Εκβιασμοί και πάλι των Αμερικανών προς "εχθρούς και φίλους"


Εκβιασμοί και πάλι των Αμερικανών προς "εχθρούς και φίλους" για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους.
«Απαράδεκτες» οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος των Ευρωπαίων.

Οι κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν είναι «απαράδεκτες» και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
 «Λέμε στους Αμερικανούς ότι οι κυρώσεις που θέλουν να επιβάλλουν αφορούν εκείνους. Αλλά θεωρούμε πως το γεγονός ότι επιβάλλουν κυρώσεις (σε εταιρείες) εκτός της δικής τους δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Parisien.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ότι θα τεθεί ξανά σε ισχύ μια σειρά κυρώσεων, εναντίον αμερικανικών αλλά και ξένων εταιρειών που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη. «Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πληρώσουν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για την οποία είχαν συμβάλει οι ίδιες» να συναφθεί, είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ.
«Οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο Λεντριάν. Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρείες πολύ σύντομα, σε μια περίοδο τριών ως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ τους απαγορεύεται επίσης να συνάψουν νέες συμβάσεις, καθώς κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα με τα μέσα που διαθέτουμε ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να επηρεαστούν όσο τον δυνατόν λιγότερο».
Ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Για να το καταστήσω σαφές, η ΕΕ είναι έτοιμη να αμφισβητήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οποιοδήποτε μονομερές μέτρο θα έπληττε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών και να ανταποκριθεί με ανάλογο τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες αυτού του διεθνούς οργανισμού».
Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος εταιρειών που έκαναν συμφωνίες ή υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με το Ιράν. Οι περισσότερες από αυτές στον τομέα της ενέργειας.
Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2017 το Ιράν έδωσε σε 28 εταιρείες από 12 χώρες την άδεια να υποβάλουν με λιγότερους περιορισμούς αιτήσεις για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές είναι η ολλανδοβρετανική Shell, η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η Petronas της Μαλαισίας και οι Gazprom και Lukoil της Ρωσίας καθώς και εταιρείες από την Κίνα και την Ιαπωνία.
Οι Ευρωπαίοι θα «κάνουν το παν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών (τους)» και σκοπεύουν να διεξαγάγουν «διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την Τετάρτη η προεδρία της Γαλλίας. Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να αφορούν εξαιρέσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο Ιράν. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων εντός εβδομάδων. Αυτό προϋποθέτει μια ευρωπαϊκή δύναμη νέου τύπου», επέμεινε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Δεν είναι άσχετες με το ζήτημα οι δηλώσεις της ίδιας της Μέρκελ χτες που αμφισβήτησε το πιο βασικό αμυντικό δόγμα των ευρωπαίων από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και μετά, " ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι θα πρέπει, κατά συνέπεια, «να πάρει στα χέρια της την τύχη της».
«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία μας έχουν παρέλθει», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου του Καρλομάγνου στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Ααχεν.
«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της», είπε. Σπάνια ακούγονται τέτοιες κουβέντες. Και το κυριότερο όχι από την πρώτη κυρία της Ευρώπης. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα κρίνει κατά πολύ αν θα υπάρξει μια πορεία "απεξάρτησης" του δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου με τις αντιθέσεις του από το μεγάλο αφεντικό. Αν υπάρξει διαζύγιο αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολύχρονων καυγάδων και όχι μιας επεισοδιακής σκηνής.
Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αντικρούσει τις αμερικανικές κυρώσεις καταφεύγοντας σε διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για να παρακάμπτεται το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα κι επιτρέπουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες και στις δικαστικές αρχές να μην υπόκεινται στους κανόνες των κυρώσεων που επιβάλλουν τρίτες χώρες. Η συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 στη Βιέννη προέβλεπε τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών με το Ιράν, αίροντας τις βαριές διεθνείς κυρώσεις που έπλητταν την οικονομία του, σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης να περιορίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος και να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και η Κίνα και η Ρωσία, θέλουν να τη διασώσουν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Ιράν αξιώνει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία να λάβει εγγυήσεις ως προς τις οικονομικές της διαστάσεις.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια