Ξεφωνημένοι, σκατόψυχοι, ρουφιάνοι και δουλικά οι Άγγλοι;


Ξεφωνημένοι, σκατόψυχοι, ρουφιάνοι και δουλικά οι Άγγλοι;

«Αυτό το τουρνουά είναι το καλύτερο που έχω δει ποτέ. Αυτή η χώρα έχει αναπτυχθεί. Έλα να το απολαύσεις εάν μπορείς»...

  
  Ήταν μόνο τρεις φράσεις, 21 λέξεις. Αλλά σε αυτό το tweet, ο Γκάρι Νέβιλ, 85 φορές διεθνής με την Αγγλία, τα είπε όλα, δίνοντας την εικόνα του Μουντιάλ της Ρωσίας και εκτός των αγωνιστικών χώρων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βρετανική αντιρωσική υστερία με την έντονα αμφιλεγόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του που δεν δηλητηρίασε μόνο τις διαθέσεις του αγγλικού λαού απέναντι στους Ρώσους αλλά και εμπόδισε τους άγγλους φιλάθλους να εκδράμουν για να υποστηρίξουν την ομάδα τους με αποτέλεσμα αυτή ουσιαστικά να παίζει χωρίς οπαδική υποστήριξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιο ήταν το επίπεδο αρνητικότητας στην κάλυψη των βρετανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που ο αμυντικός των «Τριών Λιονταριών» Ντάνι Ρόουζ, είχε  προειδοποιήσει ακόμη και την οικογένειά του να μην πάει να τον παρακολουθήσει. Χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες για να γνωρίσουν τη χώρα και να απολαύσουν τη φιλοξενία των ανθρώπων της, για να αλλάξουν σκέψεις.
    «Σίγουρα θα ήμουν ανοιχτός για να έρθει η οικογένειά μου εδώ», λέει τώρα ο Ρόουζ. «Είναι διαφορετικό από αυτό που περίμενα. Περνάω υπέροχα».
Μεταξύ των φιλάθλων, των παικτών, των προπονητών και των δημοσιογράφων, αυτά τα συναισθήματα, όπως «είναι διαφορετικά από αυτά που περίμενα», «περνάμε υπέροχα»,  έχουν επαναληφθεί ξανά και ξανά. Φίλαθλοι από όλες τις ηπείρους και διαφορετικούς πολιτισμούς αισθάνθηκαν ευπρόσδεκτοι, τόσο από τους χαμογελαστούς ντόπιους όσο και από τους εθελοντές του τουρνουά.
    Εντός των ομάδων, υπάρχει επίσης ευρεία αποδοχή. «Όλα είναι κορυφαία, κορυφαία, κορυφαία», είπε ο προπονητής του Ιράν Κάρλος Κεϊρόζ. «Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο: το πνεύμα του παιχνιδιού, οι μεγάλες εγκαταστάσεις και το υπέροχο περιβάλλον. Και για εμάς, όλα ήταν τέλεια, όλοι ήταν τόσο ευγενικοί και πρέπει να συγχαρώ τον ρωσικό λαό για το υπέροχο Παγκόσμιο Κύπελλο».
    «Είναι πολύ εντυπωσιακό», δήλωσε ο προπονητής του Βελγίου Ρομπέρτο Μαρτίνες. «Έχω συμμετάσχει στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, βλέποντας καθημερινά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οργάνωση και πρέπει να πω ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το καλύτερο που έχω συμμετάσχει. Η φιλοξενία που βιώνουμε είναι απίστευτη, το επίπεδο της έκπληξε ήταν μεγάλο για όλους και έδωσε μια φανταστική εικόνα του ρωσικού λαού και της Ρωσίας εν γένει».
    Ο προπονητής της Σουηδίας Γιάνε Αντερσον επαίνεσε το «απολύτως μαγικό» στάδιο Αγίας Πετρούπολης, ένα από τα πολλά εκπληκτικά του Μουντιάλ.
     Ωστόσο, είναι οι ιστορίες φιλίας και ζεστασιάς που έχουν ξεχωρίσει.
    Ένας Βρετανός δημοσιογράφος μοιράστηκε μια τέτοια ιστορία στο The Telegraph, μιλώντας για το πώς δύο Ρώσοι αστυνομικοί οδήγησαν 200 μίλια για να βρει ένας φίλαθλος του Ιράν το σακάκι και το πορτοφόλι που άφησε πίσω του στο Καζάν. Επίσης ο εθελοντής που έκπληκτος από την ομάδα της Σουηδίας, έμαθε τον δικό τους εθνικό ύμνο.
    Και αν οι επισκέπτες ερωτεύτηκαν την Ρωσία και τον ρωσικό λαό, το αίσθημα είναι αναμφισβήτητα αμοιβαίο. Από το Καλίνινγκραντ στα δυτικά μέχρι το Εκατερινγκμπουργκ στα ανατολικά, και παντού ενδιάμεσα, υπήρξε γοητεία στη φιλική εισβολή των φιλάθλων. Μία αίσθηση έκπληξης για τους φίλους της Σενεγάλης και της Ιαπωνίας, οι οποίοι παρέμειναν μετά τους αγώνες της ομάδας τους για να καθαρίσουν  το σημείο που κάθονταν. Ακόμη και οι παίκτες της Ιαπωνίας έκαναν το ίδιο μετά τον αποκλεισμό από το Βέλγιο, αφήνοντας πεντακάθαρα τα αποδυτήρια και ένα σημείωμα που έγραφε «Spasibo» (ευχαριστώ στα ρώσικα).
Με αυτά και πολλά άλλα, όταν έχεις πρωτοστατήσει σαν δουλικό των Αμερικανών, με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, ακόμη και σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μαζί με όλους τους "συμμάχους", δεν μπορείς να αφήσεις έτσι απλά ένα παγκόσμιο κύπελλο και χαζοχαρούμενους λάτρεις και λειτουργούς του ποδοσφαίρου να σου χαλάσουν τα σχέδια.
Έτσι εμφανίσθηκαν δύο Βρετανοί, δηλητηριασμένοι με τον ίδιο νευροτοξικό παράγοντα όπως και ο Σκριπάλ και η κόρη του, το περασμένο Σάββατο στο Έιμσπερι, μία μικρή πόλη λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι όπου είχαν δεχθεί επίθεση οι Σκριπάλ…
Σε μια κίνηση σαιξπηρικής έμπνευσης και αντίστοιχης σκηνοθεσίας μέχρι στιγμής οι βρετανικές αρχές ενώ δεν έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμιξη στο νέο περιστατικό δηλητηρίασης δύο Βρετανών, "εικάζουν" όμως ότι δηλητηριάσθηκαν από ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ από την προηγούμενη επίθεση εναντίον των Σκριπάλ  και άρον άρον τους καλούν δια του στόματος υπουργών, επιτροπών και επιτροπάτων να δώσουν "βοήθεια" και εξηγήσεις.
Ο υπουργός εσωτερικών Τζαβίντ δήλωσε: «Δεν είναι ένας καβγάς με τον ρωσικό λαό. Είναι οι πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης που συνεχίζουν να πλήττουν την ασφάλειά μας και εκείνην της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Σατζίντ Τζαβίντ. «Είναι εντελώς απαράδεκτο οι πολίτες μας να είναι στόχοι εκ προθέσεως ή τυχαία ή κάποιος να χύνει δηλητήριο στους δρόμους, στα πάρκα, στις πόλεις μας», πρόσθεσε.
Η αστυνομία έκανε κατ' αρχήν λόγο για ένα περιστατικό που συνδέεται με ναρκωτικά όμως ήρθε ο Νιλ Μπάσου, επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, και ανακοίνωσε αργότερα πως το ζευγάρι είχε εκτεθεί στον παράγοντα Νοβιτσόκ, «τον ίδιο νευροπαραλυτικό παράγοντα» που είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον των Σκριπάλ.
Μόνοι τους παίζουν μπάλα και παίζουν όπως θέλουν. Ποιος ανεγκέφαλος πιστεύει ότι οι Ρώσοι θα εμπλέκονταν σε μια τέτοια υπόθεση κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που τους προσφέρει τεράστια παγκόσμια συμπάθεια και καταρρίπτει πολλούς μύθους; Γι αυτό και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και η βρετανική κυβέρνηση το παρουσιάζουν σαν τυχαίο περιστατικό μόλυνσης συνέχεια της προηγούμενης επίθεσης!
Και ξεφωνισμένοι είναι γιατί τους έχουν πάρει όλοι χαμπάρι και σκατόψυχοι γιατί διοργανώνουν άλλοι μια τόσο ωραία γιορτή του "δικού τους αθλήματος" και δεν το αντέχουν και ρουφιάνοι με στημένες σκευωρίες που θα έκαναν τον  Σέρλοκ Χολμς να αηδιάσει και τον Τζέιμς Μποντ να παραιτηθεί και δουλικά των Αμερικανών στην στόχευση τους ως πρώτο εχθρό τη Ρωσία.
Τελικά και το ποδόσφαιρο πολιτικοποιείται και η πολιτική ποδοσφαιροποιείται. Εμείς πάντως ευχόμαστε τα καλύτερα στην εθνική Αγγλίας και να παίξει καθαρό παιχνίδι όπως ξέρουν να παίζουν μέσα στα γήπεδα. 
Χρήστος Αειβάτης
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια