Kατάληψη των γραφείων διοίκησης της ΕΒΖΣε κατάληψη των γραφείων διοίκησης της ΕΒΖ προχώρησαν οι τευτλοπαραγωγοί
Σε κατάληψη των γραφείων διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) προχώρησαν, από τις 6 το πρωί, περισσότεροι από 150 τευτλοπαραγωγοί της χώρας.
«Μέχρι να εξοφληθούμε τα 10,2 εκατ. ευρώ που μας οφείλονται για την ποσότητα τεύτλων που παραδώσαμε το 2017, δεν πρόκειται να εισέλθει στον χώρο κανείς» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των καλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Πίππας.

Υπενθυμίζεται ότι ανά βάρδιες, οι 2.500 τευτλοπαραγωγοί της χώρας, από Ημαθία, Θεσσαλία, Σέρρες και Ορεστιάδα, είχαν κατασκηνώσει στα γραφεία διοίκησης της ΕΒΖ, από τις 10 Ιανουαρίου 2018, χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν τους απασχολούμενους να εργαστούν.

«Δεν πάει άλλο. Κατεβήκαμε και κάτω στην Αθήνα, κάναμε συνομιλίες με τη διοίκηση, με τον υπουργό και ακόμη δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωνόμασταν το 40% των οφειλομένων μας στις 12/1 και ως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα μας εξοφλούσαν. Ο Ιανουάριος φεύγει και εμείς ακόμη δεν πήραμε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πίππας.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε: «Με όσα έγιναν και φέτος χάθηκαν και οι όποιες καλές προϋποθέσεις υπήρχαν για να σπείρουμε τεύτλα. Χάνεται μια καλλιεργητική χρονιά και ακόμη δεν το έχουν καταλάβει» και πρόσθεσε: «δεν κλείνουμε εμείς την ΕΒΖ, αλλά αυτοί που υποστηρίζουν ότι θέλουν τεύτλα στην χώρα και εν λειτουργία την ΕΒΖ, ωστόσο με τις πρακτικές τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 σπάρθηκαν 62.000 στρέμματα με τεύτλα στη χώρα, ενώ η περίοδος καλλιέργειας του προϊόντος ξεκινά αρχές Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου.

Ε.Α.

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας τευτλοπαραγωγών
Σε συμβολική ημίωρη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, προχώρησαν από τις 10.45 το πρωί οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι από νωρίς κατέλαβαν τον χώρο, απαγορεύοντας την είσοδο στους εργαζομένους της ΕΒΖ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη πληρωμή των οφειλών προς αυτούς, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, από τα τεύτλα που παρέδωσαν πέρυσι. 

Εξαιτίας της κινητοποίησης, η οποία και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί εντός της ημέρας, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τευτλοκαλλιεργητής Σερρών, Χρήστος Βαρούτης, διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Μητροπόλεως από το ύψος της οδού Βενιζέλου έως και την Καρόλου Ντηλ. Στο μεταξύ, κατά τον ίδιο, εντός της ημέρας οι τευτλοπαραγωγοί θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με «το πότε και πώς» θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ε.Α.

Το ΕΚ Λαμίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Εργάτες και μικρομεσαίοι αγρότες βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Βιώνουμε τις ίδιες αγωνίες. Πως θα ζήσουμε τις οικογένειες μας, πως θα ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, πως θα ανταπεξέλθουμε στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις.
Οι αγρότες πουλάνε τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνει η "ελεύθερη" καπιταλιστική αγορά. Οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις μειώνονται. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται. Οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο ουσιαστικά δεν αποζημιώνονται.
Εμείς οι εργάτες δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες στα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλειάς. Πολλές φορές ανασφάλιστοι και απλήρωτοι. Με πολλά εργατικά ατυχήματα. Με την απειλή της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια μας και την ανεργία να θερίζει.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο το σταδιακό ξεκλήρισμά τους. Να τους πετάξει εκτός παραγωγής και να συγκεντρώσει τη γη στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε εμάς τους εργάτες, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι ντόπιες κυβερνήσεις μας επιβάλλουν μειώσεις μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση δικαιωμάτων και κεκτημένων όπως το απεργιακό δικαίωμα, εργασιακές συνθήκες ζούγκλας. Μας εξαθλιώνουν για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Κινητοποιήσεις που δεν είναι ξένες και ασύνδετες με τους αγώνες που έδωσε τον προηγούμενο μήνα το εργατικό ταξικό κίνημα ενάντια στα προαπαιτούμενα του μνημονίου.
Κινητοποιήσεις που πηγάζουν μέσα από την ίδια την ανάγκη για επιβίωση. Την ανάγκη να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη βάρβαρη καθημερινότητα που βιώνουμε στον καπιταλισμό. Την ανάγκη να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να ζήσουμε τις οικογένειες μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια