CIA, FBI, USS Mount Whitney, η ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου Στόλου το «μήνυμα» των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.


CIA, FBI, USS Mount Whitney, η ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου Στόλου το «μήνυμα» των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Κάθε χρόνο οι λαοφιλείς πρωθυπουργοί και οι επίδοξοι διάδοχοι τους έρχονται για να κάνουν το πέρασμα τους από την πόλη, να τάξουν ότι έχουν να τάξουν, σχεδόν τίποτα από αυτά που λένε δεν εφαρμόζουν, ειδικά εάν έχουν φιλολαϊκές επιπτώσεις.

Και επειδή είναι λαοφιλείς και επειδή οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, εργαζόμενοι είναι πόσα να παίρνουν και πόσο να δουλεύουν, ας τους βάλουμε να κάνουν κανένα "εξτραδάκι", γεμίζει η πόλη κάθε χρόνο από ΜΑΤ. ΥΜΕΤ, ασφαλίτες και όλες τις άλλες ειδικότητες.
Φέτος, "αριστερή" κυβέρνηση έχουμε, "σχέσεις στοργής" με τους Αμερικανούς έστησε, μετά τους τιμώμενους Ρώσους (2016) και Κινέζους (2017) ήρθε και η σειρά τους. Πρώτα οι αλλοτινές αγάπες λόγω "κομμουνιστικού" παρελθόντος και τώρα ο μεγάλος έρωτας.
Έτσι λοιπόν, και επειδή οι εργαζόμενοι δε λένε να καταλάβουν τους μεγάλους έρωτες, και από την εποχή Μητσοτάκη, πρώτα οι φοιτητές και ύστερα την επόμενη χρονιά όλη η πόλη κατέβηκε στον δρόμο για να υποδεχθεί… τους απολυμένους της ΕΑΣ και να γιουχάρει τον Μητσοτάκη που είχε εξαγγείλει και απαγόρευση συγκεντρώσεων από το πρωί, από τότε λοιπόν και παρά τις εκκλήσεις των νοικοκυραίων επιχειρηματιών, οι εργαζόμενοι θεωρούν απαραίτητο μαζί με την εκφώνηση των αξόνων της αστικής πολιτικής στα μέγαρα και στα τραπεζώματα να ακουστεί και ο δικός τους λόγος στους δρόμους.
Επειδή πάντα τους φοβούνται και επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, ένθεν και ένθεν, μετατρέπουν την πόλη σε στρατόπεδο αποστειρωμένο. Πόσοι σου λέει θα κατέβουν, μόνο οι τολμηροί, οι άλλοι θα πάνε για μπάνιο ή οι περισσότεροι θα κάτσουν στο σπίτι τους μέχρι να φύγουν τα στρατά και έρθει η φυσιολογικότητα. Έτσι λοιπόν και φέτος. Διαβάζουμε στον τύπο:
Απροσπέλαστη πόλη η Θεσσαλονίκη το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου - Πάνω από 5.000 αστυνομικοί και 60 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ θα «ακροβολιστούν» στους δρόμους, μαζί με τους Αμερικανούς πράκτορες. Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αποφασίστηκε τα μέτρα να είναι αυστηρά και να «προλαμβάνουν» τα ενδεχόμενα επεισόδια πριν από την έναρξή τους. 
Στη σύσκεψη μάλιστα μετείχαν και αξιωματούχοι του FBI και της CIA, που βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις κάμερες και τα συστήματα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να σχεδιάσουν και εκείνοι τα μέτρα προστασίας της αμερικανικής αποστολής στη ΔΕΘ, καθώς το περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι το μεγαλύτερο της Έκθεσης, ενώ στην πόλη θα βρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ, πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, εν όψει της ΔΕΘ, και δεδομένου του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιδιαιτέρως καλό σημείο, υπάρχει πληθώρα δηλώσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τους ελληνοαμερικανικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς- στο ευρύτερο πλαίσιο μιας σειράς μηνυμάτων προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.
Στην επίσκεψη του USS Mount Whitney στη ΔΕΘ αναφέρθηκε ειδικότερα και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη HuffPost Greece, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «υπογραμμίζουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα και στην ασφάλεια». Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως «η εστίασή μας στην ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι εμφανής και το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ...είναι δεσμευμένοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα καθώς αναδύεται από την οικονομική προσαρμογή». Επίσης, από πλευράς του, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι «πιθανότατα όσο καλύτερες θα μπορούσαν να είναι εδώ και χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στην αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ρίχνοντας το καρφί του για την ατολμία προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Αν δεις τη γεωγραφία και τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη Λιβύη, τη Συρία και τις πιθανές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές» είπε και ανατριχιάσαμε για το τι εννοεί ο Αμερικανός στρατηγός, που προέρχεται από το Σώμα Πεζοναυτών, ενώ πρόσθεσε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάποιες «ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τη ρωσική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο», το μυαλό μας πάει στην καταγραφή και στα σχέδια ανάσχεσης τους, συμπληρώνοντας πως υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασης των ΗΠΑ στις ελληνικές βάσεις. Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Άκτιο, Σούδα ξέραμε  μέχρι τώρα αλλά φαίνεται ότι όπου υπάρχει ελληνική βάση υπάρχει και αμερικανικό ενδιαφέρον. Να μην μείνει καμιά παραπονεμένη…
Το USS Mount Whitney πρόκειται για ένα σκάφος διοικήσεως και ελέγχου κλάσης Blue Ridge το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1971 και έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό και στο Κέρας της Αφρικής. Επίσης, το 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (!!!) σε ανθρώπους που είχαν επηρεαστεί από τον πόλεμο Ρωσίας- Γεωργίας, ενώ τον Μάρτιο του 2011 ήταν το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της ειρήνης και της νομιμότητας στην περιοχή και γι' αυτό στάλθηκε συμβολικά στην έκθεση. Να πάρουμε το μήνυμα.
Στο πλοίο επιβαίνουν 150 υπαξιωματικοί, 12 αξιωματικοί και 150 άτομα πολιτικό προσωπικό. Το USS Mount Whitney, κυβερνήτης του οποίου είναι ο πλοίαρχος Ρόμπερτ Αγκουϊλάρ, φέρει επαρκή τρόφιμα για αποστολή 90 ημερών, και μπορεί να μεταφέρει προμήθειες για την υποστήριξη έκτακτης εκκένωσης 3.000 ατόμων. Παράγει ημερησίως 100.000 γαλόνια γλυκού νερού και μεταφέρει ένα εκατομμύριο γαλόνια καυσίμου. Έχει εκτόπισμα 15.000 τόνων, μήκος περίπου 190 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων.
Φέρει ένα ελικόπτερο, ενώ ο εξοπλισμός του είναι ελαφρύς, με κύριο σκοπό την αυτοπροστασία (αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, πυροβόλα Bushmaster, πολυβόλα και ρουκέτες με μικρά φύλλα μετάλλου -chaff – για αντίμετρα). Ωστόσο, λόγω του ρόλου του (διοικήσεως- ελέγχου) αποτελεί εξαιρετικά προηγμένο εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, καθώς μπορεί να λαμβάνει, να επεξεργάζεται και να μεταδίδει μεγάλους όγκους ασφαλών δεδομένων από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσω HF, UHF, VHF, SHF, και EHF. Η τεχνολογία που φέρει επιτρέπει τη συλλογή και σύμπηξη των διαθέσιμων δεδομένων ενώ το σκάφος είναι εν πλω.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το USS Mount Whitney είναι το πιο εξελιγμένο σκάφος C4I (Command, Control, Communications, Computer and Intelligence- Διοικήσεως, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών και Πληροφοριών) που έχει τεθεί ποτέ σε υπηρεσία, και επιτρέπει στον διοικητή της ναυτικής δύναμης να διοικεί αποτελεσματικά και ενιαία θαλάσσιες, εναέριες και επίγειες μονάδες.
Σημειώνεται πως, μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών που θα έχουν παρουσία στη φετινή 83η ΔΕΘ (που περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα, όπως η Microsoft, η Google, η Cisco, η Coca Cola κ.α. ) βρίσκεται και ο κολοσσός του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin- γενικότερα οι τομείς της άμυνας και της κυβερνοασφάλειας θα έχουν αυξημένη παρουσία στη ΔΕΘ, με σειρά εκθετών. Όλος ο καλός κόσμος των ΗΠΑ στα πόδια μας λοιπόν.
CIA, FBI, USS Mount Whitney, η ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου Στόλου το «μήνυμα» των ΗΠΑ στη ΔΕΘ. Δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ήρθαν για να μείνουν.
Ο λαός που ξέρει ότι η παρουσία τους μόνο πόλεμο και ανωμαλία επιφέρει έχει άλλη γνώμη. Και θα το δείξει. Και στη ΔΕΘ και κυρίως μετά τη ΔΕΘ.
Επιμέλεια - σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Κώστας Μαυραγάνης, HuffPost Greece, RAFAEL MARCHANTE   /  REUTER, Ελεύθερος τύπος


Σχόλια