Τι κρύβεται πίσω από την κλιμάκωση των εμπορικών τριβών μεταξύ ΛΔΚ και ΗΠΑ;Τι κρύβεται πίσω από την κλιμάκωση των εμπορικών τριβών μεταξύ ΛΔΚ και ΗΠΑ;

Από τις 22 Μαρτίου, η σινο-αμερικανικές εμπορικές τριβές προσέλκυσαν αυξημένη προσοχή της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της διεθνής κοινότητας.
Πίσω από τον «εμπορικό πόλεμο» που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το άγχος της Ουάσινγκτον γίνεται ολοένα και πιο αισθητό.
Ισχυρή κινεζική παραγωγή
Στον κατάλογο των κινεζικών προϊόντων που θα υπόκεινται σε υψηλή φορολογία, σύμφωνα με το αμερικανικό άρθρο 301, η παραγωγή υψηλής ποιότητας είναι το κύριο αντικείμενο. Ο κατάλογος αφορά τις κινεζικές εξαγωγές προϊόντων στο ποσό των 50 δις $, -περιλαμβάνει τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας - την αεροπορία και την αεροδιαστημική - τα ρομπότ - την ιατρική - την αυτοματοποίηση και άλλους τομείς.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εξωτερικής Οικονομίας του Κινέζικου Επιστημονικό - Ερευνητικού Ινστιτούτου της μακροοικονομίας E Fujin πιστεύει ότι ο στόχος των ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο περιορισμός των εξαγωγών ορισμένων κινεζικών προϊόντων, αλλά και ο φραγμός της βιομηχανικής ανάπτυξης υψηλής ποιότητας και της οικονομικής μεταμόρφωσης της Κίνας.
Η "κινεζική παραγωγή-2025" έγινε το κύριο αντικείμενο που κατηγορήθηκε κατά την έρευνα βάσει του άρθρου 301 των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αναμφίβολα, η “κινεζική παραγωγή του 2025” με τη βελτίωση των τεχνολογικών και καινοτομικών ικανοτήτων κάνει πιο ισχυρή την κινεζική παραγωγή, αλλά ο ρόλος κλειδί της κινεζικής κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία είναι - να δημιουργήσει τεχνολογικό και καινοτομικό οικοσύστημα στη βάση της ανοικτότητας και της συν εργατικότητας, και όχι να αναγκάζει τις ξένες εταιρείες στη μεταφορά τεχνολογιών. Το κινεζικό σχέδιο δεν παραβιάζει καμία αρχή ", δήλωσε ο Χουάνγκ Κουούνιου, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Οικονομίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.
Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, διαφορετικά συμπτώματα δείχνουν, ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαπράξει ένα στρατηγικό σφάλμα - τώρα βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης.
Τα κινεζικά αντίμετρα θα πληγώσουν τις ΗΠΑ
Στο δρόμο του εμπορικού προστατευτισμού, οι ΗΠΑ ενεργούν αυθαίρετα, η Κίνα σθεναρά αντιτάσσεται και λαμβάνει απαντητικά μέτρα. Αρχικά, η Κίνα ανακοίνωσε την αναστολή των δεσμεύσεων για τη μείωση των δασμών για 128 εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ σε επτά κατηγορίες, στη συνέχεια ανακοίνωσε για την εισαγωγή των αντιμέτρων, την εισαγωγή του ειδικού φόρου 25% σε 106 προϊόντα 14 κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων τα αμερικάνικα προϊόντα όπως η σόγια, τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα.
"Τα αντίμετρα που ανακοίνωσε η κινεζική πλευρά θα προκαλέσουν άμεσο πλήγμα στις ΗΠΑ. Τα αμερικάνικα προϊόντα όπως η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και άλλα προϊόντα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά. Αν συνεχιστούν οι εμπορικές τριβές, τότε οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις συνέπειες ", δήλωσε ο Wang Xiaosong, Καθηγητής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Κίνας.
Η Κίνα έχει ήδη γίνει μια σημαντική ξένη αγορά για πολλά αμερικανικά προϊόντα. Πέρυσι, το υπουργείο Εμπορίου της ΛΔΚ δημοσίευσε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία η Κίνα έγινε η πρώτη εξαγωγική αγορά στον κόσμο για τα αμερικανικά αεροσκάφη και τη σόγια και η δεύτερη αγορά εξαγωγών αυτοκινήτων των ΗΠΑ. Το 2016, το 62% των εξαγωγών σόγιας, το 17% των αυτοκινήτων και το 25% των αεροσκαφών της Boeing USA πωλήθηκαν στην Κίνα.
Εκτός από τη σόγια, στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης αυτοκίνητα και αεροπλάνα που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, αυτό θα είναι ένα «ισχυρό πλήγμα» για την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία αεροσκαφών.
Οι ΗΠΑ περιπλέκουν γύρω τους το κουκούλι
Εξετάζοντας τις μελλοντικές τάσεις, οι ειδικοί σημειώνουν ότι εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την πολιτική του εμπορικού προστατευτισμού, τότε η Κίνα σίγουρα θα δώσει μια σκληρή απάντηση, θα πάρει νέα συνολικά μέτρα για την προστασία των δικών της συμφερόντων.
«Η Κίνα επεκτείνει την ανοιχτότητα του εμπορίου με τις υπηρεσίες, ωστόσο, αν η αμερικανική πλευρά θα αναγκάσει τη ΛΔΚ, τότε η ΗΠΑ μπορεί να χάσουν αυτή τη μεγάλη αγορά», - δήλωσε ο Yu Myaotsze - Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου της κρατικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Επί του παρόντος, η Κίνα είναι η χώρα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο ισοζύγιο στο εμπόριο υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, τα τελευταία 10 χρόνια ο όγκος των αμερικανικών εξαγωγών στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα αυξήθηκε κατά 6 φορές. Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ έλαβαν υψηλά κέρδη στη ΛΔΚ σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο κινηματογράφος και τα βιβλία.
Ο καθηγητής του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Κίνας Wang Syaosun είπε, ότι ο δημοσιευμένος κατάλογος των υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα, ως επί το πλείστον αφορά τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και προηγμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις αμερικάνικων κεφαλαίων στην Κίνα, οπότε αυτό σημαίνει «κακό» για τις δικές τους αμερικανικές εταιρείες. Όλα αυτά θα μειώσουν το μερίδιο των εταιρειών των ΗΠΑ στην κινεζική αγορά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, ο όγκος των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα φτάνει τα 92,5 δισ. Δολάρια. Μόνο από το 2010 έως το 2015, το 1/3 της αύξησης του εξωτερικού όγκου πωλήσεων των εταιρειών σε αμερικανικό κεφάλαιο προήρθε στην Κίνα.
Ανεξάρτητα από την εξωτερική πίεση, η ΛΔΚ θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος, η οποία με τη σειρά της θα προωθήσει το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς και θα επεκτείνει τις εισαγωγές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν η αμερικανική πλευρά συνεχίσει να ενισχύει μονομερώς τις εμπορικές τριβές, τότε τελικά θα " περιπλέκουν γύρω από τον εαυτό τους ένα κουκούλι".
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: 9 Απριλίου «Λαϊκή Ημερησία Εφημερίδα » online

Σχόλια