Το Πεκίνο «δεν θα ενδώσει στην απειλή» του εμπορικού πολέμου


Το Πεκίνο «δεν θα ενδώσει στην απειλή» του εμπορικού πολέμου

«Η Κίνα δεν θα ενδώσει στην απειλή, ούτε στον εκβιασμό», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ μία ημέρα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικοί τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί σε πολυάριθμα κινεζικά προϊόντα.

«Στις ΗΠΑ οφείλεται αυτός ο εμπορικός πόλεμος, τον οποίο δεν επιθυμούμε, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δώσουμε μάχη εν ονόματι των συμφερόντων της χώρας και του λαού», πρόσθεσε ο Γκάο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλλει τις προσεχείς 24 ώρες απαγορευτικούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής ετήσιας αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «ανοίξουν πυρ» εναντίον όλου του κόσμου με τους δασμούς αυτούς, είπε ο εκπρόσωπος.
Ο Γκάο επανέλαβε ότι το Πεκίνο θα επιβάλλει σε αντίποινα τελωνειακούς δασμούς ίσου ύψους σε προϊόντα που εισάγει η Κίνα από τις ΗΠΑ. Όμως η κινεζική κυβέρνηση θα αναμείνει το αμερικανικό μέτρο, δεν θα ρίξει εκείνη «την πρώτη τουφεκιά», όπως τόνισε, και δεν θα λάβει τέτοια μέτρα πριν από την Ουάσινγκτον, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι ΗΠΑ «αυτοπυροβολούνται στο πόδι» με αυτά τα μέτρα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ειδών που έχει στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον παράγεται από ξένες εταιρείες στην Κίνα.
«Από τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προϊόντα αξίας 20 δισεκ., δηλαδή το 59% του συνόλου, κατασκευάζονται από εταιρείες ξένων κεφαλαίων» και «οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό» εξ αυτών, εξήγησε ο Γκάο.
«Τα αμερικανικά μέτρα ουσιαστικά επιτίθενται σε παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Για να το θέσουμε απλά, οι ΗΠΑ ανοίγουν πυρ εναντίον όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους», επέμεινε.
Οι αμερικανοί δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή στις 00:01 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ την Παρασκευή (το μεσημέρι ώρα Πεκίνου, στις 07:01 ώρα Ελλάδας).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι φραγμοί στο εμπόριο που εγείρουν μεγάλες οικονομίες απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το Πεκίνο πίεζε τις Βρυξέλλες να εναντιωθούν στα αμερικανικά μέτρα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέτεινε πως θα τηρήσει ουδέτερη στάση.
Ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν τόσο καταστροφικός όσο η ύφεση του 2008-2009
Ένας κανονικός εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία όσο η ύφεση του 2008-2009, όπως προειδοποίησε πριν από δύο ημέρες το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γαλλίας, του σώματος που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό της χώρας.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να χάσουν μόνιμα το 3% του ΑΕΠ τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση 4% στην περίπτωση ενός κανονικού εμπορικού πολέμου, όπως εκτίμησε σήμερα το Συμβούλιο. Στην περίπτωση της ΕΕ, αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 1.250 ευρώ ετησίως ανά κάτοικο, πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο καθόρισε ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο ως μια αύξηση κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες στους δασμούς σε προϊόντα μεταποίησης και περιορισμούς στις υπηρεσίες μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Φιλίπ Μαρτέν δήλωσε ότι οι αυξήσεις δασμών αυτού του μεγέθους αντιστοιχούν στις αυξήσεις που έγιναν κατά τη δεκαετία του 1930. Σήμερα, οι δασμοί είναι χαμηλότεροι του 3% κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Επιμέλεια ΕΠ: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια