Παιδιά πράκτορες χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου


Παιδιά πράκτορες χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου

Μέχρι τώρα ξέραμε για τα παιδιά στρατιώτες που χρησιμοποιούνται στα θέατρα των πολέμων και των εμφυλίων του τρίτου κόσμου. Φαίνεται όμως ότι τη δόξα αυτή ζήλεψαν οι μυστικές υπηρεσίες του "πολιτισμένου κόσμου". Με πρόσχημα την αποτελεσματικότητα της δράσης τους και την "προστασία της κοινωνίας".

Τρομοκρατία, δράση συμμοριών, εμπόριο ναρκωτικών ή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών: ανήλικοι βρετανοί πράκτορες, ακόμη και κάτω των 16 ετών, συνεργάζονται στους τομείς αυτούς με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και την αστυνομία.
Η ύπαρξη ανήλικων πρακτόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύφθηκε από επιτροπή της Βουλής των Λόρδων η οποία και σήμανε συναγερμό για τα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει περισσότερη ελευθερία στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την χρησιμοποίηση παιδιών, περιλαμβανομένης μίας πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση των αποστολών τους από έναν στους τέσσερις μήνες.
Για το υφυπουργό Ασφαλείας Μπεν Ουάλας, η παρουσία ανήλικων κατασκόπων είναι «ζωτικής σημασίας» για τις υπηρεσίες Πληροφοριών. «Από την στιγμή που οι ανήλικοι είναι όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι, είτε ως εγκληματίες, είτε ως θύματα, στην τρομοκρατία, τη δράση των συμμοριών, το εμπόριο ναρκωτικών και την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, αυτοί οι ανήλικοι μπορούν να είναι όλο και περισσότερο χρήσιμοι για την παρεμπόδιση τέλεσης τέτοιων πράξεων ή για την καταστολή τους», δήλωσε ο Ουάλας σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής της Βουλής των Λόρδων.
Οι έφηβοι επιτρέπουν «μοναδική πρόσβαση στις πληροφορίες... η εξασφάλιση πληροφοριών για τις συμμορίες μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη χωρίς την διείσδυση του δικτύου από καλυμμένους νεαρών πρακτόρων», λέει ο υφυπουργός Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των παιδιών πρακτόρων που χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και την αστυνομία είναι πολύ περιορισμένος. Ωστόσο, δεν έδωσε ακριβείς αριθμούς. Τυχαίο; Δε νομίζουμε… Επίσης η αναφορά σε "ευκολοχώνευτες" κατηγορίες εγκλημάτων δεν είναι τυχαία για την προπαγάνδιση της αναγκαιότητας παιδιών σε δραστηριότητες όχι μόνο με μεγάλους κινδύνους αλλά και με αδυναμία άρνησης "αποστολών" που δεν έχουν καμιά σχέση με τη νομιμότητα ή την αναγκαιότητα (λέμε τώρα...) συμμετοχής τους.
Όμως, η επιτροπή της Βουλής των Λόρδων (άλλοι γνωστοί υποκριτές και παχύδερμα αυτοί) αναρωτιέται στην εισήγησή της «σε ποιο μέτρο ανήλικοι μπορούν να χρησιμοποιούνται για μυστικές παρακολουθήσεις» και εκφράζει την αν ησυχία της για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης φοβούμενη επιπτώσεις στην «φυσική και ψυχική υγεία» από την παράταση των αποστολών που συνδέονται με σοβαρά εγκλήματα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά με την διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, όπου η ανανέωση της αποστολής γίνεται σε μηνιαία βάση «εάν ο νέος δεν έχει επιτύχει να ολοκληρώσει την αποστολή του κατά τον πρώτο μήνα, τότε πρέπει να κάνει αίτηση ανανέωσης» και «αυτό του ασκεί πίεση για να επιτύχει αποτελέσματα γρήγορα».
Σε ερώτηση σχετικά με την χρησιμοποίηση παιδιών πρακτόρων, η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι παιδιά χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια και μόνον όταν είναι αναγκαίο και ότι η διαδικασία διέπεται από ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο.
Μάλιστα κύριοι. Ότι κάνουμε είναι νόμιμο. έχουμε φροντίσει εμείς γι' αυτό! Δεν μας λένε: Πόσο χρονών είναι τελικά τα παιδιά πράκτορες; Δεκαέξι, δώδεκα μήπως έντεκα ή τέλος πάντων δεν έχει σχέση η ηλικία παρά μόνο αν θα είναι κατάλληλη για την εκτέλεση της αποστολής;
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…
Επιμέλεια: Χρήστος Αειβάτης
Πηγή: AFP, με πληροφορίες από την εφημερίδα The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχόλια