Η Ινδία στην κορυφή του κατάλογου των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών


Η Ινδία στην κορυφή του κατάλογου των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών για την επόμενη δεκαετία: μελέτη του Χάρβαρντ

Η έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανέφερε ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της Ινδίας υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες για το τρέχον επίπεδο εισοδήματός της, γεγονός που συμβάλλει στην προβολή της ταχείας ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.


ΝEΑ ΥΌΡΚΗ: Η  Ινδία ξεκινάει τον κατάλογο των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στον κόσμο για την επόμενη δεκαετία και αναμένεται να αυξηθεί στο 7,9% ετησίως, μπροστά από την Κίνα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 

Το Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δήλωσε χθες ότι οι χώρες που έχουν διαφοροποιήσει τις οικονομίες τους σε πιο περίπλοκους τομείς, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, είναι εκείνες που θα αναπτυχθούν ταχύτερα στην επόμενη δεκαετία.

"Η Ινδία κατατάσσεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα για την επόμενη δεκαετία, σε 7,9 τοις εκατό ετησίως, στις προβολές οικονομικής πολυπλοκότητας. Η Ινδία έχει προχωρήσει στη διαφοροποίηση της βάσης των εξαγωγών της ώστε να συμπεριλάβει πιο περίπλοκους τομείς, όπως χημικά, οχήματα και ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές », ανέφερε η έκθεση. 

Ανέφερε ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της Ινδίας υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες για το τρέχον επίπεδο εισοδήματός της, γεγονός που συμβάλλει στην προβολή της ταχείας ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. 

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η Ινδία κατατάσσεται στον καλύτερο, με βάση τα κριτήρια που ονομάζονται δείκτης ευκαιριών πολυπλοκότητας (COI), ο οποίος μετρά πόσο εύκολο είναι να ανακατανείμει την υπάρχουσα τεχνογνωσία για να εισέλθει σε νέα σύνθετα προϊόντα.

"Οι υπάρχουσες δυνατότητες της Ινδίας όχι μόνο έχουν διαφοροποιήσει τις εξαγωγές της, αλλά και επιτρέπουν την εύκολη αναδιάταξη σε συναφή προϊόντα που εξαρτώνται από αυτές τις δυνατότητες, καθιστώντας την περαιτέρω διαφοροποίηση σχετικά εύκολη", ανέφερε. 


Η Κίνα αναμένεται να αυξηθεί η οικονομία της κατά 4,9% ετησίως έως το 2026, στις ΗΠΑ κατά 3% και στη Γαλλία κατά 3,5%. 

Η κορυφαία κατάταξη στην COI σημαίνει ότι η Ινδία έχει πολλές "μη πραγματοποιημένες ευκαιρίες" για διαφοροποίηση σε συναφείς τομείς υψηλής αξίας για να συνεχίσει να αυξάνει την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

"Μέχρι στιγμής, το δυναμικό αυτό παραμένει αναξιοποίητο, καθώς η πολυπλοκότητα της Ινδίας δεν έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Η ταχεία ανάπτυξη που προβλέπεται αναμένεται να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα προηγούμενα οφέλη της πολυπλοκότητας", πρόσθεσε η έκθεση.

Τόνισε ότι η εξασφάλιση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας θα στηριχθεί στην πραγματοποίηση της διαφοροποίησης σε συναφή προϊόντα. Η άλλη σημαντική πρόκληση θα είναι να εξασφαλιστεί η συνεκτικότητα της παραγωγικής αυτής μεταρρύθμισης, καθώς τα οφέλη που προκύπτουν από τις νέες εξαγωγές χημικών, οχημάτων και ηλεκτρονικών ειδών είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της υποηπείρου. 

"Εάν η τεχνογνωσία αυτή μπορεί να διαδοθεί σε νέες περιοχές της Ινδίας, θα καθοριστεί εν μέρει αν η ταχεία ανάπτυξη μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα", ανέφερε.

Ο κ. Ricardo Hausmann, διευθυντής του CID, καθηγητής στο σχολείο του Χάρβαρντ Κένεντι (HKS) και ο κορυφαίος ερευνητής του Άτλαντα της οικονομικής πολυπλοκότητας, ανέφερε ότι η Νοτιοανατολική Ασία εξακολουθεί να κυριαρχεί στο παγκόσμιο αναπτυξιακό τοπίο, οδηγούμενη από τη διαφοροποίηση των οικονομιών σε πολύπλοκη κατασκευή, οι χώρες μετατοπίστηκαν στην περιοχή, με τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη να προηγούνται στην ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία. 

Η Ουγκάντα ​​έρχεται δεύτερη στη λίστα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών έως το 2026, προβλέπεται να αυξηθεί στο 7,5% ετησίως. 

Οι προβλέψεις ανάπτυξης βασίζονται στην οικονομική πολυπλοκότητα, ένα ενιαίο μέτρο της οικονομίας κάθε χώρας, το οποίο καταγράφει την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα των παραγωγικών ικανοτήτων που ενσωματώνονται στις εξαγωγές μιας χώρας.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης που οφείλεται στις ρεκόρ τιμές του πετρελαίου και των βασικών προϊόντων, οι ερευνητές βρίσκουν ένα τοπίο που έχει μετατοπιστεί υπέρ των πιο διαφοροποιημένων οικονομιών. Στην Αφρική, νοτίως της Σαχάρας, η ανάπτυξη μετατοπίζεται ανατολικά από τη Δυτική Αφρική που κατευθύνεται από τα βασικά προϊόντα στην Ανατολική Αφρική, με την Ουγκάντα, την Τανζανία (4η) και την Κένυα (10η) στις 10 πρώτες χώρες που έχουν προβλεφθεί ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως για την επόμενη δεκαετία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν περαιτέρω ότι πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως το Μπαγκλαντές, η Βενεζουέλα και η Αγκόλα, δεν έχουν διαφοροποιήσει την τεχνογνωσία τους και αντιμετωπίζουν χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης.
                       ΙΝΔΙΑ
 • Σύνολο
 • % Νερό
 • Σύνορα
Ακτογραμμή

3.287.590 km2 (7η)
9,56
14.103 km
7.000 km
Πληθυσμός
 • Εκτίμηση 2017
 • Απογραφή 2011
 • Πυκνότητα

1.310.000.000 ()
1.210.193.422[3]
398,5 κατ./km2 (33η)
Α.Ε.Π. (PPP)
 • Ολικό (2016)
 • Κατά κεφαλή

8.662,350 δισ. $[4] ()
6.615 $[4] (129η)
Α.Ε.Π. (Ονομαστικό)
 • Ολικό (2016)
 • Κατά κεφαλή

2.256,397 δισ. $[4] (12η)
1.723 $[4] (140η)

"Άλλοι όπως η Ινδία, η Τουρκία και οι Φιλιππίνες έχουν προσθέσει επιτυχώς παραγωγικές δυνατότητες για να εισέλθουν σε νέους τομείς και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία", δήλωσε ο Sebastian Bustos, επικεφαλής ερευνητής CID στις μεθόδους εμπορίου και οικονομικής πολυπλοκότητας.

ΠΗΓΗ: NDTV.COM,   Wikipedia

Σχόλια