Ο κινεζικός τουρισμός ο μεγαλύτερος στον κόσμο

Ο κινεζικός τουρισμός ο μεγαλύτερος στον κόσμο

Ο εξερχόμενος κινεζικός τουρισμός αυξήθηκε με εκρηκτικό ρυθμό στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και μένουν πολύ περισσότεροι ακόμη να έρθουν: μόνο το 5% των πολιτών του Μέσου Βασιλείου (Zhonguo) έχουν διαβατήριο, έναντι 40% στις ΗΠΑ. Υπάρχει πολύ έδαφος να καλυφθεί, συνεπώς αυτή η τάση έχει μία σημαντική δυναμική.


Εάν ανησυχείτε ότι τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία είναι ψεύτικα, υπάρχουν μερικοί αριθμοί που θα σας καθησυχάσουν ή και θα σας εντυπωσιάσουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, οι κινεζικές δαπάνες εξερχόμενου τουρισμού διαμορφώθηκαν στα 261 δισ. δολάρια το 2016 (21% της παγκόσμιας αγοράς) –αυξημένες κατά 12% από το 2015 και 11πλάσιες σε σχέση με το ποσό που δαπανήθηκε μια δεκαετία νωρίτερα. Ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιωτών ενισχύθηκε κατά 6% στους 135 εκατομμύρια το 2016. Νούμερα σαν αυτά εξασφαλίζουν την πρωτιά της Κίνας στον εξερχόμενο τουρισμό από το 2012.


Τέλος, από το 2010 μέχρι σήμερα, η αύξηση των εισοδημάτων, η ενίσχυση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, οι ευκολότεροι κανονισμοί για τη βίζα και οι προσπάθειες μάρκετινγκ από τις χώρες προορισμού έκαναν τα ταξίδια στο εξωτερικό πολύ πιο εύκολα. Προσθέστε στα παραπάνω, τις ανεξάρτητες εκδρομές και τους πιο μακρινούς προορισμούς που επιτρέπουν μια πιο ουσιαστική ταξιδιωτική εμπειρία και πειραματισμούς με διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Τα ίχνη των Κινέζων τουριστών εντοπίζονται τώρα στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, ακόμη και τις πολικές περιοχές. Στις ανεξάρτητες εκδρομές κυριαρχούν οι Millenials, το ενδιαφέρον των οποίων μετατοπίστηκε από την απλή επίσκεψη στα αξιοθέατα και τα ψώνια έως τη μάθηση της ιστορίας και της κουλτούρας. Εννοείται ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες τουρισμού. Είναι αδιανόητα ακόμη τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους εργαζόμενους εκτός εάν συντρέχει ειδικός λόγος και χρηματοδότηση.
Αυτοί που κυριαρχούν είναι οι αστοί και τα μεσαία στρώματα που απέχουν έτη φωτός εισοδηματικά από τους απλούς εργαζομένους.
Επιμέλεια: Α.Κ.

Σχόλια