Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε. Ή ο Αμερικανός πρέσβης στο παζάρι!


Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε. Ή ο Αμερικανός πρέσβης στο παζάρι!

Ο Πάιατ έγινε ευρύτερα γνωστός στη διεθνή κοινή γνώμη όταν διέρρευσε η τηλεφωνική επικοινωνία του με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ όταν μαζί σχεδίαζαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης κυρίως για τη φράση «να πάει να γ***** η ΕΕ» ήρθαν στο φως οι πραγματικές λεπτομέρειές των σχεδιασμών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιελάμβαναν συνεργασία με ένοπλες φασιστικές ομάδες στην Ουκρανία για να ανατραπεί η νόμιμη κυβέρνηση, να εγκαθιδρυθεί φασιστικό καθεστώς και να αποσπαστεί η Ουκρανία από την επιρροή της Ρωσίας.
Με θητεία σε περιοχές που βρίσκονται στην αιχμή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϋ Πύατ (Geoffrey R. Pyatt), ήρθε στην Ελλάδα, την εποχή που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι – όσο ποτέ άλλοτε - στο προσκήνιο και τα "εθνικά θέματα" βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
Προσφυγικό, παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενεργειακό, Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, "μακεδονικό", είναι θέματα που εστιάζει το State Department και δουλοπρεπώς συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Τζέφρεϋ Πύατ, στενός συνεργάτης της υφυπουργού Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, πριν ενταχθεί στο State Department εργαζόταν στο Δια - Αμερικανικό Διάλογο (Inter-American Dialogue), στο think tank δηλαδή που δημιουργούσε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των κορυφαίων αμερικανών.
Είναι διπλωμάτης καριέρας, «μετρά» σχεδόν τριάντα χρόνια στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και έρχεται στην Αθήνα από το Κίεβο, έχοντας διαχειριστεί επιτυχώς για τα αμερικανικά συμφέροντα την Ουκρανική Κρίση. Είναι δεινός χρήστης των social media και επικοινωνεί συχνά με τους followers του μέσω του λογαριασμού που διαθέτει στο twitter. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό περισσότερες από 2000 φωτογραφίες και video.
Συνομιλία του με τη Βικτόρια Νούλαντ ειχε υποκλαπεί το 2014, κατά τη διάρκεια της έκρυθμης κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Μόλις ανέλαβε το πηδάλιο της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο άρχισε να μαθαίνει Ουκρανικά.
Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, είναι οι ζώνες του πυρός που έχει θητεύσει.
Από το Μάιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2013 (που έγινε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία) ήταν αναπληρωτής βοηθός γραμματέας τους νεοσύσταστου γραφείου του State Department της Κεντρικής Ασίας που διαχειριζόταν τις σχέσεις μιας αχανούς περιοχής που εκτεινεται από το Καζακστάν μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.
Από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2010 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της αποστολής που εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.
Δεν είναι λοιπόν ένας τυχαίος πρέσβης που μας έλαχε, θα κάνει τη θητεία του ήσυχα ήσυχα και θα πάει στο καλό και αυτός όπως τόσοι άλλοι. Έχει πολλά και κρίσιμα μέτωπα να κλείσει και σχεδιασμούς να εφαρμόσει…
Λίγες ώρες πριν την ελληνοαμερικανική συνάντηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με μήνυμά του στο twitter, κάνει λόγο για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας” Ελλάδας-ΗΠΑ. Το μήνυμά του δεν αποτελεί μόνο προεξόφληση συμφωνίας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών της ΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν μόνο ένα συμβόλαιο για μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές τους βιομηχανίες, αλλά πολύ περισσότερα που θα τα δούμε σύντομα.
Οι πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν πως οι διερευνητικές επισκέψεις Αμερικανών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, έχουν ολοκληρωθεί και οι αποφάσεις για την χρησιμοποίηση κάποιων απ΄ αυτές έχουν ληφθεί. Δεν θα πρόκειται για “περιστασιακή χρήση”, αλλά για μεταστάθμευση “συγκεκριμένων δυνάμεων και οπλικών συστημάτων” που σήμερα “φιλοξενούνται” σε άλλες χώρες. Μην πάει το μυαλό σας στην Τουρκία…
Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στο χαιρετισμό του, στη διάρκεια της καθιερωμένης Πρωτοχρονιάτικης Δεξίωσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι το έτος που η Ελλάδα ανακάμπτει πλήρως από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έθεσαν αυτόν τον θετικό τόνο, συμφωνώντας παράλληλα για τη σημασία που έχει για τη σχέση μας η ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμημένη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, στην οποία αναμένουμε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Τραμπ, θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, το επιχειρείν και την καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή».
Σχετικά με τους επενδυτές ο πρέσβης τόνισε, ρίχνοντας το κόκκαλο στα ντόπια λιγούρια, «είτε ενδιαφέρονται για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, είτε για συμφέροντα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία ή στα ναυπηγεία, μεγάλοι αμερικανοί επενδυτές και εταιρείες αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις πρόσφατα από τους Calamos, Morgan Stanley και Avis, και ελπίζουμε να δούμε την επένδυση των ONEX στα Ναυπηγεία Neorion και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλά άλλα».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χαρακτήρισε την Ελλάδα "κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας", ενώ ταυτόχρονα δεν εμφανίστηκε ανήσυχος ως προς την προοπτική των επενδύσεων. Επενδύει λοιπόν έξυπνα, ο Αμερικανός πρέσβης, στην "προστασία" που ανέκαθεν πουλούσαν οι ιμπεριαλιστές, η οποία έχει μόνη σταθερά την αφαίμαξη του προστατευόμενου και την ροή του αίματος του μόλις έρθουν τα δύσκολα και εγκαταλειφθεί από τον προστάτη αφού δεν αξίζει να γίνεται ντόρος για τα ελάχιστα που προσφέρει… Όσο για τις επενδύσεις είναι σαν και αυτές που είδαμε όλα τα τελευταία χρόνια…
 Ο κ. Πάιάτ εξέφρασε την ανησυχία του, περισσότερο "για μια σειρά αθέλητων περιστατικών" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά για "γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια" και προς τούτο υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της διπλωματίας και την άμεση και ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ. Γιατί ακριβώς δεν διευκρινίζει, αφήνοντας μας να φανταστούμε τις "δεσμεύσεις" τους κατά το δοκούν.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην συνέντευξή του εκτιμά ότι "η αβεβαιότητα για την Ελλάδα έχει τελειώσει", αναφέρεται στα "ενθαρρυντικά μηνύματα" που έλαβε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για την προώθηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων "ιδιοκτήτης του οποίου θα είναι η Ελλάδα", (ποιανού θα ήταν της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, εμείς τα έχουμε λουστεί…) ενώ σημειώνει και την "σαφή άποψη των ΗΠΑ" ότι "η ανακούφιση κρατικού χρέους θα πρέπει να ενταχθεί σε μια διαδικασία για να μπει η Ελλάδα σ' ένα θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης" με την επίλυση του ζητήματος αυτού να επαφίεται στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της. Πιάσε το αυγό και κούρεψτω, εμείς σας συμπαθάμε πάντως…
Δεν έχει αφήσει τίποτα που να μην το επισκεφθεί για να έχει ιδία γνώμη και να προωθήσει την αμερικανική πολιτική  και σχεδιασμούς. Διαβάζουμε λοιπόν:
Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας βρέθηκε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Ο αμερικανός πρέσβης έγινε δεκτός στο γραφείο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Και φυσικά, ζηλεύοντας τη δόξα και το δίκτυο του Φούχτελ, (είναι κανένας που τον ξέχασε;) πήρε τους δρόμους να επισκεφθεί και τις τοπικές αρχές, ιδιαίτερα τις βορειοελλαδικές όπου παίζονται πολλά για τα αμερικανικά συμφέροντα. Και βεβαίως, βεβαίως, μοιράζει και χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Οι δημαρχέοι και λοιποί αυτοδιοικητικοί κρα κάνουν για μια συνάντηση με την αντίστοιχη δημοσιότητα αφού τέτοια δεν μπορούν να τύχουν λόγο έλλειψης έργου…
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, είχαν το πρωί ο δήμαρχος Ιωαννίνων  Θωμάς Μπέγκας, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας  Παντελής Κολόκας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αμερικανός διπλωμάτης στα Ιωάννινα. Ο κ. Πάιατ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης και εξήρε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών για την ισχυροποίηση των δεσμών του με το Ισραήλ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Ελλάδας, στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της Τεχνολογίας, του Τουρισμού, της Εκπαίδευσης και άλλων τομέων. Επίσης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές που παρουσιάζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τον αθλητικό, τον θρησκευτικό και τον πολιτισμικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο δράσης.
Είναι χαρακτηριστική η παραδοχή Τζιτζικώστα ότι συναντήθηκε μαζί του όχι μια, ούτε δυο αλλά δώδεκα φορές. Τι στο καλό, ποιο συχνά βλέπει τον Τζιτζικώστα από τον γραμματέα της πρεσβείας του. Ας μην πάει ο νους μας στο κακό, συμπάθησε τους Μακεδόνες και αρέσκεται να πίνει καφέ μαζί τους όσο πιο συχνά γίνεται. Ο φωστήρας Τζιτζικώστας που αποκάλυψε τις συναντήσεις κορδωνόταν ότι θα φέρει επενδύσεις στην περιοχή. Τελικά για ένα οκ για την αρχηγία ζούμε και αν προκύψει και το κάτι έξτρα χαλάλι!
Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι ως Αμερικανός που έχει εικόνα για όλα ανησυχεί, για το καλό μας πάντα βέβαια…
Ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα», ωστόσο υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης. Τόνισε ακόμη ότι ΗΠΑ και Ελλάδα, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα». Αφού έχουν εμπλακεί στενά, αν σας πιάσει κρύος ιδρώτας, δεν είναι από καμιά ίωση από φόβο είναι και καλά κάνετε και φοβάστε. Όσον αφορά το Κυπριακό, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί. Τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πέντε έξη…
Έχει περάσει λίγος καιρός από τότε είχε την πρόθεση να επισκεφθεί τα παιδιά της Κιβωτού στο Αίπος για να φτιάξει το φιλόπονο και φιλόστοργο προφίλ του που είχε στραπατσαριστεί λίγο από τις φασιστικές ορδές που υποστήριξε στην Ουκρανία. Τώρα πια με σπορ ντύσιμο, κίτρινο αντιανεμικό μπουφάν και χαλαρή διάθεση ο Αμερικανός πρέσβης στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης προσεγγίζει με το στυλ του αλλά στρώματα. Ο Τζέφρι Πάιατ πήγε στην Κρήτη για να περάσει τις διακοπές του κι έκανε τη βόλτα του στην παραλία του Αγίου Νικολάου χαιρετώντας πολύ κόσμο που τον αναγνώρισε γράφουν τα ΜΜΕ. Προφανώς είναι τόσο αγαπητός που δεν τον ακολουθεί μια στρατιά ασφαλιτών και ο καθένας μπορεί να τον προσεγγίσει και να τον χαιρετίσει…
Δεν αποφεύγει να μας δείξει πόσο δημοκράτης και ανεκτικός στους άλλους είναι όπως και πόσο ρεαλιστής και θυμόσοφος.
«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν πορείες μπροστά στην αμερικανική πορεία αν θέλουν. Μέρος της δικής μου δουλειάς είναι να απευθύνομαι στους ανθρώπους που είναι εκεί έξω επειδή οι ΗΠΑ έκαναν κάποιο λάθος ή επειδή υπάρχουν τούνελ(;!;!) κάτω από την πλατεία Συντάγματος τα οποία χρησιμοποιούμε για να ασκήσουμε επιρροή στην κυβέρνηση(;!;!)». 
Σε αυτή τη συζήτηση ο δημοσιογράφος είπε στον Τζέφρι Πάιτ πως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε αυτές τις πορείες στην αμερικανική πρεσβεία όταν ήταν νεότερος.
Και ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε: 
«Οι άνθρωποι μαθαίνουν»! Το μάθαμε καλά και εμείς!
 Ο Αμερικανός έχει πάρει τα όρη και τα βουνά, πολιτείες και χωριά, πλασάροντας την αμερικανική πολιτική, στήνοντας και οργανώνοντας τους σχεδιασμούς της, που τίποτα καλό δεν προσέφεραν σε κανέναν λαό. Όλοι, αστική τάξη και πολιτικό προσωπικό μαζί με τα κυρίαρχα ΜΜΕ πάνε να μας πείσουν ότι ο λύκος δεν άλλαξε μόνο προβιά αλλά και μυαλά.
Όποιος το πιστέψει ας ετοιμάζεται να το πληρώσει με τίμημα βαρύ…
ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ

Σχόλια