Ποια είναι η βασική ουσία του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ κατά της Κίνας; Του Ρεν Πινγκ


Ποια είναι η βασική ουσία του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ κατά της Κίνας;

Του Ρεν Πινγκ
Από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν εμπορικό πόλεμο, οι εμπορικές τριβές και διαμάχες συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και διεθνώς, η κριτική του Λευκού Οίκου δεν σταματά.
Ποια είναι η ουσία του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ;
Τον εμπορικό πόλεμο πρέπει να τον εξετάζουμε όχι μόνο με τη λογική των Κινέζο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά και με την «ιστορική αναθεώρηση».
Στον καιρό τους, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν "ψυχρό πόλεμο" ενάντια σε μια ισχυρή Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε προσχωρήσει σε μια διαφορετική ιδεολογία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατεύθυναν «όλους τους τους χρυσούς και υλικούς πόρους» για την πλήρη καταστολή της ΕΣΣΔ · ακριβώς αυτό ήταν και η κύρια εξωτερική αιτία κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Στη δεκαετία του '80 του 20ού αιώνα, η Ιαπωνία αυξανόταν ταχέως, καθιστώντας το "πληγωμένο σημείο" για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία έχει ακολουθήσει πλήρως το παράδειγμα των ΗΠΑ, το κοινωνικό σύστημα έχει σχεδιαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουάσινγκτον πάντως συνεχώς εξακολουθούσε να προκαλεί τριβές στο εμπόριο, εισήγαγε σχέδια «οικειοθελούς αυτοπεριορισμού των εξαγωγών» · υπόγραψε τη συμφωνία «Plaza», διεγείροντας την ανατίμηση του γιεν της Ιαπωνίας, η οποία τελικά οδήγησε στην "20ετή πτώση" της Ιαπωνίας.
Η δημιουργία αντιπάλων είναι ένα ισχυρό στρατηγικό μέτρο για την αυτό-διαφύλαξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 1894 οι ΗΠΑ κατέλαβε την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ, στο «Στρατηγικό λεξικό» των Πολιτειών, οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση σχετικά με την πραγματική δύναμη, απειλεί τις ΗΠΑ και αποτελεί τον κυριότερο εχθρό. Η Ουάσινγκτον σίγουρα θα προσπαθήσει να συγκρατήσει αυτή τη χώρα που είναι δεύτερη στον κατάλογο.
Πολλοί άνθρωποι επέστησαν την προσοχή τους στην «Έκθεση σχετικά με τη στρατηγική για την κρατική ασφάλεια» που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Λευκό Οίκο. Στην έκθεση αναφέρεται, ότι η Κίνα θεωρείται ως «στρατηγικός ανταγωνιστής», ότι η Κίνα αμφισβητεί την πραγματική δύναμη, την επιρροή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Μελετώντας αυτό το θέμα, μπορεί να σημειωθεί, ότι η αντίληψη της Κίνας ως «αντίπαλου» είναι χαρακτηριστική, όχι μόνο για τη σημερινή αμερικανική διοίκηση.
Οι ΗΠΑ μόνιμα ακολουθούν την πολιτική του πλησιάσματος και της καταστολής σε σχέση με την Κίνα · ο κύριος στόχος είναι η επιθυμία της Ουάσιγκτον να βεβαιωθεί, ότι η Κίνα θα ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης, που επεξεργάστηκαν οι ΗΠΑ. Αν η Κίνα «υπερβαίνει» ή «απομακρύνεται» από τις αμερικανικές ιδέες, τότε η δύναμη της καταστολής ισχυροποιείται · υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να θεωρηθεί η Κίνα ως αντίπαλος. Αυτή η κατάσταση έχει γίνει αρκετά αισθητή σε σχέση με την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ΛΔΚ τα τελευταία χρόνια.
Ρίχνοντας μια ματιά στη διαδικασία των εμπορικών και οικονομικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Λ.Δ. της Κίνας και των ΗΠΑ, οι πράξεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ συνεχώς ερχόταν σε αντίθεση με τα λόγια, αλλά η λογική είναι σαφής: οι ΗΠΑ δεν προσπαθεί να μειώσει μόνο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα να συγκρατεί την Κίνα.
Ακόμα το 2015, η αμερικάνικη αναλυτική έκδοση The National Interest δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ξύπνα, Αμερική, η Κίνα πρέπει να συγκρατηθεί». Με μια λεπτομερής μελέτη του καταλόγου των προϊόντων που υπόκεινται σε δασμούς, μπορεί να παρατηρήσει κανείς, ότι οι ΗΠΑ είναι κατά της ανάπτυξης της κινεζικής παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, καθώς και κατά του βιομηχανικού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale Paul Kennedy είπε, ότι οι επιβαλλόμενοι από τον Λευκό Οίκο, νέοι δασμοί «αντανακλούν τη μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ.»
Πίσω από αυτή την ανησυχία βρίσκεται μια ισχυρή αμερικανική επιθυμία να διατηρήσουν το «απόλυτο πλεονέκτημα» στην ανωτερότητα.
Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της Κίνας δεν θα πρέπει να προκαλεί τόση «ανησυχία» για τις ΗΠΑ. Πριν από λίγο καιρό, η αμερικανική εφημερίδα The New York Times είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επί κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα. Στο άρθρο σημειωνόταν, ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας ήταν μόνο $ 9380, ενώ ο ίδιος δείκτης στις ΗΠΑ ήταν $ 61690 · ο κινέζικος δείκτης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν αποτελεί ούτε το 1/6 του αντίστοιχου των ΗΠΑ. Περίπου 700 εκατομμύρια Κινέζοι - σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Κίνας – ζούσαν σε καθημερινή βάση με μόνο $ 5.5 ή λιγότερο.
Ωστόσο, παρά αυτό το γεγονός, σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς στρατηγούς, η ανάπτυξη της Κίνας είναι ήδη «ανυπόφορη».
Με βάση τη θέση της Κίνας, μερικοί άνθρωποι δηλώνουν, ότι η προσπάθεια της ΛΔΚ για την ανάπτυξη είναι απολύτως φυσιολογική, αλλά, σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς ειδικούς, η Κίνα μετατρέπεται σταδιακά στον πιο ισχυρό αντίπαλο των ΗΠΑ. Ο πρώην διευθυντής της Σχολής καθοδήγησης Kennedy στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Graham Allison είπε: «Αν η Κίνα δεν εγκαταλείψει την ιδέα της «μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού έθνους», θα συνεχίσει να προκαλεί τις ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, είναι ο κύριος σκοπός ενός εμπορικού πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεριζώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της Κίνας στην κομβική περίοδο της βιομηχανικής μεταποίησης, καθώς και να συγκρατήσουν την τάση της ταχείας ανάπτυξης της Λ.Δ. της Κίνας. Για να διατηρήσει το δικό της προωθημένο «απόλυτο πλεονέκτημα» οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καταστείλουν τα νόμιμα δικαιώματα του κινεζικού λαού στην προσπάθεια για μια όμορφη ζωή · αν αυτό δεν είναι η λογική της ωμής βίας, τότε τι είναι;
Με την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν διάφορες δυσκολίες, αλλά ποτέ δεν έχασαν την ιδιότητα του ηγεμόνα. Η Ουάσιγκτον συνεχώς θεωρούσε την καταστολή της ΕΣΣΔ και της Ιαπωνίας ως «προκαθορισμένη για αυτήν μοίρα», ακριβώς γι’ αυτό και τώρα θεωρεί, ότι είναι απαραίτητο να συγκρατήσει την ανάπτυξη της Κίνας · αυτό αποτελεί μια αναπόφευκτη ιστορική αποστολή. Η συνεργασία περιλαμβάνει αμοιβαίο όφελος · η αντιπαράθεση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ζημιές και για τις δύο πλευρές - είναι μια αναγνωρισμένη αντικειμενική πραγματικότητα και μια φυσική τάση. Η ξεπερασμένη στρατηγική δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να κατασκευάσουν έναν «μονοπολικό κόσμο», εκτός αυτού δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη διαδικασία της μεγάλη αναγέννησης του κινεζικού έθνους.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στη στρατηγική των ΗΠΑ για την καταστολή της Κίνας είναι πανταχού παρούσα η δύναμη της αντίστασης. Σε μια εμπορική κοινωνία, η Κινέζο-αμερικανική οικονομική και εμπορική συνεργασία είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ και των συνδεδεμένων με αυτήν παραγωγούς και καταναλωτές των ΗΠΑ. Το όφελος αυτό έχει αντίκτυπο στην επιθετική στρατηγική των ΗΠΑ προς την Κίνα, παρέχει μια ευκαιρία για την προώθηση των διμερών σχέσεων.
Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τις ΗΠΑ · η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν επιδιώκει να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν την Κίνα, τόσο περισσότερο, να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Λ.Δ.Κ. Κανείς δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την πρόοδο της Κίνας.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: «Λαϊκή Ημερησία Εφημερίδα »

Σχόλια