Ένας άστεγος και 55 πόρτες του θρυλικού Chelsea Hotel


Ένας άστεγος και 55 πόρτες του θρυλικού Chelsea Hotel

Η Τζάνις Τζόπλιν, ο Λεόναρντ Κοέν, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Μαρκ Τουέιν, ο Τζακ Κέρουακ, ο Μπομπ Μάρλεϊ, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, η Τζόνι Μίτσελ, η Μπέτι Ντέιβις, η Μαντόνα, ο Μπομπ Ντίλαν ή ακόμη ο 'Αντι Γουόρχολ: ο κατάλογος των διάσημων ενοίκων του θρυλικού Chelsea Hotel είναι μακρύς, είχαν κάνει το ξενοδοχείο σπίτι τους για μερικές ημέρες, εβδομάδες ή και χρόνια.


Ο Λέοναρντ Κοέν απαθανάτισε την ιστορία του 12ώροφου κτιρίου που βρίσκεται στην 23η οδό στο τραγούδι του "Chelsea Hotel No. 2". Το ξενοδοχείο άνοιξε το 1884 και έκλεισε το 2011 για ανακαίνιση η οποία ακόμη συνεχίζεται, καθώς μόνο η πρόσοψή του πρέπει να διατηρηθεί όπως ήταν όταν το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά. 

Αρκετές πόρτες δωματίων του θρυλικού Chelsea Hotel το οποίο υπήρξε το καταφύγιο γενεών καλλιτεχνών στη Νέα Υόρκη θα βγουν στο σφυρί την Πέμπτη, αφότου διασώθηκαν από έναν άστεγο που εμπόδισε να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Ένας άσημος, ωστόσο, έφερε σήμερα το ξενοδοχείο στο προσκήνιο. Έχοντας ζήσει στο Chelsea Hotel από το 2002 έως το 2011 και αφότου πετάχτηκε έξω γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι του, ο γεννημένος στη Μασαχουσέτη Τζιμ Γεωργίου κατέφυγε τελικά στο απέναντι πεζοδρόμιο μαζί με τον σκύλο του Τέντι.

Από εκεί το 2012, είδε εργάτες να ετοιμάζονται να πετάξουν τις παλιές πόρτες και παρενέβη για να διασώσει 55 με τη βοήθεια φίλων του, αναφέρει ο Άρλαν Έτινγκερ, ο πρόεδρος του οίκου Guernsey που οργανώνει τη δημοπρασία. "Όταν είστε στον δρόμο, μια πόρτα αποκτά ένα ολόκληρο νόημα, ένα σημαντικό νόημα. Είναι ο δρόμος προς την εστία που ένας άστεγος δεν έχει", υπογραμμίζει.

Ο Γιώργος άρχισε να επισκέπτεται μια κοντινή βιβλιοθήκη και ξόδεψε εκατοντάδες ώρες προσπαθώντας να συνδέσει τις πόρτες του Chelsea με τους κατοίκους τους.

Ο αριθμός 105, για παράδειγμα, ήταν η έδρα της Edie Sedgwick, του μοντέλου και της μούσας του Warhol, που κινηματογραφούσε μερικά από τα πειραματικά φιλμ του "Chelsea Girls" στην αίθουσα.

Συνολικά, ο Γιώργος εντόπισε και συνέδεσε 22 από τις πόρτες με γνωστούς κατοίκους του ξενοδοχείου.

Ακολούθησε τον περασμένο χρόνο τον Γκέρνσεϊ μετά από μια ανεπιτυχή πρόταση για την πώληση πόρτας σε άλλους οίκους δημοπρασιών.

Ο Γιώργος δεν ζει πλέον στο δρόμο, καθώς φίλοι του έδωσαν διαμονή.

Αλλά παρόλο που έχει λίγα χρήματα, θα δωρίσει τα μισά από τα έσοδα από τη δημοπρασία στην City Harvest, η οποία διανέμει ανεπιθύμητα τρόφιμα από εστιατόρια και αγορές της Νέας Υόρκης σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Ο Ettinger δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρος πόσο θα μπορούσε να διοργανώσει δημοπρασία.

"Είναι παλιές πόρτες που δεν φαίνονται πολύ όμορφα αλλά έχουν απίστευτη σημασία. Είναι δύσκολο να εκτιμήσεις την αξία τους", δήλωσε ο Ettinger.

Προς το παρόν, οι πόρτες εκτίθενται στη γκαλερί Ricco / Maresca στη γειτονιά.

"Κάθε πόρτα θα πάρει ένα σημαντικό αριθμό φαντασμάτων μαζί τους", δήλωσε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Frank Maresca.

Πηγή: Daily mail ΑΠΕ-ΜΠΕΣχόλια