Η ξεφτιλισμένη κυβέρνηση ανοσιουργεί και κατά του ΑσύλουΗ ξεφτιλισμένη κυβέρνηση με τον ξεφτίλα υπουργό της ανοσιουργεί και κατά του Ασύλου. Ποιο δημόσιο συμφέρον εκπροσωπείτε;

Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. ο Τούρκος στρατιωτικός, το άσυλο του οποίου ανεστάλη μετά τη σημερινή απόφαση του Εφετείου.


  Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Τούρκος στρατιωτικός οδηγήθηκε  και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου, ως διοικητικά κρατούμενος και στη συνέχεια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

  Το πρωί το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργού Μετανάστευσης και με προσωρινή διαταγή του, ανέστειλε προσωρινά, έως την εκδίκαση της αιτήσεως ακυρώσεως, την ισχύ της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής ασύλου, με την οποίο είχε χορηγηθεί άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό.

  Όπως έγινε γνωστό η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως ζήτησε ο υπουργός Μουζάλας σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και για την "προστασία" του Τούρκου αξιωματικού.

  Λόγους δημοσίου συμφέροντος είχε επικαλεσθεί κατά την συζήτηση της αιτήσεως το ελληνικό δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατόν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την γείτονα.

 Να θυμίσουμε την έννοια του ασύλου είναι άσκοπο. Την ξέρουν. Παρόλα αυτά υπενθυμίζουμε στον αναγνώστη αυτά που δέχεται στα λόγια το ίδιο το ελληνικό κράτος:

«Τι είναι “διεθνής προστασία” και σε ποιους χορηγείται; Τι είναι το (πολιτικό) άσυλο;»

Διεθνής προστασία, σύμφωνα με το νόμο, είναι το καθεστώς πρόσφυγα (δηλαδή η χορήγηση ασύλου) και το καθεστώς επικουρικής προστασίας.

Το άσυλο είναι η προστασία που δίνεται από ένα κράτος σε άτομα που φεύγουν από τη χώρα τους, ή φοβούνται να επιστρέψουν σε αυτήν διότι διώκονται.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου διέπονται, κατ” αρχήν, από τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων. Αίτηση για άσυλο μπορεί να κάνει κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να γυρίσει, επειδή φοβάται βάσιμα ότι θα υποστεί δίωξη για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

  • φυλής
  • θρησκείας
  • εθνικότητας
  • συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα
  • πολιτικών πεποιθήσεων

Προκειμένου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν αιτούντα, θα πρέπει να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και τουλάχιστον έναν λόγο δίωξης.

Η Ελληνική νομοθεσία υιοθετεί τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων, όπως κάνουν και οι συναφείς Κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης αποτελούν νόμο για την Ελλάδα. Η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία.

«Τι είναι το καθεστώς επικουρικής προστασίας;»

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του καθεστώτος αυτού διέπονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς επικουρικής προστασίας χορηγείται σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής τους.

Η σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με το νόμο, συνίσταται σε:

α) θανατική ποινή ή εκτέλεση, ή

β) βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία

ή γ) σοβαρή προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης.

Το άσυλο και η επικουρική προστασία είναι πολύ παρεμφερή καθεστώτα, συμπεριλαμβάνονται δε στον ενιαίο όρο “καθεστώς διεθνούς προστασίας’, που σημαίνει ότι ένα άτομο απολαμβάνει προστασία από τη διεθνή κοινότητα / ένα άλλο κράτος, επειδή η δική του χώρα δεν μπορεί ή αρνείται να τον προστατεύσει (δηλαδή να του εξασφαλίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του).  Ποιο δημόσιο συμφέρον είναι αυτό που επικαλείσθε; Γιατί δεν το προσδιορίζετε λέγοντας απλώς θα διαταραχθούν οι σχέσεις με τη γείτονα; Και από πότε το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από το πανανθρώπινο συμφέρον; Πότε σκέφτεστε να παραδώσετε και τους υπόλοιπους; Αυτούς που συλλάβατε σαν τρομοκράτες δεν θα τους δώσετε ούτε το δικαίωμα της υπεράσπισης; Θα τους στείλετε χωρίς καμιά διαδικασία πίσω; Ποιοι άλλοι θα ακολουθήσουν για λόγους "δημοσίου συμφέροντος";

ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ

Σχόλια