Πρόεδρος της ΠΤ: Το 50% όλων των θέσεων εργασίας θα χαθούνΠρόεδρος της ΠΤ: "Το 50% όλων των θέσεων εργασίας θα χαθούν με την αυτοματοποίηση."
Καιρός να μειωθεί ο χρόνος εργασίας στο μισό!
«Τα επόμενα χρόνια, 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους σε όλον τον κόσμο, ενώ 300 εκατομμύρια νέοι θα αναζητήσουν εργασία», τόνισε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη στο Ντουμπάϊ. «Το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το κρισιμότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα», δήλωσε ο Κιμ.
Όπως είπε, «μέχρι το 2030, το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί. Περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, που είχαν μειωθεί άλλωστε πολύ από την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης. Και καθώς ο κόσμος γίνεται πιο διασυνδεδεμένος ψηφιακά μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, αυξάνοντας τις προσδοκίες όλων, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε μια τεράστια απογοήτευση τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν οι κυβερνήσεις δράσουν τώρα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα».
Ο Κιμ αναρωτήθηκε: «Τι συμβαίνει όταν οι φιλοδοξίες αυξάνονται, αλλά την ίδια ώρα θέσεις εργασίας εξαφανίζονται;» Πολύ απλά, λέμε εμείς, ωριμάζει το σύστημα τόσο ώστε να πρέπει να αντικατασταθεί. Όμως αυτοί που κερδίζουν από την κλεμμένη υπεραξία (την απλήρωτη υπερεργασία των εργαζομένων) κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε τίποτα να μην αλλάξει. Φτάσαμε στο σημείο το 82% του παγκόσμιου πλούτου να καταλήγει στο 1% του πληθυσμού και δεν έχει γίνει το ελάχιστο: Να μειωθεί αμέσως ο χρόνος εργασίας. Τότε τα ερωτήματα του κ. Κιμ θα απαντιόντουσαν από τη σκοπιά των συμφερόντων της τεράστιας πλειοψηφίας των ανθρώπων και όχι μιας ελάχιστης μειοψηφίας κηφήνων, που δεν αφήνουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους να ανασάνουν, και ετοιμάζονται να τους ρίξουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια στον καιάδα της ανεργίας.
«Περίπου 50% όλων των θέσεων εργασίας σήμερα θα εξαλειφθούν με την επέλαση της αυτοματοποίησης. Το 65% όλων των προπτυχιακών φοιτητών αναζητούν θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα. Η εκπαίδευση των ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να βρεθούν λύσεις στον τομέα της απασχόλησης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Καιρός λοιπόν να πάρουν οι άνθρωποι τις τύχες στα χέρια τους. Να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος στις 4 ώρες, να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, να διευρυνθούν όλες οι υπηρεσίες που υπηρετούν τον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του μέχρι την τελευταία. Άμεσα. Τώρα. Μπορούν και πρέπει να γίνουν χωρίς καμιά αναβολή. Και οι διάφοροι κ. Κιμ θα έχουν μια θέση σε αυτή την κοινωνία προσφέροντας κοινωνικό έργο, φροντίζοντας έναν ανήμπορο γέροντα ή λέγοντας παραμύθια στα πιτσιρίκια της γειτονιάς στο πάρκο. Από τα άλλα τα παραμύθια, τα κανονικά. Γιατί από τα παραμύθια που μας συνήθισε, φλομώσαμε και ο κακός δράκος δεν είναι η τεχνολογία, η επιστήμη, η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη αλλά το κεφάλαιο που τα θέτει στην υπηρεσία του με σκοπό να μακροημερεύσει, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι πραγματικά αξιοβίωτες και όχι αξιοθρήνητες.
Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια