Ο κ. Τζιτζικώστας και η παράταξη του, εξυπηρετεί πιστά τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικέςΟ κ. Τζιτζικώστας και η παράταξη του, εξυπηρετεί πιστά τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και του τοπικού οικονομικού κατεστημένου

Το 2017 ήταν μια ακόμη σκληρή χρονιά για τον ελληνικό λαό καθώς συνεχίστηκε η ακραία αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου για να αφαιρέσουν εισόδημα, περιουσία και δικαιώματα από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.


Η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) παρουσιάζοντας σήμερα τον απολογισμό του 2017, αποδεικνύει όλο και περισσότερο, ότι είναι ταυτισμένη με την εφαρμογή σε περιφερειακό επίπεδο της σκληρής και αντιλαϊκής νεοσυντηρητικής πολιτικής των μνημονίων και της Ε.Ε., πλήρως υποταγμένη στην κρατική εποπτεία και κηδεμονία.

Η  μέχρι σήμερα λειτουργία της, αποδεικνύει πως, ο κ. Τζιτζικώστας και η παράταξη του, εξυπηρετεί πιστά την προώθηση των κεντρικών αντιλαϊκών πολιτικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και του τοπικού οικονομικού κατεστημένου και βρίσκεται σε σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα, τις ανάγκες και δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

Τι ακριβώς κάνουμε σήμερα συζητώντας τον απολογισμό του 2017; Εξετάζουμε  ποιες ήταν οι κοινωνικές ανάγκες και πως αυτές καλύφθηκαν; Εξετάζουμε πώς και αν καλύφθηκαν οι στοιχειώδεις όροι επιβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας σε μια περίοδο που τα κυβερνητικά φιρμάνια για φορολεηλασία, διακοπές ρεύματος, πλειστηριασμούς, παρακρατήσεις μισθών, τείνουν να γίνουν ο κανόνας για μια μεγάλη πλειοψηφία νοικοκυριών; Προφανώς και όχι.

Στην πραγματικότητα έχουμε απολογιστικές λογιστικές καταστάσεις που αποτυπώνουν συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη με βάση το σχεδιασμό και την υλοποίηση που υπέδειξαν οι κρατικές υπηρεσίες. Γι΄ αυτό ο απολογισμός έρχεται για ψήφιση χωρίς πολιτική εισήγηση, παρά μόνο την εισήγηση των αντιπεριφερειαρχών και των υπηρεσιακών παραγόντων. Ωστόσο η απουσία πολιτικής εισήγησης είναι πολιτική επιλογή της Περιφερειακής Αρχής. Σημαίνει συμφωνία και αποδοχή της βάρβαρης πολιτικής της λιτότητας, που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια όπως δείχνουν οι λογιστικές καταστάσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Συμπερασματικά ο απολογισμός του 2017 δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική τροποποίηση ως προς το χαρακτήρα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε, καθότι ακολούθησε την αρχή και το πλαίσιο του οικονομικού προγραμματισμού που καθορίζεται από γενικότερο πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής (Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής κ.λ.π)

Πρακτικά δηλαδή υλοποίησε την κατεύθυνση των μεγαλύτερων δυνατών περικοπών και της άσκησης φορομπηκτικής πολιτικής.

Η παρουσίαση του απολογισμού και τα αναφερόμενα στοιχεία επιβεβαιώνουν το ρόλο των ΟΤΑ ως μακρύ χέρι του κράτους και των πολιτικών Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

Η δική μας στάση καθορίζεται από την κατάσταση που έχει διαμορφώσει για τους ΟΤΑ η κρίση και τα μνημόνια και επιβεβαιώνει τη λογική πως χωρίς την ανατροπή του πλαισίου που έχει διαμορφώσει ο Καλλικράτης, και οι γενικότερες μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις, οι απολογισμοί διαχρονικά θα αποτελούν μια τυπική διαδικασία σκληρής αποτύπωσης της συμμόρφωσης με τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς καμία σχέση και επαφή με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Στις απολογιστικές λογιστικές καταστάσεις που δόθηκαν επιβεβαιώνεται:

1) Η γραμμή των «ισοσκελισμένων» προϋπολογισμών φτώχειας, «κομμένων και ραμμένων» στα  μέτρα του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» της Ε.Ε. και του Μνημονίου, που  ήταν βέβαιο πως θα βαθύνουν την κοινωνική εξαθλίωση. Με τη στάση αποδοχής και υποταγής η διοίκηση της περιφέρειας όλα αυτά τα χρόνια έδειξε πως δε θέλει και δεν είναι διατεθειμένη να  διεκδικήσει οικονομική αυτοδυναμία και  προϋπολογισμούς που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες παρακάμπτοντας την «νομιμότητα» των μνημονίων, απαιτώντας εδώ και τώρα γενναία κρατική χρηματοδότηση.

2) Η απλή έκδοση ανακοινώσεων ή διαμαρτυριών στην καλύτερη περίπτωση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας. Δηλώνουν πως έκαναν το καθήκον τους, αφού αυτό μπορούν  και αυτό τους επιτρέπει η σκληρή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Έδειξαν πως δε θέλουν να συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική, γι΄αυτό και δε θα πήραν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να οργανώσουν τον αγώνα και να  συμβάλλουν,  έστω επικουρικά, στις διεκδικήσεις των κινημάτων και των εργαζομένων για άμεση και ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων της περιφέρειας.

3) Η ιδιωτικοποίηση, τα αντεργατικά προγράμματα ΕΣΠΑ, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και γενικά η αποδοχή πως οι συνολικές λειτουργίες της περιφέρειας διέπονται πια από τέτοιες λογικές, δηλαδή της αγοράς, της εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της άγριας εργατικής εκμετάλλευσης.

4) Η μετατροπή και στην περιφέρεια της Κ.Μ. της μόνιμης και σταθερής εργασίας, σε ελαστική, μικρής διάρκειας, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, πολλές φορές εργολαβική και με το στοιχείο του ρουσφετιού και της εξάρτησης όχι μόνο να παραμένει αλλά και να διευρύνεται σ’ όλους τους τομείς λειτουργίας και παρέμβασης της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα της καθαριότητας των υπηρεσιών της περιφέρειας και όλων των εποπτευόμενων φορέων, που  την έχουν  δώσει με σύμβαση έργου σε αναδόχους και με προβλεπόμενα μηνιαία χορηγήματα καθαριότητας 500έως 600 ευρώ για χώρους 500 τ.μ. Όχι μόνο δε σκέφτηκαν, αλλά ούτε καν συζήτησαν να διεκδικήσουν για να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και να  καλυφτούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις

Από τεχνικό μέχρι διοικητικό προσωπικό, όπου υπήρχαν ανάγκες, αποφάσισαν  και προσέλαβαν με ελαστική εργασία, δίμηνα, πεντάμηνα, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις εργολαβίες,  τις ΚΟΙΝΣΕΠ,  τις ΜΚΟ και τα  ΣΔΙΤ και προώθησαν τελικά την παγίωση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης και τη δραματική αύξηση των εργολαβικών και επιχειρηματικών κερδών.

5) Στη λογική αυτή κινήθηκαν και για το θέμα των πολύ μεγάλων ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι τομείς της περιφέρειας όταν αυτό ήρθε στο (Π.Σ.) με παρέμβαση των εργαζομένων. Σταθερά είχαν μια δικαιολογία πως δε μπορούν να κάνουν διαφορετικά και δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη επιτρέποντας την πλήρη πια αποψίλωση και την υπολειτουργία των υπηρεσιών. Μπορεί φόρους και ανταποδοτικά να πληρώνουν όλο και περισσότερο οι πολίτες όμως  κανείς δεν ενδιαφέρεται μετεκλογικά γι’ αυτούς και τις ανάγκες τους.

6) Σταθερά προσανατολισμένοι όμως είναι στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων ακόμα κι όταν πρόκειται για εταιρείες που επιβαρύνουν δραματικά το περιβάλλον και αποτελούν εδώ και χρόνια εστίες εκτεταμένης μόλυνσης.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για τη σημερινή μας συνεδρίαση. Γιατί  επί της ουσίας μιλάμε για το πώς υλοποιήθηκε ο  Προϋπολογισμός του 2017 που όπως κάθε χρόνο έτσι και πέρσι ήταν μικρότερος. Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος στα σοβαρά ότι με τα ποσά που δίνονται μπορεί να στηριχτεί οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια; Μπορεί να υπάρξει λύση των μεγάλων κοινωνικών και λαϊκών προβλημάτων, να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η ανεργία; Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτόν.

Αν μπούμε στα “ψιλά γράμματα” θα βρούμε ψίχουλα, μικροποσά για την κοινωνική πολιτική, ενώ για τους ανέργους ανοίγονται “λαμπροί” δρόμοι για να γίνουν κοινωνικοί επιχειρηματίες, αυτή τη νέα απάτη της εποχής μας. Αντίθετα τα μισά έργα που έγιναν ήταν για μελέτη, κατασκευή και ανακατασκευή δρόμων λες και δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες.

Ακόμη δεν μπορώ να μην αναφέρω και την απουσία οποιουδήποτε ίχνους δημοκρατικού προγραμματισμού. Δηλαδή να συζητήσουμε για το ποιες είναι οι ανάγκες, να τις ιεραρχήσουμε, να επιλεγούν σχέδια υλοποίησής τους και εν συνεχεία να κατανεμηθούν οι πόροι. Τώρα έχουν όλα αφεθεί στον “αυτόματο πιλότο” της αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πρυτανεύει η λογική της απορροφητικότητας από τα ΕΣΠΑ.

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τι θα σήμαινε φιλολαϊκός απολογισμός και διάθεση κονδυλίων αν η διοίκηση της περιφέρειας ασχολούνταν πραγματικά με το να βρουν δουλειά οι άνεργοι, με την ενίσχυση νοσοκομείων και σχολείων, με την προστασία του περιβάλλοντος, με την δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Την καθημερινότητα την γνωρίζουν βέβαια οι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι της Κ. Μακεδονίας, που δεν είδαν καμία συμπαράσταση από την Περιφέρεια.

Με τον προβληματισμό αυτό η ΑΝΤΑΡΣΙΑ – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία διεκδικεί μιαν άλλη λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης που βασικούς στόχους θα έχει

• την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, της νεολαίας και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

•Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί. Άμεση απόδοση από το κράτος στους ΟΤΑ των χρωστούμενων πόρων.

·       Κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», ανατροπή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

•Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών. Ανοιχτή κόντρα με το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., όχι στο ξεπούλημα δημόσιας γης.

•Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.

•Να διαγραφεί το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών.

•Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

Στην εποχή που όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα ξεδιπλώνει ολομέτωπη επίθεση στο λαό για τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, η περιφέρεια με  την αποδοχή της μη επαρκούς επιχορήγηση της από τον κεντρικό προϋπολογισμό, εφαρμόζει της επιταγές των μνημονίων σε περιφερειακό επίπεδο και λειτουργεί σαν ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός, χωρίς αντίστοιχη ανταπόδοση σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. 

Μ’ αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η θέση μας πως η διοίκηση της περιφέρειας είναι σε ευθυγράμμιση με την πολιτική κυβέρνησης – τρόικας – κεφαλαίου:

 α. Στη φορομπηξία, φόροι παντού και πίεση στους πολίτες για την είσπραξη τους.

 β. Στη μείωση των κρατικών ενισχύσεων.

γ. Στην επέκταση  των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

δ. Στην περικοπή  των κοινωνικών υπηρεσιών και δαπανών. 

ε. Στην ανταποδοτική λειτουργία, ώστε οι κάτοικοι να πληρώνουν τα πάντα.

  στ. Στην παραχώρηση των δημόσιων χώρων και υπηρεσιών σε ιδιώτες  για να    κερδοσκοπούν.

   ζ.  Στην παραχώρηση των έργων σε εταιρείες και συμβούλους αμφισβητούμενης χρησιμότητας και αναμφίβολα κακής ποιότητας.

Όλα αυτά σε πλήρη συνέπεια  με τη συντηρητική πολιτική, σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, των άνεργων, των νέων και των συνταξιούχων της περιοχής μας.

Στη βάση αυτών των κριτηρίων καταψηφίζουμε  τον απολογισμό, γιατί εμείς δεν υποκύπτουμε στον κοινωνικό εκβιασμό που επιβάλει και η σημερινή συγκυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες.  Καταψηφίζουμε τον απολογισμό γιατί όλα αυτά που έγιναν δεν ήταν με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία, αλλά στις εντολές του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» και κριτήριο τους ήταν το κέρδος των τοκογλύφων των τραπεζών και η εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Για μας εξάλλου, ή θα συγκρουστείς με το ασφυκτικό πλαίσιο κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοσίας, ή θα γίνεις χειροκροτητής και γρανάζι της κοινωνικής εξαθλίωσης. Η διοίκηση της περιφέρειας κρύβεται και δικαιολογείται κάθε φορά πως δε μπορεί να συγκρουστεί και να ανατρέψει τα δεδομένα που διαμορφώνουν οι μνημονιακές πολιτικές, γιατί θα μείνει χωρίς χρήματα.  Είναι πολύ γνώριμοι πλέον αυτού του τύπου οι εκβιασμοί. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου τους ακούσαμε πολλές φορές από τους εκφραστές της αστικής πολιτικής. «Ευρώ ή χάος», «μνημόνια ή χρεοκοπία», «αποπληρωμή του χρέους ή δε θα έχουμε μισθούς και συντάξεις» και αλλά πολλά ευφυολογήματα των χαϊδεμένων παιδιών των τραπεζών. Τα αποτελέσματα είναι ορατά πλέον στον καθένα, με τις στρατιές ανέργων, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να βασιλεύουν, με την ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας υγείας και όλων των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ταυτόχρονα με την εκτίναξη του χρέους, με την πρόσδεση στην «προκρούστεια κλίνη» μιας ολόκληρης γενιάς που καλείται να ζήσει με όρους των αρχών του 1900.

Η καταψήφιση του απολογισμού από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ- ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιχειρεί να αναδείξει για μια ακόμη φορά, πως η συντριβή του ασφυκτικού πλαισίου του χρέους, της ΕΕ και του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού είναι ο μόνος δρόμος για να ανασάνει η εργαζόμενη πλειοψηφία. 
 Τοποθέτηση για τον απολογισμό της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας της Ανταρσίας-Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία.

Σχόλια