Άρχισε πάλι ο οικονομικός διάλογος μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας


Στο Τόκιο, μετά από οχτώ χρόνια, πραγματοποιήθηκε και πάλι ο οικονομικός διάλογος μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

Τη Δευτέρα στο Τόκιο, ο Wang Yi - μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Υπουργός Εξωτερικών και Τάρο Kono - υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας προέδρευσαν από κοινού στον τέταρτο, υψηλού επιπέδου, οικονομικό διάλογο μεταξύ Κίνας-Ιαπωνίας.

Ο Wang Yi τόνισε, ότι ο οικονομικός διάλογος αρχίζει πάλι, μετά από ένα διάλειμμα οκτώ ετών, στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας · η διμερή οικονομική συνεργασία να βρίσκεται σε νέες ιστορικές συνθήκες και μάκρο περιβάλλον, καθώς στέκεται πάνω σε ένα νέο σημείο εκκίνησης. Από αυτή την άποψη, τα μέρη πρέπει, ξεκινώντας από στρατηγική και πρακτική άποψη, να εγκαθιδρύσουν τη συνεργασία τους.
«Οι δύο χώρες θα πρέπει να εκτιμούμε την τάση βελτίωσης των σχέσεων, η οποία έχει επιτευχθεί με μεγάλες δυσκολίες · να εξασφαλίσουμε την πολιτική βάση των κινεζο-ιαπωνικών σχέσεων · να ακολουθήσουμε τις αρχές του αμοιβαίου οφέλους και της κοινή ανάπτυξης και · να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στη βελτίωση της ποιότητας της οικονομικής συνεργασίας», - δήλωσε ο Wang Yi . Αυτός πρόσθεσε, ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «ζώνης και του δρόμου» πρέπει να είναι γόνιμη · τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να διευκολύνουν τη διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ανατολικής Ασίας · να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις στις συμφωνίες για μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Δημοκρατίας της Κορέας · για μια πολύπλευρη περιφερειακή οικονομική εταιρική σχέση · για να πλησιάσουμε τη δημιουργία της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών Ασίας-Ειρηνικού.
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε επίσης τη σημασία της από κοινού αντίθεσης στον εμπορικό προστατευτισμό · την υποστήριξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και · την προώθηση της οικοδόμησης μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Τάρο Κόνο ανέφερε, ότι η οικονομική συνεργασία αποτελεί σημαντική στήριξη και τόνωση των διακρατικών σχέσεων. Συμπληρώνεται η 40η επέτειος από την υπογραφή του συμφώνου ειρήνης και φιλίας Ιαπωνίας-Κίνας · υπάρχουν δυνατότητες για μια ολόπλευρη βελτίωση και σταθερή ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες και σε όλο τον κόσμο, η Ιαπωνία είναι έτοιμη μαζί με την Κίνα να συνεργαστούν από μια νέα οπτική γωνία · να σχεδιάσουν και να επεκτείνουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Αυτός είπε, ότι σε σχέση με την ενίσχυση του προστατευτισμού, είναι απαραίτητο να προστατευθεί το σύστημα ελεύθερου εμπορίου, του οποίου ο πυρήνας είναι ο ΠΟΕ.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: XINHUA

Σχόλια