Αμερικανικοί πύραυλοι στη Σαουδική Αραβία για να σκοτώσουν τα παιδιά της Υεμένης


6.700 περισσότεροι Αμερικανικοί πύραυλοι στη Σαουδική Αραβία για να σκοτώσουν τα παιδιά της Υεμένης

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια τριών γερουσιαστών να τερματίσουν τη στήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει η Σαουδική Αραβία εναντίον της Υεμένης, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την πώληση 6.700 πυραύλων στη Σαουδική Αραβία.  

Της Ann Wright.


Πόσο περισσότερη σφαγή στην Υεμένη είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση των ΗΠΑ να βοηθήσει να συνεχισθεί;

Ανακάλυψαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών  ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου την πώληση 6,700 αντιαρματικών πυραύλων στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Jim Mattis για να συζητήσει τον βομβαρδισμό της Υεμένης υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στις 23 Μαρτίου, και η συμφωνία πυραύλων ανακοινώθηκε λίγες ώρες αργότερα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο την προτεινόμενη πώληση, η οποία αποτελεί μέρος συμφωνίας πώλησης όπλων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την πώληση 6.700 αντιαρματικών πυραύλων στη Σαουδική Αραβία, λίγες ώρες μετά την συνάντηση του πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν  με τον υπουργό Άμυνας Jim Mattis για να συζητήσουν τον βομβαρδισμό της Υεμένης που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία.

Σχεδόν τρία χρόνια, η Σαουδική Αραβία, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε μια εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των ανταρτών Houthi στην Υεμένη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγραψε ειρωνικά και σαρκαστικά: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ βελτιώνοντας την ασφάλεια μιας φιλικής χώρας που υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή... και δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή ".

Οι ΗΠΑ αύξησαν τις αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη το 2017, έχοντας έξι φορές περισσότερες αεροπορικές επιδρομές από το 2016.

Ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis δεν ανέφερε τους αμάχους που πλήττονται στην Υεμένη: "Εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ για να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Υεμένη. Και πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία είναι μέρος της λύσης. Έχουν υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση των Ηνωμένων Εθνών. Και θα τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο. Αυτή είναι η τελική γραμμή."

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα των οποίων οι κατασκευαστές όπλων σκοτώνουν τα παιδιά της Υεμένης. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν πουλήσει όπλα για δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες του κόσμου, με τη Σαουδική Αραβία να είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων.

Ένα ψήφισμα για την πολεμική κατάσταση στην Υεμένη που αντιπροσώπευε μια προσπάθεια να εισαχθεί από το Κογκρέσο επίβλεψη στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον εκεί θανατηφόρο εμφύλιο πόλεμο ηττήθηκε με ψήφους  55-44 στη Γερουσία των ΗΠΑ στις 21 Μαρτίου. Υποστηριζόταν από τρία μέλη της Γερουσίας τον κ. Bernie Sanders (I-Vt.), τον Mike Lee (R-Utah) και τον Chris Murphy (D-Conn), που ψήφισαν για το τέλος του αμερικανικού ρόλου στον πόλεμο.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης πώλησης μαζικών όπλων, η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει 6,696 βλήματα TOW 2B και τα σχετικά εκπαιδευτικά υλικά αξίας 670 εκατομμυρίων δολαρίων, ανταλλακτικά και επισκευές υποστήριξης αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τα άρματα Abrams και τα όπλα εξοπλισμού τους, εξοπλισμό συντήρησης αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το στόλο των ελικοπτέρων AH-64D / E, UH-60L, Schweizer 333 και Bell 406CS.

Το Κογκρέσο έχει πλέον 30 ημέρες για να εμποδίσει το σύνολο ή τμήματα της πώλησης μέσω ειδικού ψηφίσματος στο πλαίσιο του AECA.

Για να σώσουμε τις ζωές αθώων γυναικών και παιδιών στην Υεμένη, ας ελπίσουμε ότι το Κογκρέσο δεν θα επιτρέψει περισσότερες πωλήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Η Ann Wright ανήκε στον εφεδρικό αμερικανικό στρατό για 29 χρόνια και αποσύρθηκε ως συνταγματάρχης. Υπήρξε επίσης διπλωμάτης για 16 χρόνια και υπηρέτησε στις αμερικανικές πρεσβείες στη Νικαράγουα, τη Γρενάδα, τη Σομαλία, το Ουζμπεκιστάν, την Κιργιζία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Μικρονησία, το Αφγανιστάν και τη Μογγολία. Απολύθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2003 λόγο αντίθεσης με τον πόλεμο του Μπους στο Ιράκ και έκτοτε ήταν πολύ δραστήρια σε θέματα αντιπολεμικών και κοινωνικών ζητημάτων. Είναι συν-συγγραφέας του "Dissent: Φωνές συνείδησης".
ΠΗΓΗ: Consortiumnews

Σχόλια