Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ


Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ με νέους δασμούς 100 δισ.

Την επιβολή επιπρόσθετων δασμών αξίας «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βάρος της Κίνας, αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την «ανάρμοστη συμπεριφορά» που επέδειξε το Πεκίνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος «έδωσε εντολή στο υπουργείο Εμπορίου» ν’ αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βάρος της Κίνας (φωτό: ΑΠΕ).
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη ότι «έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου» ν’ αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βάρος της Κίνας, κλιμακώνοντας κι άλλο την ήδη υψηλή ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά το εμπόριο.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβληθούν οφείλονται στα «άδικα αντίποινα της Κίνας» για προηγούμενες ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελίας περί επιβολής δασμών ύψους 50 δισ. δολαρίων σε 1.300 κινεζικά προϊόντα.
Ο Τραμπ υπενθύμισε πως οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα (USTR) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα «έχει επανειλημμένα επιδοθεί στη χρήση αθέμιτων πρακτικών για ν’ αποκτήσει πνευματική ιδιοκτησία της Αμερικής».
Πέφτουν οι δείκτες στο χρηματιστήριο
Οι δείκτες των παραγώγων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήδη πέφτουν μετά την εξαγγελία του Τραμπ, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Οι αγορές κλυδωνίζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα ολομέτωπου εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.
«Αντί να επανορθώσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της, η Κίνα επέλεξε να βλάψει τους αγρότες μας και τις βιομηχανίες μας», σημείωσε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει πως κάλεσε τις υπηρεσίες να εξετάσουν σε ποια ακόμα κινεζικά προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί.
Ο USTR Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ωστόσο, επισήμανε ότι οι όποιοι πρόσθετοι δασμοί δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθεί, σε περίπου δυο μήνες, η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης για τους δασμούς έως και 25% στα 1.300 και πλέον κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα.
Ανησυχητική χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την αύξηση των εμπορικών εντάσεων, μεταξύ και ΗΠΑ και Κίνας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις ανακοινώσεις επιβολής δασμών εκατέρωθεν.
"Είναι πολύ ανησυχητικό. Μιλάμε για χώρες που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο" είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
"Δεν είναι καλό για κανέναν, είναι κακό. Κανένας πόλεμος δεν είναι καλός! Είναι μια κατάσταση lose-lose" πρόσθεσε.
Έτσι όπως εξελίσσονται οι αντιθέσεις, με σπειροειδή και κλιμακούμενη ένταση, η σύγκρουση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αν δε, πάρουμε τοις μετρητοίς τις επίσημες δηλώσεις του Πεκίνου ότι θα είναι νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και τον Τραμπ να κλιμακώνει με διπλασιασμό του ποσού των δασμών στα 100 δις τότε το αναπόφευκτο είναι μπροστά μας.
Επιμέλεια:Ν.Π.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Σκαι, πρώτο θέμα, καθημερινή

Σχόλια