Προφυλακίστηκαν 9 φοιτητές στην Τουρκία για διαμαρτυρία για το Αφρίν

Προφυλακίστηκαν 9 φοιτητές στην Τουρκία για διαμαρτυρία για το Αφρίν

Ένα τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 9 φοιτητών οι οποίοι θα δικαστούν με την κατηγορία διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας αφού διαμαρτυρήθηκαν για τις επιχειρήσεις του στρατού στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο Anadolu.


Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Μπογκάζιτσι της Κωνσταντινούπολης οργάνωσε μια εκδήλωση υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και μοίραζε λουκούμια από έναν πάγκο που είχε στήσει στον χώρο του ιδρύματος, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet

Άλλοι φοιτητές οργάνωσαν αντιδιαδήλωση, υψώνοντας ένα πανό που έγραφε: «Η εισβολή, η σφαγή, δεν γίνεται να γιορτάζονται με λουκούμια». Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους αποκάλεσε «τρομοκράτες» και οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος τους.

Έξι ακόμη φοιτητές που επίσης συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στη διαμαρτυρία, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους, τόνισε το Anadolu.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι φοιτητές ενήργησαν σε συμφωνία με τους Κούρδους πολιτοφύλακες και «επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως δυνάμεις εισβολής που κάνουν χρήση βίας και κατά συνέπεια εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή», ανέφερε η Hurriyet.

Τι να πει κανείς; Το να εξορμάς έξω από τα σύνορα σου στα εδάφη μιας άλλης χώρας παρά και ενάντια στη θέληση και της κυβέρνησης και των κατοίκων της, σκοτώνοντας όσους μπορείς από αυτούς που αντιστέκονται, εξασκείς ή όχι βία; Είναι παράνομη ενέργεια ή όχι; Σε ποιο δίκαιο ακριβώς τις είδαν γραμμένες αυτές τις ενέργειες και μάλιστα βάζουν τους ανεγκέφαλους να το γιορτάζουν με λουκούμια; Ποια κατάρα κουβαλάει αυτή η χώρα σήμερα να φυλακίζει τα καλύτερα παιδιά της;

Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχόλια