Σε πέντε χρόνια, το εμπόριο της Κίνας με τις χώρες κατά μήκος της "Ζώνη και Δρόμος" ξεπέρασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια


Σε πέντε χρόνια, το εμπόριο της Κίνας με τις χώρες κατά μήκος της "Μία Ζώνη Ένας Δρόμος" ξεπέρασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια

Στις 27 Αυγούστου σε συνέντευξη στο γραφείο Τύπου του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο αναπληρωτής του επικεφαλής του κρατικού συμβουλίου ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων,
επικεφαλής της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας Tszichzhe Ning δήλωσε, ότι από την ανακοίνωση έναρξης της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» ως τον Ιούνιο του 2018, για 5 χρόνια ο εμπορικός κύκλος εργασιών της Κίνας με τις χώρες κατά μήκος της «Ζώνης και του Δρόμου» υπερέβη το 5 τρισεκατομμύρια δολάρια · η συνολική επένδυση στις οικονομικές και εμπορικές ζώνες στο εξωτερικό ανήλθαν σε 28,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ · δημιουργήθηκαν 244.000 θέσεις εργασίας · εισπράχθηκαν φόροι ύψους 2,01 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Η βασική ιδέα της πρωτοβουλίας για την από κοινού δημιουργία της «Ζώνη και Δρόμος» και των «κοινών διαβουλεύσεων, της από κοινού κατασκευής και της από κοινού αξιοποίησης» είναι ήδη γραμμένα στα σημαντικά έγγραφα των διεθνών μηχανισμών όπως ο ΟΗΕ. 103 χώρες και διεθνείς οργανισμοί υπέγραψαν 118 συμφωνίες συνεργασίας στο πλαίσιο της “Ζώνη και Δρόμος”. Σύμφωνα με τον Ning Tszichzhe, το 1ο Διεθνές Φόρουμ «Ζώνη και Δρόμος» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πεκίνο το 2017 · από τα 279 σχέδια και ιδέες που συμφωνήθηκαν στο Φόρουμ τα 265 έχουν ήδη εκπληρωθεί, ή μετατράπηκαν σε μόνιμη κατάσταση λειτουργίας · τα άλλα 14 είναι υπό την εποπτεία και την προώθηση · το ποσοστό υλοποίησης ήταν 95%.
Σε ορισμένα έργα επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδο. Ο οικονομικός διάδρομος Κίνας - Πακιστάν κατασκευάζεται με επιτυχία · οι κατασκευές των σιδηροδρομικών γραμμών Κίνας - Λάος, Κίνας - Ταϊλάνδης, Ουγγαρίας - Σερβίας προχωρούν σταθερά · έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του υψηλής ταχύτητας σιδηροδρόμου
Τζακάρτας - Bandung και · το λιμάνι Γκουαντάρ είναι έτοιμο για χρήση. Μέχρι τις 26 Αυγούστου ο αριθμός των πραγματοποιημένων σιδηροδρομικών μεταφορών Κίνας - Ευρώπης έχει ήδη ξεπεράσει τις 10.000 · έφτασαν σε 43 πόλεις 15 χωρών της Ευρώπης · η πληρότητα των αμαξοστοιχιών ήταν 85%.
Η Κίνα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για 25 χώρες κατά μήκος της "Ζώνη και Δρόμος". «Σε πέντε χρόνια, ο εμπορικός κύκλος εργασιών της Κίνας υπερέβη τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια · με φόντο τη μείωση του όγκου εμπορικών συναλλαγών και της αρνητικής ανάπτυξης, η Κίνα πραγματοποίησε μια αύξηση του 1,1%», - δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εμπορίου της Κίνας Qian Keming · για 5 χρόνια, οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στις χώρες κατά μήκος της «Ζώνη και Δρόμος» ξεπέρασαν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια · η ετήσια αύξηση ήταν 7,2% · ο όγκος των νέων συμβάσεων που έχουν συναφθεί υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια. «Την ίδια στιγμή, εμείς επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής για το ξένο κεφάλαιο, δημιουργούμε υψηλές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, προσελκύουμε επενδύσεις από τις χώρες κατά μήκος της “Ζώνη και Δρόμος”», - δήλωσε ο Qian Keming.
Η οικοδόμηση της εμπορικής και οικονομικής ζώνης εξελίσσεται σταθερά. Για 5 χρόνια, οι κινεζικές επιχειρήσεις στις χώρες κατά μήκος της "Ζώνη και Δρόμος" έχουν κατασκευάσει 82 εμπορικές και οικονομικές ζώνες, στις οποίες διευθετήθηκαν 3.995 επιχειρήσεις. Η οικοδόμηση ενός δικτύου ελεύθερων συναλλαγών επεκτείνεται συνεχώς. Η Κίνα υπέγραψε ή έφερε σε υψηλότερο επίπεδο πέντε συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με 13 χώρες κατά μήκος της "Ζώνη και Δρόμος".
Ο Ning Tszichzhe δήλωσε, ότι η Κίνα ενεργά αναπτύσσει τη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, και έχει κάνει ήδη σχέδια για τη συνεργασία στον τομέα της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της ενέργειας, της αγροτικής οικονομίας, στην επιθεώρηση και στην καραντίνα, στο πρότυπο επικοινωνίας, κ.α. Χάρη στην καθιέρωση της υποτροφίας «Δρόμος του Μεταξιού» και τη δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, τη δυνατότητα να λάβουν κατάρτιση πήραν τεχνικά και διοικητικά στελέχη. Το 2017, ο αριθμός των φοιτητών που ήρθαν στην Κίνα από χώρες κατά μήκος της "Ζώνη και Δρόμος" ξεπέρασε τις 300 χιλιάδες, ενώ από την Κίνα προς τις χώρες αυτές πήγανε 60 χιλιάδες φοιτητές. Μέχρι το 2020, ο αριθμός των τουριστών κατά μήκος των χωρών «Ζώνη και Δρόμος» θα υπερβεί τα 85 εκατομμύρια άτομα / φορά, και η συνολική δαπάνη θα είναι 110 δισεκατομμύρια δολαρίων ΗΠΑ.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: «Λαϊκή Ημερησία Εφημερίδα » online

Σχόλια