Λιτότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ. Μόνο όπου έγιναν αγώνες δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις.


Λιτότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ. Μόνο όπου έγιναν αγώνες δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις.

 Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ ξεπέρασαν τις προσδοκίες του 2017 και ανήλθαν σε 2,4% ενώ αναμένονται σε 2,3% το 2018.
Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 2,1% από 2% τον Ιούνιο και 1,3% ένα χρόνο πριν. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,2% το Ιούλιο, σε σχέση με 2,1% τον Ιούνιο και 1,5% ένα χρόνο πριν.
Και ενώ η ανάπτυξη κινείται σε αυτά τα επίπεδα οι μισθοί των εργαζομένων στην ΕΕ παραμένουν καθηλωμένοι, με αναιμικές αυξήσεις κατώτερες αυτής, εκτός από κλάδους σε συγκεκριμένες χώρες όπου έγιναν αγώνες.
Οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά 1,5% φέτος στη Γερμανία, δηλαδή πολύ ταχύτερα (όπως αναφέρεται) απ' ό,τι στη Γαλλία και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Με τέτοια ταχύτητα λέτε να μπορεί να εκτροχιάσουν όλη την ευρωπαϊκή οικονομία!!!
Η άνοδος των πραγματικών μισθών στη Γερμανία αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, αφού έφθασε το 0,9% το 2017, και θα ξεπεράσει κατά σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα την άνοδο που αναμένεται στη Γαλλία, μόλις 0,6%, έναντι 1,0% για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο 41,7% της ανάπτυξης δηλαδή, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI), που συνδέεται με το ίδρυμα Χανς Μπέκλερ.
«Με δεδομένα τη σταθερή ανάπτυξη και μια σχετικά χαμηλή ανεργία, η αύξηση των πραγματικών μισθών (στη Γερμανία) μοιάζει εντούτοις μικρή», σχολιάζει το ίδρυμα Μπέκλερ που πρόσκειται στα συνδικάτα. Ας διερωτηθεί εκτός από την κυβέρνηση και τους εργοδότες τι κάνουν τα συνδικάτα…
Οι γερμανοί μισθωτοί, όπως και σε όλη την ΕΕ, δικαιούνται να απαιτήσουν αισθητές αυξήσεις στις αποδοχές τους σε μια χώρα που γνωρίζει τον ένατο διαδοχικό χρόνο ανάπτυξης.
Το συνδικάτο IG Metall, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, απέσπασε τον Φεβρουάριο μισθολογική αύξηση 4,3%, την οποία έλαβαν 3,9 εκατομμύρια μισθωτοί στον κλάδο της μεταλλουργίας, που περιλαμβάνει τις μεγάλες εταιρείες Daimler, Siemens, Bosch και πολλές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυξήσεις επίσης πήραν διάφοροι κλάδοι μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις. Στο δημόσιο αυτές οδήγησαν σε πειθαρχικές διώξεις επειδή ο νόμος τις απαγορεύει κάτι που επιβεβαίωσε το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας όταν προσέφυγαν τέσσερις εκπαιδευτικοί με πειθαρχικές διώξεις για συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Όσον αφορά τον ακαθάριστο μισθό, αύξηση κατά 3,1% αναμένεται από το ινστιτούτο στη Γερμανία το 2018, έναντι +2,3% στη Γαλλία.
Σε άλλες χώρες, οι πραγματικοί μισθοί δεν θα ακολουθήσουν φέτος τον ρυθμό της συγκυρίας και του πληθωρισμού. Έτσι μείωση κατά 0,3% προβλέπεται στην Ισπανία, έναντι ανόδου κατά 0,3% στην Ελλάδα (που θα τα βάλουμε τόσα λεφτά με τέτοια αύξηση είναι δύσκολο να υπολογίσει κάποιος εκ των προτέρων!) και κατά 0,4% στη Βρετανία. Η Ιταλία αναμένεται να τα πάει λίγο καλύτερα (+0,9%), αυτοί και αν τα οικονόμησαν, την ώρα που η Ευρώπη εκφράζει ανησυχίες για τη μελλοντική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της νέας αντισυστημικής ιταλικής κυβέρνησης. Δεν βλέπουν που η λιτότητα ρημάζει τη ζωή των εργαζομένων ζητάνε και τα ρέστα. Η αποχαυνωμένη αριστερά και τα υποταγμένα συνδικάτα αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό που το καλύπτει ολοταχώς ο σκληρός βραχίονας του κεφαλαίου, η ποικιλώνυμη ακροδεξιά.
Αλέξανδρος Καπακτσής
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής


Σχόλια