Οι ΗΠΑ οξύνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία ανασυστήνοντας τον Δεύτερο Στόλο


Οι ΗΠΑ οξύνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία ανασυστήνοντας τον Δεύτερο Στόλο

Η "επιθετικότητα της Ρωσίας" αποτελεί το νέο δόγμα στην Ουάσιγκτον και στο πλαίσιο των σχεδιασμών για την αντιμετώπισή της οι ΗΠΑ ανασυστήνουν τον Δεύτερο Στόλο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να ανασυστήσει τον Δεύτερο Στόλο, ο οποίος έλεγχε την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, σχεδόν επτά χρόνια μετά τη διάλυσή του, καθώς το Πεντάγωνο θέτει ξανά στο επίκεντρο του νέου στρατιωτικού του δόγματος την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
«Η (νέα) Στρατηγική Εθνικής Αμυνας (των ΗΠΑ) καθιστά σαφές ότι έχουμε επιστρέψει σε εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να εγείρει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και να γίνεται πιο περίπλοκο», επισήμανε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, αρμόδιος για τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις.
Ο Δεύτερος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις για να ελέγχει «την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.
Η νέα διοίκηση, με έδρα το Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, αρχικά θα διαθέτει 15 άνδρες και σε λίγους μήνες η δύναμή της θ’ αυξηθεί σε 200 στελέχη, σύμφωνα με αξιωματικούς. Απομένουν ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για το ποιος θ’ αναλάβει τη διοίκηση του Δεύτερου Στόλου και ποιοι θα είναι οι πόροι που θα του διατεθούν.
Η νέα στρατηγική για την εθνική άμυνα
Ο Δεύτερος Στόλος είχε καταργηθεί το 2011 για λόγους οικονομίας, εν μέσω αλλαγών της οργανωτικής δομής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Εκτοτε όμως η Ρωσία, σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη στην Ουάσιγκτον, έγινε πιο επιθετική, ενεπλάκη σε συρράξεις όπως αυτές στην Ουκρανία και τη Συρία, ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον έχουν κλιμακωθεί.
Νωρίτερα φέτος, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν τη νέα στρατηγική για την εθνική άμυνα που προβλέπει ότι η αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας αποτελεί προτεραιότητα, σηματοδοτώντας τον αναπροσανατολισμό του αμερικανικού στρατιωτικού δόγματος, έπειτα από μιάμιση δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας η έμφαση δινόταν στην αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας".
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας ισχυρίζονται αξιωματούχοι του NATO ότι έχει εντείνει την παρουσία του και τις περιπολίες του στη Βαλτική, τον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική, μολονότι το μέγεθός του είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε εξάλλου την Παρασκευή ότι προσφέρεται να φιλοξενήσει τη διοίκηση κοινής, νατοϊκής δύναμης στη ναυτική βάση στο Νόρφολκ των ΗΠΑ. Αφορά μία από τις δύο νέες νατοϊκές διοικήσεις με βασική αποστολή την αποτροπή της Ρωσίας. Η Γερμανία έχει προσφερθεί επίσης να τις φιλοξενήσει, προφανώς γιατί θέλει να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις.
Πυκνώνουν τα σύννεφα στον ορίζοντα…
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Americas Navy, Reuters,

Σχόλια