Απεργία στη ΦιλανδίαΑπεργία στο Ελσίνκι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας
Μια γενική απεργία διάρκειας 15 ωρών που προκηρύχθηκε για σήμερα Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα τιμωρίας των «απρόθυμων» ανέργων που ζητούν εργασία αναμένεται να παραλύσει το Ελσίνκι και άλλες μεγάλες πόλεις της Φινλανδίας.

Η κινητοποίηση, που επρόκειτο να διαρκέσει από τις 03:00 ως τις 18:00, θα πλήξει πολλούς τομείς της οικονομίας, ιδίως τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή περίπου 10.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον οργανισμό συγκοινωνιών της περιοχής του Ελσίνκι δεν θα εκτελούνται δρομολόγια του μετρό, των τραμ και των περισσότερων λεωφορείων, πάντως τα τρένα, ανάμεσά τους και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, δεν αναμένεται να επηρεαστούν.

Η συνομοσπονδία φινλανδικών εργατικών συνδικάτων SAK, η οποία εκπροσωπεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους από όλους τους τομείς δραστηριότητας, χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία έχουν στόχο την τόνωση της απασχόλησης, «παράλογα».

Το κυβερνητικό σχέδιο για την απασχόληση το οποίο τέθηκε σε ισχύ φέτος προβλέπει διακοπή της χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε όσους δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά μέσα σε τρεις μήνες. Η SAK χαρακτήρισε αυτό το μέτρο ιδιαίτερα άδικο, μεταξύ άλλων επειδή οι θέσεις εργασίας δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Ilkka Nordström στη μεταλλουργία OSTP στο  Jakobstad συμμετέχει στη διαδήλωση της Παρασκευής ενάντια στην ενεργοποίηση του νέου μοντέλου για τους ανέργους. Μαζί με δύο λεωφορεία εργάτες θα κάνουν το μακρύ ταξίδι μέχρι την πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν.

"Όταν υπογράφτηκε η σύμβαση ανταγωνισμού υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι καμιά άλλη χειροτέρευση δεν θα επέλθει. Τώρα όμως με το συγκεκριμένο σχέδιο ενεργοποίησης της τιμωρούνται οι άνεργοι. Θεωρούμε ότι είναι άδικο." Η ομοσπονδία έχει μια καλή πρόταση, να ανταμείβονται αυτοί που ψάχνουν δουλειά και όχι να τιμωρούνται αυτοί που δεν βρίσκουν.

Οι εργοδότες εδώ και καιρό έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα στη Φιλανδία. Τα στοιχεία όμως δείχνουν μια διαχρονική υποχώρηση των απεργιών.
 
Ημέρες εργασίας που χάθηκαν με μπλε και σύνολο απεργιών με κόκκινο

Επιμέλεια: Αλέξανδρος ΚαπακτσήςΠηγή: Yle NYHETER, SAK, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια