Η αντιπαράθεση – η κύρια πλευρά των σύγχρονων αμερικανο-ρωσικών σχέσεων

Η αντιπαράθεση – η κύρια πλευρά των σύγχρονων αμερικανο-ρωσικών σχέσεων

Η γραμματέας τύπου του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ Sara Sanders σημείωνε νωρίτερα, ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την θέσπιση πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας · η αντίστοιχη απόφαση θα παρθεί σύντομα.
Παρά την έντονη αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Ουάσιγκτον, μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία προκάλεσαν στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας, το οποίο οδήγησε σε νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι αναλυτές επεσήμαναν, ότι στο εγγύς μέλλον ο «πόλεμος των λέξεων» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας δεν θα σταματήσει · θα προκύπτουν οικονομικά και στρατιωτικά προβλήματα · η αντιπαράθεση θα είναι η βασική συνισταμένη των διμερών σχέσεων, στις οποίες μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης.
Η συριακή κρίση ενίσχυσε την αμφίδρομη αντιπαράθεση
Πριν από λίγες ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία προκάλεσαν πυραυλικά χτυπήματα στη Συρία, τα οποία άμεσα επιδείνωσαν την αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump, οι δυτικές χώρες για δεύτερη φορά με το πρόσχημα ότι η Συρία χρησιμοποιεί χημικά όπλα, άνοιξαν πυρ εναντίον αυτού του κράτους της Μέσης Ανατολής. Ο Τράμπ δημοσίως κατηγόρησε τη Ρωσία, ότι έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για τη "χημική επίθεση" στη Συρία. Ο Ανατόλι Αντόνοφ - έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ σημείωσε, ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία «ενεργούν με προ-σχεδιασμένο σχέδιο,» αυτές οι χώρες «θα είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες» ενός στρατιωτικού χτυπήματος κατά της Συρίας.
Επί του παρόντος, ο εξωτερικός κόσμος παρακολουθεί την έκταση στην οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ στις στρατιωτικές υποθέσεις, όπως και αν θα χρησιμοποιήσει η Ουάσινγκτον επίγειες δυνάμεις. Η Sanders σημείωνε νωρίτερα, ότι η αμερικανική πολιτική πορεία προς τη Συρία δεν έχει αλλάξει · η χώρα εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος». Παρά το γεγονός, ότι ο Trump ελπίζει στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Οι αναλυτές επισημαίνουν, ότι το μονομερές χτύπημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά της Συρίας, παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, χωρίς αμφιβολία, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και αύξησε την πιθανότητα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο επιστημονικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, Stephen Blank, πιστεύει επίσης, ότι αυτό το περιστατικό θα επιδεινώσει τις Αμερικανό – ρωσικές σχέσεις. Παρόμοιες ενέργειες από τις ΗΠΑ στοχεύουν στη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.
Οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας δεν σταματούν
Από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του ο Τραμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ανοιχτά την επιθυμία βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά αντιμετώπισε πολλά εμπόδια.
Κάτω από την επίδραση των κατηγοριών εναντίον της Ρωσίας με την παρέμβαση της στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ ο Trump όχι μόνο δεν κατόρθωσε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά αντίθετα αναγκάστηκε να κόψει τους δεσμούς για να απαλλαγεί από τις περιττές αμφιβολίες. Ο πρώτος αναπληρωτής προέδρου της Επιτροπής του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Jabbarov έχει πρόσφατα επισημάνει, ότι κατά τη γνώμη του, η διοίκηση του Trump έδιωξε τους Ρώσους διπλωμάτες και έκλεισε το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ, λόγω της ισχυρής αντί-ρωσικής ρητορικής, της πολιτικής πίεσης και της πίεσης της κοινής γνώμης εντός των ΗΠΑ.
Τα μέρη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης
Παρά την κατάσταση που διαμορφώθηκε, τα μέρη δεν θέλουν να εντείνουν τη σύγκρουση. Από την αναβολή της ανακοίνωσης του Trump των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως την αναστολή από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν την εισαγωγή αντιμέτρων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα ελπίζουν να μειώσουν το επίπεδο της σκληρής αντιπαράθεσης · καταβάλλουν προσπάθειες για την διατήρηση μιας λεπτής ισορροπίας.
Τις 19 Απριλίου ο Λευκός Οίκος δήλωσε, ότι ο νέος σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον εκείνη τη μέρα συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ. Στη δήλωση είχε σημειωθεί επίσης, ότι η βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών, αλλά είναι αναγκαία η επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με την υποψία Ρωσίας ως προς την παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ · τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου στη Βρετανία · οι κρίσεις στην Ουκρανία και στη Συρία.
Στην ιστοσελίδα Vox των ΜΜΕ των ΗΠΑ σημειώνεται, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμες για μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία · οι ΗΠΑ και η Ρωσία να αποφεύγουν την εμφάνιση σοβαρών συγκρούσεων. Το Κρεμλίνο παραδέχεται, ότι η Μόσχα δεν θέλει κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον, επιπλέον προσπαθεί να βρει έναν τρόπο επίλυσης των υφισταμένων προβλημάτων.
Σύμφωνα με την άποψη της επιστημονικής ερευνήτριας του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή (The Washington Institute for Near East Policy) Άννα Borshchevskaya, η άνιση συμπεριφορά του Trump προς τη Ρωσία δείχνει ότι στη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές · η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο μέλλον μπορεί να συνεχιστεί.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: «Λαϊκή Ημερησία Εφημερίδα » 23 Απριλίου online


Σχόλια