Εμφύλιος στο ΣτΕ για τις σκοταδιστικές αποφάσεις

Εμφύλιος στο ΣτΕ για τις σκοταδιστικές αποφάσεις περί θρησκευτικής κατήχησης
Σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, διατυπώνουν τρεις αντιπρόεδροι και δεκαπέντε σύμβουλοι του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Οι 18 ανώτατοι δικαστές τονίζουν ότι η απόφαση ελήφθη με μία ψήφο διαφορά και ελάσσονα σύνθεση του δικαστηρίου, επιτίθενται στον πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίου και ζητούν επανεξέταση του θέματος, με ευρεία σύνθεση.

Τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, με επαναλαμβανόμενες αναφορές στην «ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνάσιου. Πριν λίγες μέρες, το ΣτΕ αποφάσισε το ίδιο και για το Λύκειο.

Η μειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι 18 ανώτατοι δικαστές σε επιστολή τους, η απόφαση του ΣτΕ ελήφθη με ελάσσονα σύνθεση της Ολομέλειας, που συνεδρίασε με 17 μέλη από τα συνολικά 53 και μία μόνο ψήφο διαφορά. «Η υπόθεση αυτή, α) παρ’ ότι αφορούσε θέματα με «γενικότερο ενδιαφέρον» και «όλως εξαιρετική σημασία» [άρθ. 14 παρ. 2 π.δ. 18/1989 (Α΄ 8) και επηρέαζε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών και γονέων, εισήχθη σε ελάσσονα σύνθεση της Ολομελείας (εκ 17 μελών, εκ των οποίων 15 Σύμβουλοι επί συνόλου 53), β) ως προς τα κρίσιμα συνταγματικά ζητήματα ελήφθη με πλειοψηφία 9 μελών, ήτοι με διαφορά μίας (1) ψήφου, και γ) δεν εναρμονίζεται με την απόφαση ΣΕ 2280/2001 της πλήρους Ολομ. («Ταυτότητες»), στην οποία είχαν μετάσχει 35 μέλη του Δικαστηρίου, εκ των οποίων 31 Σύμβουλοι επί συνόλου 37)», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Όπως αναφέρει το Documento, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΣτΕ, Χρήστος Ράμμος (εκ των αρχαιοτέρων), Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι δεκαπέντε σύμβουλοι Επικρατείας κατηγορούν τον πρόεδρο, Νικόλαο Σακελλαρίου, κάνοντας λόγο για χειρισμούς που εγείρουν ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης της απόφασης της ολομέλειας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, το σκεπτικό της οποίας γυρνά τη χώρα δεκαετίες πίσω…

Οι δικαστές ζητούν να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης «ώστε να μετάσχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δικαστών και οι εκδοθησόμενες αποφάσεις να έχουν την απαιτούμενη, υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες, αντιπροσωπευτικότητα και νομιμοποίηση». Θυμίζουν επίσης ότι σε προηγούμενη υπόθεση, ήταν ο ίδιος ο κ.Σακελλαρίου που ως αντιπρόεδρος, το 2014, με επιστολή του στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης διαμαρτυρόταν για τους ίδιους ακριβώς λόγους, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και θέτοντας ζήτημα μη νόμιμης σύνθεσης της Ολομέλειας, από την οποία είχε αποκλειστεί.

Την επιστολή υπογράφουν οι τρεις αντιπρόεδροι του ΣτΕ και οι σύμβουλοι: Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Παναγιώτα Καρλή, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Θεόδωρος Αραβάνης, Δημήτριος Μακρής, Μιχάλης Πικραμένος, Βασιλική Αναγνωστοπούλου-Σαρρή, Χρήστος Ντουχάνης, Ολγα Παπαδοπούλου, Μαρία Σωτηροπούλου, Ιωάννης Σύμπλης, Αγάπη Γαλενιανού, Αγγελική Μίντζια, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Αναστασία Μαρία Παπαδημητρίου.

ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ: Έχουμε ισχυρές αμφιβολίες αν ο σκοταδισμός μπορεί να νικηθεί με την επίκληση της λογικής ή της νομιμότητας. Η εκκλησία, μαζί με το βαθύ κράτος και τις πιο αντιδραστικές μαύρες πολιτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αφήσουν από το αρπακτικό τους χέρι τις ψυχές των παιδιών.

Η γελοία κυβέρνηση αν ήθελε πραγματικά να εκσυγχρονίσει το αστικό κράτος θα έκανε το αυτονόητο. Θα του έδινε διαζύγιο από την εκκλησία. Όταν γελοιοποιούν ακόμη και τον χριστιανισμό με την υποκρισία των πρωινών προσευχών και όλων των άλλων μέσων που χρησιμοποιούν για να εμπεδώσουν την κυρίαρχη θέση τους στις αδιαμόρφωτες συνειδήσεις των παιδιών ποιος περιμένει να φανούν ανεκτικοί σε μια διαφορετική άποψη;

Άλλωστε "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"!

ΠΗΓΗ: Thepressproject

Σχόλια