Να εργαστούμε από κοινού για να ενισχύσουμε μια βασική αμερικανική στρατηγική


Να εργαστούμε από κοινού για να ενισχύσουμε μια βασική αμερικανική στρατηγική

Η συνέντευξη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στο περιθώριο χθεσινοβραδινής δεξίωσης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης
για τον εορτασμό της επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας όπου δεν κρύβει τις κύριες στοχεύσεις της αμερικανικής πολιτικής και το μέλλον που επιφυλάσσει στην Ελλάδα και σχόλιο της ΕΥΦΟΡΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Πάιατ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Σοφία Παπαδοπούλου:
--Είπατε πρόσφατα πως οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα. Τι εμπεριέχει αυτή η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και πώς μπορεί να επιτευχθεί;
--Σημαίνει, να εργαστούμε (από κοινού) για να αξιοποιήσουμε τα συγκλίνοντα συμφέροντά μας, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, από το τέλος του τρίτου προγράμματος, την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας (της πΓΔΜ), προκειμένου να ενισχύσουμε μια βασική αμερικανική στρατηγική που είναι η προσπάθεια καλλιέργειας της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική ως προς αυτό, όπως επισήμανα και απόψε στα σχόλιά μου, κάνουμε μια μεγάλη επένδυση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είμαι πολύ ικανοποιημένος μετά τις επισκέψεις μου στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη που είδα πόσο θετικό ενδιαφέρον υπάρχει για τις ευκαιρίες που θα παράσχει η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και τη σημασία (που αποδίδεται) στην αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά μας συμφέροντα.
--Μπορούν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα να χαράξουν τον δρόμο για την οικονομική αναμόρφωση της Ελλάδας;
--Βεβαίως. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Έχετε την Καβάλα, έχετε τον αγωγό ΤΑΡ, έχετε στην Αλεξανδρούπολη το έργο της FSRU (της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου), επέστησα σήμερα την προσοχή στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του (Έλληνα) πρωθυπουργού Τσίπρα και του (Βούλγαρου πρωθυπουργού) Μπορίσοφ για να προχωρήσει ο αγωγός IGB, που είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενεργειακά στοιχεία που συνενώνονται. Υπογραμμίζω πάντα, όπως έκανα πριν από μιάμιση εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, τη σημασία της ενέργειας ως έναν από τους τομείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις. Είναι ένα πεδίο που αξιοποιεί τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά είναι και οι πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο να εστιάσει θετικά στην ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό τον τομέα και αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση για την ανάπτυξή του.
--Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τόσα χρόνια οικονομικής ύφεσης;
--Πρώτα απ' όλα, αυτό (η έξοδος) είναι ένας συνδυασμός πολλών ετών σκληρής δουλειάς από τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές κυβερνήσεις και θα χρειαστεί συνέχιση της δουλειάς και της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ πως αυτό που δίνει το τέλος του τρίτου προγράμματος είναι μια ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα, οι ευκαιρίες που υπάρχουν και η μείωση του ρίσκου. Κι αυτό είναι που αναζητούν οι επενδυτές, μια κάποιου είδους προβλεψιμότητα. Είμαστε προσηλωμένοι στο να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό καθώς μπαίνουν σε αυτή τη νέα φάση, που θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γιατί αυτό θα αποτελέσει κλειδί για να υπάρξει η ανάπτυξη που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τη ζημία που έγινε από μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση.
--Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πώς προχωρούν οι προετοιμασίες και τι νέο θα φέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Έκθεση;
--Θα πω δυο πράγματα: είμαι πολύ ενθουσιασμένος από το πόσο επιτυχημένη είναι η συνεργασία μας με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Οι εταιρίες θα έχουν καλή παρουσία, μιλούσα και πριν με τον περιφερειάρχη (Κεντρικής Μακεδονίας) κ. Τζιτζικώστα για όλες τις πολιτιστικές, τις κοινωνικές και τις ακαδημαϊκές εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε γύρω από τη Διεθνή Έκθεση. Δεν είναι μόνο ένα επιχειρηματικό σόου. Θα είναι μια ευκαιρία να φέρουμε με θετικό τρόπο στο επίκεντρο το αμερικανικό brand και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ιδιαίτερα τις αμερικανικές σχέσεις με τη Βόρεια Ελλάδα.
--Στην κυβέρνηση μιλούν για μια «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ με τη συμφωνία των Πρεσπών. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
--Είναι ένα θέμα που η (ελληνική) κυβέρνηση θα πρέπει να το υποστηρίξει όπως και η κυβέρνηση στα Σκόπια. Είδαμε τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες ως ένα πολύ θετικό βήμα προόδου που θα φέρει μεγάλα οφέλη και για τις δύο χώρες, μόλις εφαρμοστεί πλήρως.
ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ: Οι προθέσεις των Αμερικανών είναι ξεκάθαρες και δεν τις κρύβουν. Η απομόνωση της Ρωσίας και ο ενεργειακός έλεγχος της Ευρώπης είναι διαχρονικές αξίες της αμερικανικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έγινε πρωθυπουργός ο μισόχαζος, κλασσικό τους πιόνι στην ελληνική πολιτική σκηνή, ανατίναξε τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπως απαιτούσαν οι Αμερικανοί, που θα προσπερνούσε τον σκόπελο-έλεγχο της Τουρκίας, και θα τροφοδοτούσε την Ελλάδα με ρώσικο φυσικό αέριο. Ο εκθειασμός του ΤΑΠ και των έργων, διασυνδέσεων που φέρνει δεν μπορεί να κρύψει το παραπάνω γεγονός. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις τωρινές πιέσεις Τραμπ, με απειλή κυρώσεων, για να μην προωθηθεί ο βόρειος αγωγός στη Βαλτική.

  Σήμερα που απερίφραστα δηλώνεται στην Εθνική Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ  ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι κύριοι εχθροί, η επιμονή στον παραπάνω στόχο θα είναι πιο επιτακτική και οι πιέσεις στους "συμμάχους"- υπηρέτες πιο έντονες.
Οι δηλώσεις για την από κοινού συνεργασία για την προώθηση  αυτής της αμερικανικής στρατηγικής αυτό εκφράζουν. Βέβαια για να καταπιεί ο ελληνικός λαός μια τέτοια ανέντιμη ως προς το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις συνεργασία, με γνωστά τα αντιαμερικανικά του αισθήματα, χρειάζεται και το καρότο που είναι τα περί αμερικανικών επενδύσεων και άλλα συναφή που όλοι ξέρουν ότι είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Επίσης με πρόφαση αυτές και γύρω από την προβολή τους από τη ΔΕΘ στήνεται ένα μεγάλο δίκτυο προπαγανδιστικών -και όχι μόνο- επαφών και εκδηλώσεων όπου ξεχωριστός είναι ο ρόλος του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος δείχνει πρωτοφανή ζήλο και δραστηριότητα, όσο δεν έδειξε σε κανένα άλλο τομέα της δράσης του πλην αυτής να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Η ευμενής αναφορά του από τον πρέσβη δεν είναι τυχαία. Όπως δεν είναι τυχαία εκ μέρους του κ. Τζιτζικώστα, όπως και όλων των "μακεδονομάχων", η πλήρη απουσία αναφοράς των ΗΠΑ, σαν σεναριογράφων της συμφωνίας για το "μακεδονικό", που πρωτίστως έγινε για να εξυπηρετήσει τη δική τους στρατηγική στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η πρόσδεση στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα μόνο καταστροφές, αίμα και χούντες έφερε στον ελληνικό λαό. Βέβαια κάποιοι, λίγοι, επωφελήθηκαν από αυτή και είναι πάντα αυτοί που με νύχια και δόντια εργάζονται για την προώθηση της ανεξάρτητα των επιπτώσεων στη χώρα και στον λαό. Η εθνική ανεξάρτητη πολιτική είναι ζωτικής σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα και άμεσα και στο μέλλον.
Βέβαια, σχολιάζοντας τη συνέντευξη, να μην ξεχάσουμε και την παραίνεση του για το μέλλον μας: "θα χρειαστεί συνέχιση της δουλειάς και της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις". Λιτότητα και ξερό ψωμί για πάντα… Για να ξέρουμε τελικά με ποιους είναι!

Σχόλια