Απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο μετάλλου και ηλεκτρισμούΓερμανία: Άρχισαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο μετάλλου και ηλεκτρισμού
Άρχισαν σήμερα οι προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες στους κλάδους μετάλλου και ηλεκτρισμού, τις οποίες προκήρυξε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας, IG Metall. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικάτου, σε περισσότερες από 80 επιχειρήσεις απήργησαν περίπου 68.000 εργαζόμενοι.

Το επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν σήμερα η βιομηχανία φορτηγών και λεωφορείων ΜΑΝ στην Βαυαρία, όπου απήργησαν πάνω από 15.000 εργαζόμενοι, ενώ τις επόμενες ημέρες προειδοποιητικές απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πάνω από 200 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνδικάτο αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

"Κανείς δεν θέλει μια μεγάλη βιομηχανική διαμάχη", δήλωσε ο Πρόεδρος τη IG Metall Γιεργκ Χόφμαν εκφράζοντας τις θέσεις της ρεφορμιστικής ηγεσίας και φυσικά με τέτοιες θέσεις δύσκολα να συγκροτήσεις μέτωπο νίκης. Το ηθικό όμως και οι διαθέσεις των απεργών είναι αξιοσημείωτα υψηλά και επιβάλουν σκλήρυνση της στάσης της ομοσπονδίας.  Τόνισε δε ο Χόφμαν, δικαιολογώντας τη στάση του συνδικάτου, ότι η ισχυρογνωμοσύνη των εργοδοτών δεν άφησε κανένα περιθώριο συμβιβασμού. "Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι φανταστικό, τα κέρδη των εταιριών εξαιρετικά καλά και μας κάνουν μια προσφορά η οποία δεν καλύπτει ούτε καν τον πληθωρισμό για τους 27 μήνες που θα είναι η διάρκειά της", πρόσθεσε.

Η IG Metall εκπροσωπεί περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Γερμανία, στοιχείο που την καθιστά τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ευρώπη. Στην τρέχουσα κινητοποίηση εφαρμόζονται για πρώτη φορά οι 24ωρες απεργίες, για τις οποίες ωστόσο οι απεργοί θα αποζημιωθούν από το σωματείο τους, το οποίο απείλησε ακόμη και για απεργίες διαρκείας.

Μεταξύ των αιτημάτων των απεργών αναφέρονται οι αυξήσεις των μισθών κατά 6%, αλλά και το δικαίωμα για εργασία 28 ωρών την εβδομάδα για διάστημα έως και δύο ετών όταν ο εργαζόμενος πρέπει να φροντίσει παιδιά ή ηλικιωμένους, με πλήρεις αποδοχές και εγγύηση της θέσης εργασίας. Από την πλευρά τους οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όλους εκείνους οι οποίοι εργάζονται τώρα σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, υφιστάμενοι όμως και τις αντίστοιχες περικοπές αποδοχών. Η υποκρισία των εργοδοτών ως γνωστόν δεν γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε όρια. "Η άρνηση(!) της IG Metall να διαπραγματευτεί, το τελεσίγραφο και η διάλυση των συνομιλιών δείχνουν ότι θέλουν απλώς να απεργήσουν για να απεργήσουν", δήλωσε θρασύτατα ο Μπέρτραμ Μπρόσαρ, διευθυντής της Ένωσης Εργοδοτών στον Τομέα του Μετάλλου (VBM) στην Βαυαρία.

23.000 εργαζόμενοι παρέλυσαν τη βιομηχανία εφοδιασμού της Βαυαρίας σήμερα. Ένα σύνολο των 18 εταιρειών επηρεάζονται από ολοήμερη προειδοποιητική απεργία: πέντε έργα της Bosch Rexroth στο Lohr, Elchingen Schweinfurt και Volkach, Bosch σε Bamberg, Mahle Behr στο Neustadt, Schaeffler πρέσσες μετάλλων σε Gunzenhausen και χυτήρια με την τεχνολογία χύτευσης ZF της Federal Mogul στη Νυρεμβέργη. Το βράδυ, οι ολοήμερες προειδοποιητικές απεργίες ξεκινούν στις 22:00 στο Grammer στο Amberg και στο Getrag στο Bad Windsheim. Ο επί κεφαλής της IG Metall της περιοχής Jürgen Wechsler, δηλώνει: «Οι βαυαροί προμηθευτές σήμερα δεν παρέχουν τίποτα. Παρά το χιόνι και τη βροχή είναι άδεια τα συγκροτήματα. Πουθενά δεν παράγεται τίποτα, δεν μπαίνει μέσα και δεν βγαίνει έξω τίποτα ..»

Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

Πηγή: IG METALL, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια