ΔΕΘ και ξερό ψωμί, ο Μητσοτάκης και ο βόας.


ΔΕΘ και ξερό ψωμί, ο Μητσοτάκης και ο βόας.

Όταν ξεκίνησε η ΔΕΘ το 1926 δύο εξελίξεις είχαμε μετά τα δραματικά γεγονότα των πολέμων μιας ολόκληρης δεκαετίας. Η χώρα αυξήθηκε σε μέγεθος και πληθυσμό και έχασε τις αυταπάτες της για την κόκκινη μηλιά -άρα εδώ είμαστε, έτσι θα πορευτούμε- και η Θεσσαλονίκη, πύλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια, έχασε την ενδοχώρα της.
Οι δε ρακένδυτοι πρόσφυγες, οι τουρκόσποροι και οι παστρικιές, που συνέρρευσαν, αποτέλεσαν το πάμφθηνo και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την πρώτη ουσιαστικά βιομηχανική εκτίναξη της χώρας και όχι μόνο. Ταΐζοντας τα κουνούπια έκαναν όλα τα βαλτοτόπια κάμπους και τις πέτρες χωράφια, να χορτάσει η χώρα ψωμί.
  Η σκέψη από τη μεριά της αστικής τάξης της Θεσσαλονίκης για "διεθνή εμποροπανήγυρη" ευφυής, δημιουργούσε ένα μικρό υποκατάστατο των όσων πλεονεκτημάτων του παρελθόντος έχασε, βρήκε από τη πρώτη στιγμή την αντίθεση της άρχουσας τάξης των Αθηνών. Θα εμπόδιζε την ανάπτυξη της "ελληνικής βιομηχανίας" λέει και από τότε σαν βαρίδι σέρνεται στα πόδια της.
Η ΔΕΘ με τα πάνω και τα κάτω της, με τη μαύρη μπύρα και τα λουκάνικα Φραγκφούρτης, τα γυαλιστερά και εντυπωσιακά εκθέματα, "θα τα πάρω όταν μεγαλώσω" εμείς οι μικροί, φάτε
μάτια ψάρια οι μεγαλύτεροι, κατά χιλιάδες να την επισκέπτονται, από την πόλη και τα χωριά και από όλα τα άλλα κοντινά μέρη, ντεκόρ για ταινίες και κάθε είδους σεναρίου.
Ο Ανδρέας έμεινε στη μνήμη για τα περιβόητα ανεβάσματα όλης της κουστωδίας του ΠΑΣΟΚ στην πόλη, μικροί και μεγάλοι, όχι στην ηλικία, στο πολιτικό προσωπικό, τα γεύματα και οι εξαγγελίες, η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου με τις νέες εκδοχές της ζωής των κάτω, της πλέμπας αλλά τιμημένης, και των πάνω, τα παλιά και νέα τζάκια και της κερδοφορίας τους. Μεγαλεία και παράτες για κάθε παρλαπίπα και παρλαπίπισα.
 Ήρθε μετά ο κατσικοπόδαρος, ποιος κατσικοπόδαρος; Ο Μητσοτάκης φυσικά, το έκανε θερινό το μαγαζί. Δεν φτάνει που δεν πρόλαβε να αναλάβει και άρχισε το ξεπούλημα, δήθεν θα έδινε ακόμη και τα λεωφορεία στους νοικοκυραίους, του κάθισαν οι "Σταμουλοκολάδες" στο σβέρκο, έκαναν καλοκαιρινή και μεταφορικά την Αθήνα με τη βοήθεια σύσσωμων των εργαζομένων. Ήθελε να έρθει ο γκαντέμης και στη ΔΕΘ να περηφανευτεί για τα κατορθώματα του και να κάνει και τις σχετικές εξαγγελίες. Δε θυμάμαι, το 0%+0%= 14% για τις αυξήσεις των μισθωτών τότε το είπε θα σας γελάσω, το θέμα είναι ότι τον πήραν στο κυνήγι οι της ΕΑΣ από την Αθήνα και ξεκίνησαν το ροβόλημα με τα λεωφορεία προς Θεσσαλονίκη. Εύκολη δουλειά να τους εμποδίσει το κράτος, έστησε νέες Θερμοπύλες με τα ΜΑΤ στον Αλιάκμονα και καθάρισε.
Βέβαια είχαν ένα μικρό πρόβλημα με τους συμπαθούντες τον αγώνα της ΕΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Αφού έβαλαν ακόμη και το εργατικό κέντρο να πάρει ομόφωνη απόφαση ότι δεν θα κάνει καμιά κινητοποίηση κήρυξαν "στρατιωτικό νόμο". Απαγόρευσαν, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή, κάθε συγκέντρωση! Το σύνταγμα; Ποιο σύνταγμα, ο Μητσοτάκης και το σκηνικό που στήνανε μην διαταραχτεί…
Το απόγευμα πήγαν καμιά εβδομηνταριά στην Καμάρα, από τους παντός καιρού του εξωκοινοβουλίου, οι άλλοι των σαλονιών υπάκουσαν στη καθοδήγηση "μη γίνουν προβοκάτσιες", καλή της ώρα η Καμάρα, μισοαποφασισμένοι να διαδηλώσουν. Και λέμε μισό γιατί οι συμβουλή από πριν στα λίγα "γυναικόπαιδα" ήταν "μόλις δείτε ξύλο τρέξτε"… Έκαναν το λάθος και τους άφησαν να βγούνε στον δρόμο.
Και βγήκε μια πόλη μαζί τους, μαζί με τις ευχές και τα συνθήματα από τα μπαλκόνια όπως και τις κατάρες για τον… τρισκατάρατο. Γέμισε η Αγίου Δημητρίου, έγινε ποτάμι η Εγνατία με κατεύθυνση τη ΔΕΘ. Στήσανε καμιά πενηνταριά μηχανές στην Αγίας Σοφίας, εκείνα τα θηρία της αστυνομίας, να μαρσάρουν έτοιμα να επιτεθούν στο πλήθος, έγιναν διαβουλεύσεις στην κεφαλή της πορείας, κρίθηκε ότι θα είχαμε νεκρούς, δειλιάσαμε δεν ξέρω, στρίψαμε προς τα πάνω, έβγαλε τον λόγο του ο Μητσοτάκαρος, χωρίς φωνές τον αποσυντονίζουν…
Έκτοτε, πάει το άβατο της ΔΕΘ, μην τυχόν και τις κάνουν "ζημιά" οι κινητοποιήσεις έλεγαν,  όλοι κινητοποιούνται με την ευκαιρία, και οι πάνω, πλήρες ρεπορτάζ για το τι είπαν, τι έφαγαν τι…, κάτι εικόνες για τους κάτω, μόνο αν είσαι εκεί μαθαίνεις γιατί κατεβαίνουν, πολλοί κάθε χρόνο, χρόνο με τον χρόνο, πολλά χρόνια, οι πιο σταθεροί επισκέπτες, απέξω και όχι από μέσα, με τις αναμνήσεις για τη μαύρη μπύρα και τα λουκάνικα Φραγκφούρτης και τις λαμπερές αγορές που θα έκαναν "όταν θα μεγάλωναν".
Το Σάββατο λοιπόν, από εδώ ο πρωθυπουργός, από εκεί οι άλλοι. Αυτός να εξαγγέλλει καινούργιες  φρούδες ελπίδες για τους αφελείς και σοβαρές υποσχέσεις για τους άλλους, να έχει τη στήριξη τους, οι άλλοι ακούραστοι, κάθε χρόνο να λένε το δικό τους όχι, το δικό τους ναι, να ζητάνε το δικό τους όνειρο να ζωντανέψει, περιτριγυρισμένοι από χιλιάδες ΜΑΤ, ΥΕΤ, ασφαλίτες κοκ. Των οποίων ένα μέρος διαδήλωνε την προηγουμένη μέρα για να μπορεί να φυλάξει τους κρατούντες την επομένη. Κάτι είναι και αυτό. Παγκόσμια πρωτοτυπία, να είναι καλά οι επισκέπτες των δρόμων της ΔΕΘ γι αυτό, και μπράβο σε όλους.
Φέτος μας ήρθαν οι ηγεμόνες, τιμώμενοι λέει… Πως είναι η πόλη χριστουγεννιάτικα; Έτσι, με τα χρώματα των ΗΠΑ την στολίσανε. Που τόσο πολύ την, μπρρρ,  αγαπούν τελευταία που έστειλαν να τη φυλάξουν CIA, FBI  και τη ναυαρχίδα του 6ου στόλου.
Μα θα έρθουν και τόσες εταιρείες, τι θέλετε να μην έχουμε τίποτα να γίνουμε σαν την Αλβανία του Χότζα; Επειδή πρέπει να είσαι ή κάφρος ή βαλτός να βάζεις τέτοια ερωτήματα, τους αγαθούς τους κόβουμε πολύ λίγους, θα πρέπει να ξαναπούμε ότι θαυμάζουμε όλα τα προϊόντα του ανθρώπινου μόχθου, των απλών εργατών, επιστημόνων σχεδιαστών που κάνουν καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων, απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες τους και προστατεύουν το περιβάλλον. Με τα κέρδη των πολυεθνικών έχουμε πρόβλημα, γιατί είναι το μόνο τους κίνητρο και για τον σχεδιασμό και για την παραγωγή και για τους πολέμους τους, για οτιδήποτε τους βγάζει κέρδος, περισσότερο κέρδος ακόμη και με περισσότερο κίνδυνο.
Έτσι λοιπόν και με τις ΗΠΑ.
Κανένα πρόβλημα με τον λαό τους.
Διαδηλώνουμε γι' αυτά που έχει κάνει η ηγεσία τους και κυρίως γι' αυτά που πρόκειται να κάνει στην περιοχή μας.
Γιατί τόση αγάπη τους για τη ΔΕΘ, τόση αγάπη τους για τη Θεσσαλονίκη, τόση αγάπη τους για τη Μακεδονία και την Ελλάδα δε θα την αντέξουμε…
Αγαπάνε όπως ο βόας και μετά αμάσητοι κάτω…
Αλέξανδρος Καπακτσής

Σχόλια