Η κλιματική αλλαγή ως πολιτικό άλλοθι και ο καύσωνας στη Γηραιά Ήπειρο ως μια νέα ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη


Η κλιματική αλλαγή ως πολιτικό άλλοθι και ο καύσωνας στη Γηραιά Ήπειρο ως μια νέα ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Ακούσαμε πολλά περί κλιματικής αλλαγής από πολλά επίσημα χείλη. Ίσως περισσότερα από ότι σε όλη τη θητεία τους. Νομίζουν ότι μέσα στον "γενικό χαμό" για όλο τον πλανήτη θα ξεχαστούν όλες οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες και πολιτικές τους.
Δεν ξεχνάμε ότι όλες οι "νομιμοποιήσεις" αυθαιρέτων αποτέλεσαν δικό τους πολιτικό έργο, των κυβερνήσεων, για δεκαετίες τώρα. Έτσι η θυτοποίηση του θύματος που προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο νομίζουν ότι θα τους απαλλάξει. Ξεχνούν ότι η νομιμοποίηση αυθαιρέτου, το φακελάκι, το λάδωμα κοκ θέλουν πολιτική βούληση για να υπάρξουν το οποίο διαμορφώνει το κοινωνικό έδαφος για τη μόνιμη αναπαραγωγή τους με την ταυτόχρονη παραμονή τους στην εξουσία ως αντάλλαγμα. Αν η κοινωνία μας πρόσφερε απλόχερα τη στέγη, την υγεία κλπ σαν δημόσια αγαθά η αυθαιρεσία θα περιοριζόταν κατ΄εξοχήν σε αυτούς που κερδοσκοπούν από αυτήν και θα ήταν εύκολο να καταδειχθούν και να τους ζητηθούν ευθύνες.
Έτσι λοιπόν επανερχόμενοι στην αφετηρία. Τι ακριβώς έχουν κάνει στην πράξη για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής; Πέρα από τα μέτρα που αναλογούν στη χώρα πότε η πολιτική της ηγεσία καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους παγκόσμιους ρυπαντές Αμερικανούς που η ηγεσία τους και επίσημα αμφισβητεί την παγκόσμια κλιματική αλλαγή; Δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που έγινε της "προσκολλήσεως" μαζί της για δήθεν εθνικά οφέλη; Δεν είναι η κυβέρνηση και τα στελέχη της που τώρα μιλάνε για την κλιματική αλλαγή που όταν ο Τραμπ δήλωνε στα τέλη Δεκέμβρη του 2017 «Στα ανατολικά, μπορεί και να είναι η παραμονή της ΠΙΟ ΚΡΥΑΣ ημέρας του χρόνου που έχει ποτέ καταγραφεί. Ισως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο αυτήν την παλιά καλή υπερθέρμανση του κλίματος από την οποία η χώρα μας, αλλά καμία άλλη χώρα, ετοιμαζόταν να πληρώσει ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ για να προστατευθεί. Καλυφθείτε!» έβγαζαν τον σκασμό;
Να ξεχάσουμε τις φτωχές επιδόσεις τους που ντροπιάζουν τη χώρα στις διεθνείς έρευνες; Πρόσφατα ανακοινώθηκε: Φτωχές επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα στην προσπάθεια της να επιτύχει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.
Αυτό αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα του μη κυβερνητικού φορέα CAN Climate Action Network Europe με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες και εξετάζει εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι διατεθειμένα να αυξήσουν την περιβαλλοντική τους δράση, προκειμένου να καλύψουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και να συνεισφέρουν περισσότερο στις υφιστάμενες προσπάθειες της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Ειδικότερα, η επίδοση της Ελλάδας όπως επισημαίνεται και στην έρευνα, χαρακτηρίζεται ως «φτωχή» (poor) και βαθμολογείται ποσοστιαία με 32% με κριτήριο την προσπάθεια της χώρας κατά της κλιματικής αλλαγής. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας αποφεύγει μόλις και μετά βίας την αμέσως επόμενη επί τα χείρω λίστα με τις χώρες «πολύ φτωχής» απόδοσης.
Ας ξεχάσουν αυτές τις μέρες την κλιματική αλλαγή και ας πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα υποστήριξης των πυροπαθών και παρεμπόδισης νέων τέτοιων εγκλημάτων μπας και ξεπλυθεί λίγη μαυρίλα από τα χέρια τους.
 Ο καύσωνας στη Γηραιά Ήπειρο, μια νέα "ένδειξη" της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Το κύμα καύσωνα που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη αποτελεί «αναμφίβολα μια ένδειξη» της κλιματικής αλλαγής, που κατέστησε «πιθανότερo» αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, καταδεικνύει μια προκαταρκτική έρευνα, η οποία, ωστόσο, δεν αποδίδει μονάχα στην υπερθέρμανση του πλανήτη τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.Από την έναρξη αυτού του κύματος ζέστης, το οποίο πλήττει όλο το βόρειο ημισφαίριο εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι συμβατό με τις τάσεις που ανακοινώθηκαν βάσει των κλιματικών μοντέλων.
Όμως, γενικότερα, οι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί στο να αποδώσουν αποκλειστικά στην κλιματική απορρύθμιση το γεγονός ότι εκδηλώνεται ένα τέτοιο φαινόμενο.
Οι ερευνητές του δικτύου World Weather Attribution (WWA) αποφάσισαν να μην περιμένουν το τέλος του καύσωνα για να ξεκινήσουν τις μετρήσεις τους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τον «προκαταρκτικό» χαρακτήρα των αποτελεσμάτων τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέκριναν τις τρεις θερμότερες διαδοχικές ημέρες του καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε 7 μετεωρολογικούς σταθμούς σε έξι χώρες (Φινλανδία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) με τις τρεις διαδοχικές ημέρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, που καταγράφηκαν κάθε χρόνο από τους ίδιους σταθμούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν δεδομένα από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Χρησιμοποιώντας επίσης κλιματικά μοντέλα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κύμα ζέστης είναι «πιθανότερο» να συμβαίνει λόγω της υπερθέρμανσης.

«Το σημάδι της κλιματικής αλλαγής είναι ξεκάθαρο», τονίζεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η WWA.
«Αυτό που θεωρείτο κάποτε ένα έκτακτο μετεωρολογικό φαινόμενο ζέστης κρίνεται πλέον κοινότυπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει» υπογράμμισε η Φριντερίκε Ότο, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής της Οξφόρδης.
Ωστόσο οι ερευνητές του WWA διαφοροποιούν τα συμπεράσματά τους ανάλογα με τις διαφορετικές περιοχές.
Για την Ολλανδία, τη Δανία και την Ιρλανδία, εκτιμούν πως η κλιματική αλλαγή «διπλασίασε την πιθανότητα να εκδηλωθεί το κύμα καύσωνα που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη», όπως σημειώνει ο Γκερτ γιαν φαν Ολντενμποργκ, ερευνητής στο ολλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο KNMI.
Αντιθέτως, σε τέσσερις σταθμούς βορειότερα, τα δεδομένα επιτρέπουν να καταλήξουν αποκλειστικά στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε τις πιθανότητες της ζέστης, χωρίς να ποσοτικοποιούν αυτές τις πιθανότητες.
«Στον σταθμό του Αρκτικού Κύκλου, το κύμα καύσωνα είναι απλά ασυνήθιστο, χωρίς προηγούμενο βάσει των ιστορικών δεδομένων», σημειώνει ο Ολντενμποργκ.
Το δίκτυο WWA είχε ήδη αξιολογήσει τον καύσωνα του καλοκαιριού του 2017, εκτιμώντας στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι μετά βεβαιότητας φέρει το σημάδι της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει» υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Βοτάρ, του Εργαστηρίου Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος, κοντά στο Παρίσι.
«Δεν έχουμε παρά λίγα χρόνια, ενδεχομένως μια δεκαετία, για να επιτύχουμε μεγάλες αλλαγές στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», συμπλήρωσε ο επιστήμονας.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καπακτσής
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια