Σήμερα η ανθρωπότητα έχει εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη για το 2018 και ξοδεύει το μέλλον της


Σήμερα η ανθρωπότητα έχει εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη για το 2018 και ξοδεύει το μέλλον της

Αν οι φυσικοί πόροι μπορούσαν μεταφορικά να παρομοιαστούν με ένα ρεζερβουάρ βενζίνης μόλις μείναμε από καύσιμα στην άκρη του δρόμου. Επόμενο γέμισμα την πρώτη του Γενάρη! Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι έτσι…

Αν ήταν κάποιος άνθρωπος με περιορισμένους πόρους, που τέλειωναν σήμερα χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, θα άρχιζε να καταναλώνει τις σάρκες του στην κυριολεξία. Την 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σ' έναν χρόνο και θα ζήσει «με πίστωση» για πέντε μήνες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, η οποία υπογραμμίζει πως η ημερομηνία αυτή έρχεται όλο και πιο νωρίς.
Η 1η Αυγούστου είναι «η ημερομηνία κατά την οποία θα έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερα δένδρα, νερό, καλλιεργήσιμα εδάφη και ψάρια απ' όσα η Γη μπορεί να μας παράσχει μέσα σ' έναν χρόνο για να τραφούμε, να στεγαστούμε και να μετακινηθούμε και θα έχουμε εκπέμψει περισσότερο άνθρακα απ' όσον μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση», εξηγεί η Βαλερί Γκραμόν του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), εταίρου της Global Footprint Network.
«Θα χρειαζόμασταν σήμερα το αντίστοιχο 1,7 Γης για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας», υπογραμμίζει το WWF σε ανακοίνωσή του.
Η ημερομηνία αυτή είναι η πιο πρόωρη που έχει ποτέ καταγραφεί αφότου άρχισε να προσδιορίζεται η «ημέρα της υπέρβασης» στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η ημέρα αυτή είχε οριστεί στις 29 Δεκεμβρίου. Το 2017 είχε καταγραφεί στις 3 Αυγούστου.
Η κίνηση «επιταχύνθηκε εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης», εξηγεί η Βαλερί Γκραμόν, η οποία υπενθυμίζει πως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο καταλήγει στους σκουπιδοτενεκέδες. «Δυσκολεύουμε την ικανότητα του πλανήτη να αναγεννάτε», αντλώντας για παράδειγμα από τα αποθέματα ψαριών, προσθέτει.
Ποιοι έχουν την "ικανότητα" να πετάνε αυτά τα τρόφιμα στους σκουπιδοτενεκέδες; Πρώτα και κύρια αυτοί που μπορούν να αγοράζουν πάνω από τις καταναλωτικές τους ανάγκες ώστε να μπορούν να καλύψουν πιθανές ανάγκες, να βρίσκονται βρε αδερφέ, δηλαδή αυτοί που το κόστος των τροφίμων δεν είναι συντελεστής διαμόρφωσης της καθημερινότητας τους. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα, οι πόροι γενικά δεν έχουν μόνο χρηστική αξία αλλά πρωτίστως είναι εμπορεύματα, έχουν εμπορική αξία. Και σαν τέτοια αντιμετωπίζονται. Και όταν χρειάζεται καταστρέφονται για να μην χάσουν την εμπορική τους αξία. Ας έρχεται "η μέρα της υπέρβασης" όλο και πιο κοντά, ας έχουμε την ικανότητα να μην έχουμε πεινασμένους ανθρώπους. Γιατί με τις ένοπλες συγκρούσεις και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις χειροτερεύει το πρόβλημα.
«Τα σημάδια είναι προειδοποιητικά», εξηγεί η Σίντι Χόουλμαν. «Αν δούμε τα 815 εκατ. χρόνια υποσιτισμένων ανθρώπων, τα 489 εκατομμύρια ή το 60% ζουν σε περιοχές όπου διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις ή επηρεάζονται από αυτές. Την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι συγκρούσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις».
Σύμφωνα με έκθεση που συνέγραψαν από κοινού μια σειρά από οργανισμούς του ΟΗΕ, «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε: δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε την πείνα και κάθε μορφή υποσιτισμού έως το 2030 αν δεν αντιμετωπίσουμε όλους τους παράγοντες που προκαλούν τη διατροφική ανασφάλεια. Η διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας των κοινωνιών είναι καθοριστικός παράγοντας προς τον σκοπό αυτό».
Η "ημέρα της υπέρβασης" όλο και πιο κοντά λοιπόν. Έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης ή κάποιοι ζουν σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος του πλανήτη;
Η κατάσταση διαφέρει πολύ ανάλογα με τη χώρα. «Έχουμε διαφορετικές ευθύνες: μικρές χώρες με μικρό πληθυσμό, όπως το Κατάρ και το Λουξεμβούργο, έχουν εξαιρετικά ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα», υπογραμμίζει ο Πιέρ Κανέ του WWF. Αν το σύνολο της ανθρωπότητας ζούσε όπως αυτοί, η «ημέρα της υπέρβασης» θα ερχόταν από τις 9 ως τις 19 Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, σε μια χώρα όπως το Βιετνάμ, η ημερομηνία υπέρβασης είναι η 21η Δεκεμβρίου.
«Οφείλουμε να περάσουμε από την κραυγή συναγερμού στη δράση», εκτιμά ο Πιέρ Κανέ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα άνοδο των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017, έπειτα από τρία χρόνια σταθεροποίησης.
Στην ιστοσελίδα για την «ημέρα της υπέρβασης» παρουσιάζονται διάφορες λύσεις για να ανατραπεί η τάση: επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι πόλεις, ανάπτυξη και προώθηση της πράσινης ενέργειας, μάχη κατά της σπατάλης των τροφίμων και της υπερκατανάλωσης κρέατος, περιορισμός της δημογραφικής επέκτασης.
Μπορεί κανείς να υπολογίσει το οικολογικό του αποτύπωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:/footprintcalculator.org/.
Αυτό όμως που ριζικά θα λύσει το πρόβλημα είναι η κοινωνική αλλαγή, όπου η φύση σε αρμονία με τον άνθρωπο θα βρίσκεται πάνω από κέρδη των επιχειρήσεων, δηλαδή, θα εξαλειφθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης από άλλο άνθρωπο και  όπου η αρμονία αυτή θα είναι οδηγός ζωής για όλους.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφ. Συντακτών


Σχόλια