Η ΔΕΗ υποχρεούται να μη διακόψει την ηλεκτροδότηση των ΟΕΒ μέχρι το φθινόπωρο


Η ΔΕΗ υποχρεούται να μη διακόψει την ηλεκτροδότηση των ΟΕΒ μέχρι το φθινόπωρο

Νέα προειδοποίηση προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) με οφειλές από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη απευθύνει η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ότι, αν συνεχιστεί η ασυνέπεια θα παύσει να τους εκπροσωπεί και θα πρέπει να αναζητήσουν άλλον προμηθευτή ρεύματος.

Ύστερα από προσφυγές που κατέθεσαν ΟΕΒ από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Πελοποννήσου (Σελλάνων, Μάτι Τυρνάβου, Επιταλίου, Πύργου και Τιτανίου) τα Πρωτοδικεία Λάρισας, Καρδίτσας και Ηλείας εξέδωσαν αποφάσεις με τις οποίες η ΔΕΗ υποχρεούται να μη διακόψει την ηλεκτροδότηση των ΟΕΒ μέχρι το φθινόπωρο (από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, κατά περίπτωση). Η ΔΕΗ σε ανακοίνωση που απευθύνεται στους αγρότες των εν λόγω περιοχών, επισημαίνει αφενός ότι θα συνεχίσει ανελλιπώς την ηλεκτροδότηση για τις αρδευτικές ανάγκες σεβόμενη απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις, προσθέτει ωστόσο τα εξής:
-Η απόφαση του Πρωτοδικείου ουδόλως αναιρεί την υποχρέωση του ΤΟΕΒ να καταβάλει τους τρέχοντες λογαριασμούς και να διευθετήσει τις προηγούμενες οφειλές του προς τη ΔΕΗ. Η πόρτα του διαλόγου είναι για τη ΔΕΗ πάντοτε ανοιχτή. Μάλιστα, η επιχείρηση έχει απευθύνει κατ' επανάληψη εκκλήσεις προς τους άμεσα ενδιαφερομένους για έναν παραγωγικό διάλογο, καλώντας τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των διακανονισμών που παρέχει η ΔΕΗ.
-Κατάχρηση του δικαιώματος εκ μέρους του ΤΟΕΒ με «ασπίδα» την απόφαση του Πρωτοδικείου συνιστά, εκτός των άλλων, ασέβεια προς την ίδια τη δικαιοσύνη, η οποία του παρέχει μεν τη χρονική ευχέρεια να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει τα γνωστά απαράδεχτα φαινόμενα στρατηγικών κακοπληρωτών.
-Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, σε όσες -ελπίζουμε ελάχιστες έως και καθόλου- περιπτώσεις συνεχιστούν τα φαινόμενα συστηματικής και σκόπιμης ασυνέπειας, θα λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα, μη αποκλειομένης και της παύσης εκπροσώπησης, οπότε οι ασυνεπείς οργανισμοί θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο πάροχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όρους προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ηγούμενες δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, υπογραμμίζει το γεγονός ότι πάνω από το 20% του συνολικού χρέους (δηλαδή 10,2 εκατ. ευρώ σε σύνολο 45 εκατ.) προέρχεται από ΟΕΒ της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που - όπως τόνισε - σημαίνει πως το φαινόμενο δεν οφείλεται σε αδυναμία πληρωμής ή σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος καθώς οι αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται πάντως ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές που απαγορεύουν στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε ΟΕΒ, παρά τα χρέη που συσσωρεύτηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 206 ΟΕΒ χρωστούν στη ΔΕΗ 45.657.507 ευρώ από τα οποία μόνο τα 7 εκατ. είναι ρυθμισμένα σε διακανονισμό, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των αγροτών προς τους ΟΕΒ προκειμένου και εκείνοι να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Τροπολογία που ψηφίσθηκε δίνει την τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση των χρεών προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, προκειμένου και αυτοί να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους κυρίως προς την ΔΕΗ, που ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Διαφορετικά τα χρέη θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ για είσπραξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, που δημοσίευσε το ΑΠΕ, υπάρχουν ΟΕΒ που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ για κατανάλωση ρεύματος. Ενδεικτική είναι και η αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στη γενική συνέλευση των μετόχων την περασμένη εβδομάδα, όπου έκανε λόγο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή οφειλέτες που δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.
Η ρύθμιση που ψηφίστηκε προβλέπει ότι οι οφειλέτες των ΟΕΒ έχουν 12 μήνες προθεσμία προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ή να τις ρυθμίσουν μέχρι και σε 36 δόσεις. Για όσους δεν προσέλθουν ή δεν τηρήσουν το διακανονισμό προβλέπεται η μεταφορά του χρέους στη ΔΟΥ για είσπραξη με αναγκαστικά μέτρα.
Με την έναρξη της φετινής αρδευτικής περιόδου παρουσιάστηκε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, ανά την επικράτεια, από μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης σε αρδευτικές εγκαταστάσεις. Αιτία, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΕΒ προς τη ΔΕΗ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η παραγωγή και η βιωσιμότητα πολλών αγροτικών επιχειρήσεων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιχειρείται κυρίως η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού δίνεται η δυνατότητα τόσο στους ΟΕΒ, όσο και στους παραγωγούς να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Επίσης αίρεται η ομηρία συνεπών παραγωγών που ανήκουν σε ασυνεπείς οργανισμούς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συνολικά 206 ΟΕΒ χρωστούν στη ΔΕΗ 45.657.507 ευρώ (περιλαμβάνονται και χρέη που έχουν ρυθμιστεί). Πιο αναλυτικά:
  • Ανά Περιφέρεια, τα μεγαλύτερα χρέη έχουν Οργανισμοί από την Πελοπόννησο (12.601.163 ευρώ). Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (μαζί με την Αιτωλοακαρνανία) όπου οι οφειλές είναι 11.419.282 ευρώ, η Θεσσαλία (9.397.750), η Ήπειρος (6.976.419), η Μακεδονία (4.156.538). Η Κρήτη (777.730 ευρώ), η Θράκη (320.007 ευρώ) και το Ιόνιο (8.618 ευρώ) έχουν τα λιγότερα χρέη.
  • Τέσσερις ΟΕΒ από το Μεσολόγγι χρωστούν 10.279.546 εκατομμύρια ευρώ, ή το 20% του συνόλου των οφειλών από όλη τη χώρα.
  • Ο ΤΟΕΒ Λεσινίου (Μεσολόγγι) είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ με 4.053.222 ευρώ. Ακολουθούν οι ΤΟΕΒ Νεοχωρίου (Μεσολόγγι) με 2.928.829 ευρώ, Μυρτουντίων (Ανδραβίδα) με 2.507.064 Ευρώ, ο ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας με 2.298.382,45 Ευρώ και ο ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφείου (Πύργος) με 2.251.206 Ευρώ.
  • Από τα 45,6 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό χρέος μόνο τα 7 εκατ. ευρώ είναι σε ενεργό διακανονισμό. Τα υπόλοιπα 38,6 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα χωρίς διακανονισμό.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ypaithros.gr, dikaiologitika.gr

Σχόλια