Εκβιάζει τους ευρωλιγούρηδες της Σερβίας η ΕΕ


Εκβιάζει τους ευρωλιγούρηδες της Σερβίας η ΕΕ για δεσμευτικό σύμφωνο Σερβίας-Κοσόβου για να προχωρήσει η ένταξη του Βελιγραδίου
Σε ανοικτό εκβιασμό της Σερβίας έχει προχωρήσει η ΕΕ.
Ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που θα ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πριν από την προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ και θα επιμένει στο συνεχή διάλογο του Βελιγραδίου με το Κόσοβο αναμένουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Ταγιάνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για την Ένωση να καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί πριν από την είσοδο της χώρας στην ΕΕ». Δηλαδή θέλουν τηη δέσμευση του Βελιγραδίου ότι δεν διεκδικεί τίποτα από το Κόσοβο.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε τον όρο «πλήρη αναγνώριση», μια έννοια που η Σερβία απορρίπτει απερίφραστα. Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2008, με το Βελιγράδι να δεσμεύεται ότι δεν θα το αναγνωρίσει ποτέ.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου επέμεινε ότι η ΕΕ επιθυμεί την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ταγιάνι στις 31 Ιανουαρίου ότι «ο κ. Ταγιάνι είπε την αλήθεια. Η ΕΕ αναμένει από τη Σερβία μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με την Πρίστινα, καθώς τότε θα μπορεί να ενταχθεί στην Ένωση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βούτσιτς παραδέχθηκε ότι το ζήτημα του Κοσόβου, ένα ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Σέρβους, που το βλέπουν ως το λίκνο των σέρβων.  αποτελούσε «το πιο δύσκολο πρόβλημα που παραμένει προς επίλυση» για τη Σερβία, προκειμένου να χαράξει τον δρόμο προς την ΕΕ.

Ο Αλεξάντερς Βούτσιτς, ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη πολιτική "μεταμόρφωση": από υπερεθνικιστής έγινε φιλοευρωπαϊστής και φιλελεύθερος. Κάποτε του είχε απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ στη διάρκεια των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 90 όταν ήταν στενός σύμμαχος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σήμερα όμως ο 47χρονος ψηλός άνδρας ηγείται των προσπαθειών της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ έχοντας κόψει πλέον κάθε δεσμό με τον εθνικισμό προσχωρώντας στον άλλο πυλώνα του αστισμού τον κοσμοπολιτισμό.

  Ερωτηθείς για τη στάση της Ισπανίας,(βλέπε Καταλονία και κίνημα της ανεξαρτησίας της που επιβάλει την ισπανική στάση) η οποία ζητά τον αποκλεισμό του Κοσόβου από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρείται κράτος, ο κ. Ταγιάνι απάντησε ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είχε τις δικές του στρατηγικές και πολιτικές επιλογές, με στόχο την επίτευξη μιας εναρμονισμένης και ενοποιημένης ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.


Τα Βαλκάνια γίνονται ξανά ένα κουβάρι όπου μπλέκονται οι εθνικισμοί και οι μικρές επιδιώξεις των μικρών αστικών τάξεων ή τμημάτων τους με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας. Δεν είναι τυχαία η επιμονή των δυτικών στην περιχαράκωση της ρωσικής επιρροής και το "σφράγισμα" των δρόμων επέλασης των Κινέζων προς την Ευρώπη που περνάνε από τα Βαλκάνια στη βάση της στρατηγικής One Belt and One Road Initiative (OBOR), ή Belt and Road (B & R) των τελευταίων.

Παρουσίαση της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα Δ. Βαλκάνια
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και Αμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια η οποία θα συζητηθεί από τους ευρωβουλευτές την Τρίτη,  ενόψει της δημοσίευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των ετησίων εκθέσεων προόδου των χωρών αυτών τον Απρίλιο.
Τα Δυτικά Βαλκάνια θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ το 2018, καθώς η βουλγαρική προεδρία έχει εξαγγείλει ότι η προώθηση της ευρωπαϊκής ένταξης της περιοχής αποτελεί μια από τις προτεραιότητές της .
 


Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.lifo.gr, masspointpllc.com

Σχόλια