"Μια ζώνη, ένας δρόμος", το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Κίνας


"Μια ζώνη, ένας δρόμος", το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Κίνας

"Για πέντε χρόνια, το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας " Μια ζώνη, Ένας Δρόμος " ήταν η μετατροπή της πρωτοβουλίας σε πραγματικές δράσεις.
«Μία ζώνη, ένας δρόμος» έχει γίνει ένα εμπορικό σήμα, «- είπε ο Wang Yiwei - διευθυντής του Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Κίνας σε συνέντευξή του στην «Λαϊκή Ημερησία Εφημερίδα».
Περισσότερες ενέργειες, περισσότερα αποτελέσματα
Ο Wang Yiwei έχει ταξινομήσει τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας «Μια ζώνη ένας δρόμος» σε πέντε κατηγορίες: σχεδιασμός υψηλού επιπέδου, μεγάλα σχέδια, σύζευξη των προγραμμάτων, διασύνδεση και πρόσβαση, οι ενέργειες των επιχειρήσεων.
Πρώτη κατηγορία: ολοκληρώθηκε η αρχική φάση του σχεδιασμού υψηλού επιπέδου, η πρωτοβουλία "Μια ζώνη, ένας δρόμος" μπήκε στον διεθνή λόγο και έγινε μια φράση κλειδί διεθνούς χαρακτήρα. Τον Μάρτιο μήνα του 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε το ψήφισμα S / 2274, το οποίο αναλαμβάνει την προώθηση του περιεχομένου της πρωτοβουλίας "Μία ζώνη, ένας δρόμος". Τον Νοέμβριο μήνα του ίδιου έτους, στο ψήφισμά A / 71/9 των Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά καταχωρήθηκε η πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» · χαιρετίζεται η πρωτοβουλία για την οικονομική συνεργασία · διεγείρεται η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του Αφγανιστάν και της περιοχής στο σύνολό της · η διεθνής κοινότητα καλείται να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας "Μια ζώνη, ένας δρόμος." Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε από 193 μέλη του ΟΗΕ, γεγονός που δείχνει την ευρεία υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση της πρωτοβουλίας "Μια ζώνη, ένας δρόμος".
Δεύτερη κατηγορία: υλοποίηση μεγάλου αριθμού σημαντικών σχεδίων. Για παράδειγμα, στον σιδηροδρομικό τομέα, μπορεί να σημειωθεί η κατασκευή των σιδηροδρόμων Μομπάσα-Ναϊρόμπι και Αντίς-Αμπέμπα-Τζιμπουτί. Όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους, προχωρά η κατασκευή δύο δρόμων κατά μήκος του οικονομικού διαδρόμου Κίνα-Πακιστάν, καθώς και η οδική γέφυρα Heihe-Blagoveshchensk. Όσον αφορά τη ναυτιλία, η πρωτοβουλία "Μια ζώνη, ένας δρόμος" δημιουργεί και εκμεταλλεύεται 42 λιμάνια σε 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Σρι Λάνκα και του Πακιστάν.
Τρίτη κατηγορία: εφαρμογή στρατηγικής σύζευξης με τα σχέδια περισσοτέρων από 90 χωρών.
Τέταρτη κατηγορία: επιτεύχθηκαν πολλά αποτελέσματα στον τομέα της αμοιβαίας επικοινωνίας και της πρόσβασης. Για πέντε χρόνια, εμβαθύνονταν συνεχώς η διασύνδεση μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών θέσεων · ενισχύονταν η υποδομή των επικοινωνιών · προωθούνταν το χωρίς εμπόδια εμπόριο · επεκτείνονταν η χρηματοδότηση · προωθούνταν οι λαϊκές ανταλλαγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε πέντε χρόνια από την έναρξη της πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας δρόμος » ο αριθμός των τρένων της διαδρομής Κίνας-Ευρώπης υπερέβη τα 9000 · ανοίξανε 356 διεθνείς αεροπορικές γραμμές μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων · η ποσότητα των συμπληρωματικών διεθνών πτήσεων ήταν 402 · καθιερώθηκαν άμεσες επικοινωνίες μεταξύ της Κίνας και των 43 χωρών κατά μήκος της «Μιας ζώνης, ενός δρόμου» · εβδομαδιαία πραγματοποιούνται περίπου 4.500 άμεσες πτήσεις.
Πέμπτη κατηγορία: ενεργός δραστηριότητα πολυάριθμων επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα καταγράφονται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ανθρωπιστικών ανταλλαγών. Η πρωτοβουλία "Μια ζώνη, ένας δρόμος" έγινε η πιο δημοφιλής.

Η πρωτοβουλία "Μια ζώνη, ένας δρόμος" είναι πολύ δημοφιλής
Πρόσφατα, το Διεθνές Φόρουμ Οικονομικών δημοσίευσε μια έκθεση για την Κίνα για το 2018, στην οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πρώτης παγκοσμίως έρευνας με θέμα «Μια ζώνη, ένας δρόμος». Τα αποτελέσματα βασίζονται σε ερωτηματολόγια έρευνας που συμπληρώθηκαν από 26 κεντρικές τράπεζες αντιπροσωπευτικών χωρών και περιοχών του κόσμου. Σύμφωνα με την έκθεση, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύουν, ότι η πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» είναι μια σημαντική ευκαιρία, καθώς και μία από τις πιο βασικές πρωτοβουλίες τα τελευταία 10 χρόνια.

Από μια εντελώς νέα έννοια ως τη " φράση κλειδί" στη διεθνή σκηνή – για την πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» ακούστηκαν πολλές λέξεις επαίνου κατά τη διάρκεια των πέντε ετών.
Η πρωτοβουλία "Μια ζώνη, ένας δρόμος" προσέλκυσε διαφορετικές χώρες. Λόγω των δικών τους αναγκών ανάπτυξης πολλά κράτη έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία» - δήλωσε ο Wang Yiwei.
Παρόμοιο ενδιαφέρον παρατηρείται ιδιαίτερα στην επέκταση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (ΑΒΙΑ). Τις προάλλες, μετά από την έγκριση του Λιβάνου ως μέλους, στην τρίτη ετήσια συνεδρίαση της ΑΒΙΑ, ο αριθμός των χωρών - μελών της έφτασε στα 87 · σε 13 χώρες υλοποιούνται 28 έργα. Μαζί με αυτό, η ΑΒΙΑ έλαβε τις υψηλότερες βαθμολογίες από τρεις διεθνείς δομές.
Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής, Bo Mengzi, του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, η πρωτοβουλία της «Μια Ζώνη, ένας δρόμος» είναι το μεγαλύτερο δημόσιο αγαθό που παρέχεται από την Κίνα προς τη διεθνή κοινότητα, καθώς και οι πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας είναι η πιο δημοφιλής στον κόσμο.
Ο κόσμος είναι σίγουρος για τις προοπτικές της πρωτοβουλίας "Μια ζώνη, ένας δρόμος". Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, το 92% των κεντρικών τραπεζών προβλέπουν, ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα σχέδια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας δρόμος» θα μπορέσουν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη στο εσωτερικό των χωρών · πολλοί ερωτηθέντες πιστεύουν, ότι η υλοποίηση των σχεδίων θα φέρει ανάπτυξη της τάξης του 1 %. Το 25% των ερωτηθέντων τηρεί ακόμη πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αναμένοντας αύξηση κατά 2 με 5 %.
" Μία ζώνη, ένας δρόμος" δεν είναι σχέδιο Μαρσαλ
Ο Υπ. Εξ. της Κίνας: "Η ζώνη και ο δρόμος " δεν είναι κάποιο είδος αναλόγου του "σχεδίου Marshall".
Το μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi σε κοινή συνάντηση μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας Damdiny Tsogtbaatarom με τα μέσα ενημέρωσης είπε, ότι η πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» - είναι το διεθνές κοινό καλό, που η Κίνα διαμορφώνει για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι ανάλογο του "Σχεδίου Marshall" ή οποιασδήποτε γεωπολιτικής στρατηγικής.
Σύμφωνα με τα λόγια του, η Κίνα από τη στιγμή της προώθησης αυτής της πρωτοβουλίας πάντοτε υποστηρίζει τις αρχές : την από κοινού συζήτηση · την από κοινού κατασκευή και την από κοινού χρήση · υποστηρίζει την ιδέα της διαφάνειας, του ανοίγματος και της συμμετοχής · σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους νόμους όλων των χωρών · επιδιώκει τη σταθερότητα και την προστασία του περιβάλλοντος · καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία έργων υψηλής ποιότητας με υψηλούς δείκτες · δίνει προσοχή στην οικονομική διάρκεια των έργων. Αυτές οι σημαντικές θέσεις και τα ιδανικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη στρατηγική του αμοιβαίου οφέλους, του κοινού κέρδους και του ανοίγματος τα οποία η Κίνα πληρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και την ζωντανή πρακτική οικοδόμησης μαζί με άλλες χώρες της κοινωνίας της ενιαίας μοίρας για όλη την ανθρωπότητα.
Ο Wang Yi τόνισε, ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος» συνίσταται στο, ότι μέσω της ένωσης των εθνικών αναπτυξιακών στρατηγικών των διαφόρων χωρών να αναπτύσσουμε νέους ορίζοντες για τη συνεργασία · να επεξεργαστούμε νέες δυνατότητες συνεργασίας και να υλοποιούμε την κοινή ανάπτυξη και ευημερία. Σε αυτή τη διαδικασία, η Κίνα θέλει να μοιραστεί με όλες τις χώρες τις δυνατότητες της ανάπτυξής της.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς η Κίνα και τη Μογγολία θα πρέπει να ενθαρρύνουν από κοινού τη δημιουργία «Ζώνη και Δρόμος», ο Wang Yi σημείωσε, ότι η Κίνα και τη Μογγολία έχουν υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας για τη σύνδεση της «Ζώνη και Δρόμος» με το «Δρόμος της Στέπας». Η Κίνα σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους αναπτυξιακούς στόχους της Μογγολίας και τις ανάγκες του λαού της χώρας · να επιταχύνει τη διαδικασία σύνδεσης των στρατηγικών · από κοινού να δημιουργηθεί η «Ζώνη και Δρόμος».
Ο Wang Yi τόνισε, ότι πρώτον, είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η επιτάχυνση του σχηματισμού των υποδομών στη Μογγολία · να παράσχει βοήθεια προς τη Μογγολία για το ξεπέρασμα των προβλημάτων ανάπτυξης · να δημιουργούνται οι συνθήκες για την ανάπτυξη.
Δεύτερον, είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού · για να μπορέσει ο λαός της Μογγολίας να πάρει πραγματικά οφέλη από τη δημιουργία της «Ζώνη και δρόμος».
Τρίτον, είναι απαραίτητο να εστιαστεί η προσοχή στο οικοσύστημα και την προστασία του περιβάλλοντος · να αναπτυχθεί από κοινού ο «Πράσινος Δρόμος του Μεταξιού» · να εξασφαλιστεί η προστασία και η ανάπτυξη της φύσης της Μογγολίας.
Τέταρτον, θα πρέπει να παρέχεται βοήθεια στη Μογγολία στο μετασχηματισμό των πλεονεκτημάτων σε πόρους σε αναπτυξιακά πλεονεκτήματα · για την προώθηση των τομέων επεξεργασίας και παραγωγής στη Μογγολία · για την εφαρμογή πολύπλευρης ανάπτυξης · να βελτιώνεται η ικανότητας της Μογγολίας για την εξασφάλιση της δικής της βιώσιμης ανάπτυξης.
Γενικά, η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Μογγολίας αποτελεί την αμοιβαία βοήθεια των φίλων και την αμοιβαία υποστήριξη των γειτόνων. Όπως είχε σημειώσει πριν ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, η συνεργασία της Κίνας με τη Μογγολία αποσκοπεί στην επίτευξη αμοιβαίων οφελών και κοινών κερδών.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: Λαϊκή Ημερησία, XINHUA

Σχόλια