Στο 48% του μέσου μισθού οι γερμανικές συντάξεις μετά από 45 χρόνια εργασίας! Η πλειοψηφία τους κάτω από το όριο φτώχειας.


Στο 48% του μέσου μισθού οι γερμανικές συντάξεις μετά από 45 χρόνια εργασίας! Η πλειοψηφία τους κάτω από το όριο φτώχειας.

Τα κυβερνητικά κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για το συνταξιοδοτικό. Εισφορές και παροχές παραμένουν σταθερές ως το 2025. (Μετά βλέπουμε πόσο θα κόψουμε ή έχει ο θεός…) Το πρόβλημα της φτώχειας στους ηλικιωμένους παραμένει.

Ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο εδώ και χρόνια επίμαχο θέμα των συντάξεων. Τέτοιοι που είναι τέτοια μέτρα θέλουν… Με τις νέες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται "σταθερότητα και ασφάλεια" στις συνταξιοδοτικές εισφορές και στο επίπεδο των "συνταξιοδοτικών παροχών", εκτιμά ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Να το χαίρονται το καμάρι για το κατόρθωμα και τις δηλώσεις…
«Καταφέραμε αυτό που ήταν προς το παρόν εφικτό», (όλα τα άλλα τα λένε οι αιθεροβάμονες… σ. Εφ. Π.) δηλώνει σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Στόχος του κόμματός του ήταν η διασφάλισή ενός σταθερού επιπέδου στις συντάξεις ως το 2040. Το αίτημα αυτό απέρριψαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU. Ας τις κόψουν τελείως αυτοί και ας δίνουν επίδομα φτώχειας. Τι τις θέλουν τις συντάξεις στην Γερμανία μετά το 2025;
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι το βράδυ της Τρίτης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ως το 2025 το επίπεδο των συνταξιοδοτικών εισφορών των εργαζομένων δεν θα ξεπεράσει το 20% και το επίπεδο των συντάξεων θα κυμαίνεται στο 48% του μέσου μισθού. Για να πετύχει όμως κανείς αυτό το ποσοστό θα πρέπει να έχει εργασθεί τουλάχιστον 45 χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει μια μειωμένη σύνταξη ανάλογα με τα εργάσιμα χρόνια που έχει συμπληρώσει όταν συνταξιοδοτηθεί.
Ο κίνδυνος της φτώχειας στους ηλικιωμένους
Αν αφαιρεθούν οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική και τη χρόνια περίθαλψη όπως και ενδεχομένως φόροι - ο μέσος όρος των καθαρών γερμανικών συντάξεων ανέρχεται στη δυτική Γερμανία στα 1.231 ευρώ και στην ανατολική Γερμανία στα 1.169 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας.
Από πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι το 48% των ηλικιωμένων παίρνει σύνταξη που είναι κάτω από 800 ευρώ το μήνα. Το δε 62% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη που είναι κάτω από 1000 ευρώ.
Αυτοί οι αριθμοί αφορούν μόνο τις συνταξιοδοτικές παροχές από το υποχρεωτικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δεν συμπεριλαμβάνουν πιθανές επικουρικές συντάξεις ή άλλα εισοδήματα. Αν πάρουμε υπόψιν το ελληνικό υπόδειγμα δεν το έχουν σε τίποτα να βάλουν χέρι και στις όποιες επικουρικές υπάρχουν ή να μειώνουν τις κύριες με βάση κάποια πρόσθετα εισοδήματα που μπορεί να υπάρχουν.
Παρ' όλα αυτά, ειδικοί επί του θέματος προειδοποιούν πως λόγω της αύξησης του αριθμού των χαμηλά αμειβομένων θα αυξάνεται σταδιακά και το φαινόμενο της φτώχειας στους ηλικιωμένους. Το όριο για να θεωρηθεί κανείς φτωχός στη Γερμανία κυμαίνεται στα 958 ευρώ το μήνα.
Επιμέλεια-σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, DW


Σχόλια