Η ζωή τραβάει την ανηφόρα…


Η ζωή τραβάει την ανηφόρα…

Τέσσερις μέρες έκανε ο ΣΕΒ να βγάλει ανακοίνωση για την πυρκαγιά και τα θύματα της "Η μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αττική μας συγκλονίζει και μας κινητοποιεί." 
Φανταστείτε να μην τους συγκλόνιζε και να μην τους κινητοποιούσε… Αν δεν επρόκειτο για ανθρώπους αλλά για επιχειρήσεις και κέρδη θα είχε καταλάβει όλα τα κανάλια, τις συχνότητες, τα πρωινά στασίδια στις εκπομπές και όλο τον Τύπο. 
Τη μέρα της πυρκαγιάς και τις επόμενες είχαν φούριες μεγάλες φαίνεται και δεν προλάβαιναν. Έπρεπε να παρέμβουν. Να βάλουν τις τελευταίες πινελιές... Αν κρίνουμε από την ειδησεογραφία που χάνεται μέσα στα τραγικά γεγονότα των ημερών μάλλον έτσι ήταν.
 Εν μέσω απανωτών ειδήσεων για τις πυρκαγιές και τους νεκρούς στην Ανατ. Αττική, που μονοπωλούν την επικαιρότητα, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» μας ενημερώνει ότι έρχονται αλλαγές στον «αναπτυξιακό» νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016, προκειμένου αυτός να καταστεί πιο ευνοϊκός για παλιούς και νέους επενδυτές. Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένεται άμεσα να τροποποιήσει τον νόμο στη Βουλή, «στο πλαίσιο της διαρκούς επαναξιολόγησης και προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου στις ανάγκες του επενδυτικού κοινού». Οι αλλαγές αφορούν κυρίως την επιτάχυνση της καταβολής των ενισχύσεων προς τους επενδυτές, τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης προηγούμενων επενδυτικών σχεδίων, καθώς και προσαρμογές στις ενισχύσεις που προβλέπει ο 4399/2016, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Μάλιστα, από το υπουργείο διαρρέεται ότι το ενδιαφέρον για τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο είναι ήδη μεγάλο και ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά την αναμενόμενη τροποποίησή του. Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών είναι εμφανές, καθώς οι αιτήσεις υπαγωγής για τον 2ο κύκλο του καθεστώτος της «Γενικής Επιχειρηματικότητας» ήταν ακόμη περισσότερες και από αυτές του α’ κύκλου (511 αιτήσεις υπαγωγών στον β’ κύκλο έναντι 427 του α’ κύκλου) και ο προϋπολογισμός των επενδύσεων ακόμη υψηλότερος (1,8 δισ. στον β’ κύκλο έναντι 1,3 δισ. στον α’ κύκλο). Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, ισχυρό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους τομείς της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας που κάλυψαν το 50% των αιτήσεων.  Θυμίζουμε ότι ο «αναπτυξιακός» νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβλέπει μια σειρά από φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κρατική χρηματοδότηση σε επενδύσεις, γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης κ.ά.
Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει περισσότερο «ζεστό» χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο στο όνομα της ανάκαμψης και την ίδια ώρα διατείνεται ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση της πυρόσβεσης και της πυροπροστασίας σε έμψυχο υλικό και μέσα. Αυτές είναι οι δυο όψεις της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται, όπως και όλοι οι προηγούμενοι: Δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα για την καπιταλιστική κερδοφορία, στα αποκαΐδια των λαϊκών αναγκών.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: ΣΕΒ, Ναυτεμπορική, Ριζοσπάστης


Σχόλια