Γερμανία: Αυξήσεις 6% ή 200 ευρώ κατ' ελάχιστονΓερμανία: Αυξήσεις 6% ή 200 ευρώ κατ' ελάχιστον διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα
Αυξήσεις της τάξης του 6%, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ μηνιαίως, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα της Γερμανίας, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης της συλλογικής τους σύμβασης που αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου.

Τα συνδικάτα ver.di (δημόσιοι υπάλληλοι), GEW(παιδείας και επιστημών) και GdP(αστυνομικοί) που συμφώνησαν στο πλαίσιο διεκδικήσεων, τα οποία εκπροσωπούν περίπου 2,3 εκατομμύρια υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δήμων, απαιτούν επιπλέον τα επιδόματα εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης να αυξηθούν κατά 100 ευρώ μηνιαίως και να διασφαλιστεί η πρόσληψη των ασκουμένων εφόσον κριθεί επιτυχής η υπηρεσία τους.


Λόγω του ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξάνεται για ένατο συνεχές έτος, γεγονός που θα επιτρέψει σημαντική αύξηση των μισθών το 2018, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ver.di. Αυτό το έτος αναμένονται 400.000 νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία και 300.000 το επόμενο έτος. Η αγορά εργασίας μετατρέπεται από μια αγορά προσφοράς σε μια αγορά ζήτησης, δήλωσε ο Bsirske, η οποία πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις μισθολογικές εξελίξεις. Επιπλέον, αυξάνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών κατά 1,8%. "Η οικονομία είναι σε άνοδο, τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, λέει ο Bsirske συνοψίζοντας τη.
Ο κύκλος συλλογικής διαπραγμάτευσης θα αρχίσει στις 26 Φεβρουαρίου στο Πότσνταμ και οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στα μέσα Μαρτίου και τα μέσα Απριλίου. Οι συνομιλητές των σωματείων είναι η Ένωση Δημοτικών Εργοδοτικών Ενώσεων (VKA) και ο απερχόμενος Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière (CDU).  
"Η οικονομία ακμάζει. Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται. Εδώ και χρόνια έχουμε σταθερά φορολογικά έσοδα. Πρέπει λοιπόν και οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο να έχουν σε αυτό συμμετοχή", δήλωσε ο Πρόεδρος της ver.di Φρανκ Μπσίρσκε και τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η διαφορά στη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων από αυτήν στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα οι μισθοί στο Δημόσιο αυξάνονται κατά 4% λιγότερο από ό,τι στους άλλους κλάδους. "Αυτό το χάσμα πρέπει να κλείσει", δήλωσε ο κ. Μπσίρσκε και πρόσθεσε ότι πρέπει ο Δημόσιος Τομέας να καταστεί ελκυστικός εργοδότης για υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους.
Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (DBB) Ούλριχ Σίλμπερμπαχ έχει προαναγγείλει διεκδικήσεις και σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, με στόχο την μείωση από τις 41 στις 39 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο επικεφαλής του συνδικάτου των εκπαιδευτικών (GEW) Μάρλις Τέπε τόνισε ότι το εισόδημα των εργαζομένων πρέπει να συμβαδίζει τόσο με το κόστος ζωής όσο και με την οικονομική ανάπτυξη, αναφερόμενος στο πλεόνασμα ύψους 38,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που πέτυχε το 2017 η γερμανική οικονομία στον προϋπολογισμό της.
  Η σχετικά επιτυχημένη σύμβαση της IG Metall που υπογράφηκε πρόσφατα μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις τροφοδοτεί την αγωνιστικότητα των εργαζομένων και άλλων κλάδων στη Γερμανία της μακρόχρονης λιτότητας γεγονός που αναγκάζονται να λάβουν υπόψιν οι ρεφορμιστικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Επιμέλεια: Α. Κ.
Πηγή: zeit,de,  Haufe. de,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια