Η δική μας ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι η καλύτερη!


Η δική μας ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι η καλύτερη!

"Σήμερα απέναντι στη μικρή ΔΕΗ, που ήταν μία πάρα πολύ κακή ιδιωτικοποίηση, φέρνουμε ένα νομοσχέδιο αποκλειστικά για τους λιγνίτες" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης,
στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM" για την εισαγωγή, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου με τίτλο "Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού".
   "Εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πράγματα και θεωρώ ότι οι επιλογές που κάναμε ήταν απόλυτα σωστές και υπέρτερες σε όλα επίπεδα από τις επιλογές που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση στον ευαίσθητο ενεργειακό τομέα" επισήμανε ο κ. Σταθάκης και εξήγησε: "Το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το ακυρώσαμε --υπενθυμίζω ότι η μικρή ΔΕΗ περιελάμβανε το 30% όλου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, πρωτίστως περιελάμβανε υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι και το πιο αποτελεσματικό κομμάτι της ΔΕΗ, περιελάμβανε λιγνίτες και περιελάμβανε και μονάδες φυσικού αερίου και πελατολόγιο. Σήμερα η κυβέρνηση προχωρά, μετά την καταδίκη της χώρας για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, σε μια αποεπένδυση, που περιλαμβάνει, αντί για το 30% του παραγωγικού δυναμικού, μόλις το 9% και το οποίο είναι αποκλειστικά για λιγνίτες και δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ".
  Τι λέει το άτομο! Κανένα σχόλιο για τους ξεφτίλες της ΕΕ που θέλουν να αρπάξουν τσάμπα την ενέργεια, να διπλασιάσουν τις τιμές και να τα οικονομήσουν. Κανένα σχόλιο του κ. καθηγητή για το πώς γίνεται να είναι μονοπώλιο η ΔΕΗ και να έχουμε φθηνό ρεύμα και να έχουμε ανταγωνισμό και ακριβό ρεύμα όπως σε όλες τις χώρες που ξεπουλήθηκε ο δημόσιος τομέας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
   "Εμείς", συνέχισε ο υπουργός, "ακυρώσαμε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις, που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Σαμαρά στον τομέα της ενέργειας, ακυρώσαμε τον ΑΔΜΗΕ, που ήταν πλήρης ιδιωτικοποίηση -εμείς το κάναμε 51% δημόσιο- ακυρώσαμε τον ΔΕΣΦΑ, που ήταν 400 εκατ. ευρώ το αντίτιμο και πλειοδότης μια αζέρικη εταιρεία και 18 μήνες μετά έχουμε μία ιδιωτικοποίηση που έφερε 535 εκατ., Ευρωπαίους στρατηγικούς επενδυτές της περιοχής και ισχυρό πρόεδρο στην εταιρεία και ισχυρότερη παρουσία του Δημοσίου [...] απέναντι σε ένα σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε ουσιαστικά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ και ενός μεγάλου μέρους των περιουσιακών της στοιχείων, έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο εκπορεύεται από μια σαφή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σε αυτήν μείναμε, δεν άλλαξε τίποτε πέρα από αυτό".
Το μόνο που άλλαξε είναι ότι γίνανε κυβέρνηση και αυτό συμπαρασύρει όλα τα άλλα. Ποια άλλα; Αυτά που έγραφε ο κ. Τσίπρας το 2014:
Δεν υπερασπιζόμαστε -όπως κάποιοι λένε- μια συντεχνία εργαζομένων που ασχολούνται μόνο με το να υπερασπιστούν κάποια προνόμια. Ακόμα κι αν τα προνόμια αυτά κάποτε υπήρχαν, σήμερα όλοι μας ζούμε στις εποχές της μνημονιακής βαρβαρότητας, των μεγάλων περικοπών στους μισθούς στα εισοδήματα. Συνεπώς, σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μονάχα το ιερό δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και το δικό του ιδρώτα, πριν από 64 χρόνια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αποτελεί έγκλημα οικονομικό και εθνικό η εκποίηση και τελικώς η διάλυση της ΔΕΗ. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα, για να καταλάβουμε τι θα συμβεί και στον καταναλωτή,  αν αφήσουμε αυτό το έγκλημα να υλοποιηθεί. Με την διαδικασία απελευθέρωσης τα προηγούμενα χρόνια,  δόθηκε η δυνατότητα επενδύσεων σε ιδιώτες. Έγινε διαγωνισμός -ως συνήθως αυτοί οι διαγωνισμοί γίνονται για να πάει σε έναν τελικά η δουλειά, αυτή είναι η παρακαταθήκη της σύγχρονης οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής- κανένας όμως δεν προχώρησε σε καμία πραγματική επένδυση. Γιατί θέλουν να πάρουν έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής, και δωρεάν τον ορυκτό πλούτο. Τον εθνικό μας πλούτο, και μάλιστα έναντι ενός ευτελούς τιμήματος που μπορεί να συγκριθεί με το κόστος κατασκευής ενός μονάχα υδροηλεκτρικού σταθμού. Πρόκειται για αετονύχηδες και αεριτζήδες, παρά για επενδυτές.
Οι δε παραγωγοί ενέργειας, μέχρι πρόσφατα κοστολογούσαν την ενέργεια που πουλούν 60-70 ευρώ τη μεγαβατώρα. Μόλις πληροφορήθηκαν ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εξέταζε την περίπτωση κινητοποιήσεων που μπορεί να οδηγήσoυν και σε απεργίες, πριν καν ξεκινήσουν οι απεργίες, άρχισαν να κοστολογούν τη μεγαβατώρα 150 ευρώ! Αν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μοναδικό στόχο το κέρδος αποκτήσουν όλα τα εργοστάσια, ούτε θα κάνουν αποκαταστάσεις στις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και στο δίκτυο, ούτε θα σεβαστούν τους εργαζόμενους και φυσικά δεν θα νοιάζονται αν το ρεύμα ακριβύνει 2 και 3 φορές.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν πρόκειται για μια αντίθεση ιδεολογική ή πολιτική που μπορεί να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, γενικά και αόριστα, δημόσιων οργανισμών. Εδώ πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας θέμα. Γι αυτό τον λόγο, ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές που μπορούμε να έχουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά από ζητήματα, ακόμα και στο μείζον θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ που έχει στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ιστορική μας υποχρέωση.
Έτσι λοιπόν απλά είναι ιστορική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία και τη ΔΕΗ.

Στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας, από τις 12 τα μεσάνυκτα που άρχισε η απεργία, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τέσσερις μονάδες, η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ νωρίς το πρωί αποφασίστηκε να τεθεί εκτός λειτουργίας και η μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου. 
Παράλληλα, έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα στη λειτουργία των ορυχείων, όπου η απεργία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, με την έλευση της πρωινής βάρδιας και σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Σπάρτακου» Μόσχο Μόσχου η συμμετοχή αγγίζει το 100%, εργάζεται μόνο το προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με τον νόμο και τα συστήματα της αποκομιδής της τέφρας, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες που βρίσκονται στο σύστημα. Σύμφωνα με το σωματείο «Σπάρτακος» στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα, ενώ, σε ένδειξη συμπαράστασης, μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε εργολάβους απέχει από την εργασία.
Πλήθος συνδικάτων και οργανώσεων στηρίζουν και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 10:30 έξω από τα γραφεία της στην οδό Χαλκοκονδύλη 30 και πορεία στο Σύνταγμα.


Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: 104.9FM, TVXS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια