1.000 σκοτώθηκαν από την αστυνομία πέρυσι στις ΗΠΑΠερίπου 1.000 σκοτώθηκαν από την αστυνομία πέρυσι στις ΗΠΑ.
Από αστυνομικά πυρά σκοτώθηκαν 987 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Είναι δύο δωδεκάδες περισσότερο από το προηγούμενο έτος και σχεδόν ταυτόσημος με τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία το προηγούμενο έτος.
 Η έλλειψη αξιοσημείωτης αλλαγής των αριθμών είναι ένα καταθλιπτικό σημάδι ότι, αν και δήθεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο θέμα αυτό κατά τα τελευταία τρία χρόνια από τις αρχές, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει.

  Για να κάνουμε συγκρίσεις είναι σαν να σκοτώνονται περίπου 30 άνθρωποι στην Ελλάδα από αστυνομικά πυρά.

Η στατιστική θανάτων από πυρά της αστυνομίας είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της The Post για την παρακολούθηση των θανατηφόρων πυρών μετά την εθνική συζήτηση που προκάλεσε στο γύρισμα του 2014  ο φόνος του Μίκαελ Μπράουν, ενός άοπλου μαύρου 18χρονου, έξω από το Σαιντ Λούις. 

   Η στατιστική καταγραφή επιτυγχάνεται, χρησιμοποιώντας την τοπική ειδησεογραφική κάλυψη, τα δημόσια αρχεία και τις αναφορές των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και έχει καταγράψει λεπτομέρειες για 2.945 θανάτους από αστυνομικά πυρά

Η στατιστική έρευνα της εφημερίδας έδειξε τις ανεπάρκειες της τήρησης αρχείων του FBI, η οποία βασίζεται σε εθελοντικές υποβολές από την αστυνομία και δείχνει πολύ λιγότερους πυροβολισμούς. Το πιο σημαντικό είναι η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει αποκαλύψει τα πρότυπα θανάσιμων πυροβολισμών, ειδικά άοπλων ανθρώπων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε ορισμένες περιπτώσεις. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει επίσημη στατιστική των φόνων από αστυνομικούς!

   Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το πόσο συχνά τα ζητήματα ψυχικής υγείας παίζουν ρόλο στους πυροβολισμούς της αστυνομίας. Το 2017, 236 άνθρωποι - σχεδόν ένας στους τέσσερις από αυτούς που σκοτώθηκαν - αναφέρθηκε ότι βιώνουν κάποια μορφή ψυχικής δυσφορίας κατά τη συνάντησή τους με την αστυνομία. Αυτός ο αριθμός, που υπολογίζεται σε μια έκθεση για το 2015, σημαίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια συμβάντος της αστυνομίας είναι 16 φορές μεγαλύτερος για άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια που δεν έχουν θεραπευθεί από ό, τι για άλλους πολίτες. Καθώς το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας έχει εξαντληθεί, με ανεπαρκείς πιστώσεις και άλλα εμπόδια στη θεραπεία, η αστυνομία ανέλαβε την ανάγκη αντιμετώπισης ανθρώπων σε ψυχική κρίση. Τα αποτελέσματα είναι πολύ συχνά τραγικά, όπως αναφέρει λεπτομερώς ο John Woodrow Cox της Post στην αιματηρή περίπτωση ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού του Prince William County που έπασχε από κατάθλιψη και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε πέρυσι σε μια αντιπαράθεση με την αστυνομία που ξεκίνησε ως τρόπος αυτοκτονίας.

  Η χρήση θανάσιμης βίας από αστυνομικούς είναι ένα θέμα που προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τον θάνατο πολλών άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά, σημειώνει το Γαλλικό πρακτορείο. 

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, πέρσι σκοτώθηκαν 19 άοπλοι Αφροαμερικανοί από αστυνομικούς. Συγκριτικά, το 2016 είχαν σκοτωθεί 17 και το 2015 36. Ο αριθμός των Αφροαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά, είτε ήταν άοπλοι είτε όχι, είναι δυσανάλογος σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους: το 22% των θυμάτων ήταν Αφροαμερικανοί, τη στιγμή που οι μαύροι άνδρες δεν αποτελούν παρά μόνο το 6% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Συνολικά, ασχέτως φυλής, αστυνομικοί σκότωσαν πέρσι 68 άοπλους ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός ήταν 51 το 2016 και 94 το 2015.

"Η προβολή που έχει δοθεί σε αυτό το πρόβλημα ανάγκασε τους αστυνομικούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε καταστάσεις με κάποιο άοπλο άτομο", είπε στην εφημερίδα ο Τσακ Ουέξλερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Police Executive Research Forum.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ανέφερε από την πλευρά της ότι 46 αστυνομικοί έπεσαν πέρσι στο καθήκον.

  Η αστυνομική βία στις ΗΠΑ αποτελεί επίσημη πολιτική καταστολής, ιδεολογία και πρακτική τρομοκράτησης. Οι άπειρες ιστορίες ατιμώρητης αστυνομικής αυθαιρεσίας και ειδικά φόνων-εκτελέσεων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση συνειδήσεων σε ένα άκρως αστυνομευόμενο κράτος όπου ο μύθος της εξουσίας του σερίφη καλά κρατεί.

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου


 

Σχόλια