Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας και η υποστήριξη του στην ακροδεξιά βία


Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας και η υποστήριξη του στην ακροδεξιά βία

Θα μπορούσαν να είναι οι πιο κρίσιμες ημέρες στην επαγγελματική ζωή του Χανς Γκέοργκ Μάασεν, του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος,
δηλαδή των διαβόητων μυστικών υπηρεσιών για το εσωτερικό της χώρας με καθήκον την "παρατήρηση και προάσπιση των δημοκρατικών αρχών και θεσμών του κράτους δικαίου". Τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, θα πρέπει να δώσει ολοκληρωμένες και πειστικές απαντήσεις για τα γεγονότα στο Κέμνιτς, για τις σχέσεις του με το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD αλλά και για τον αμφιλεγόμενο ρόλο της υπηρεσίας του στην υπόθεση Ανίς Άμρι, του Τυνήσιου ισλαμιστή που το Δεκέμβριο του 2016 έριξε φορτηγό πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά σκοτώνοντας 11 ανθρώπους.
Σχετικοποίησε τους ισχυρισμούς του
Στην περίπτωση του Κέμνιτς ο Μάασεν αμφισβήτησε την καγκελάριο Μέρκελ ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών εναντίον προσφύγων. Αμφισβήτησε επίσης ότι το βίντεο, όπου καταγράφονταν τέτοιες σκηνές, προερχόταν από τα γεγονότα στο Κέμνιτς. Ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεχόφερ, εξέφρασε μεν την απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, του ζήτησε ωστόσο να αποδείξει εγγράφως τα λεγόμενά του. Η επιστολή εστάλη χθες στο υπουργείο στο Βερολίνο. Ο Ζεεχόφερ χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την παραμονή του μέχρι αργά το βράδυ στο Μόναχο για να αποφύγει να τοποθετηθεί επί του περιεχόμενου, αλλά  σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung φαίνεται ότι ο Μαάσεν σχετικοποίησε τα λεγόμενά του. Υποστήριξε καταρχήν ότι δεν αμφισβητεί πια την προέλευση του βίντεο και ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν.
Έτσι το πολιτικό μέλλον του Μάασεν, που είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος από το 2012, έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών προστριβών ανάμεσα στα κόμματα, αλλά κυρίως ένα bras de fer ανάμεσα στην καγκελαρία και το υπουργείο Εσωτερικών, ανάμεσα δηλαδή στην Άγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ. Στο παρελθόν ο Μάασεν προσέτρεξε πάντα στο πλευρό του προϊσταμένου του, όταν το είχε ανάγκη, όπως και το αντίθετο. Η έκβαση αυτής της διαπάλης είναι άγνωστη. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν χρωστά καίριες απαντήσεις ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις βουλευτών
Μαασεν-Ζεερχοφερ
Αύριο, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου κεκλεισμένων των θυρών, θα πρέπει να δώσει αποδείξεις που να ισχυροποιούν την εκδοχή του ότι το βίντεο δεν προερχόταν από το Κέμνιτς. Το βράδυ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Εσωτερικών, όπου οι βουλευτές θα του θέσουν ερωτήσεις για το ίδιο θέμα αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν τις σχέσεις του με το AfD. Το 2015, όταν το κόμμα δεν ήταν στην ομοσπονδιακή βουλή, ο Μάασεν συναντήθηκε δύο φορές με την τότε επικεφαλής του Φράουκε Πέτρι. Αυτό που σκιάζει αυτές τις συναντήσεις είναι η υποψία ότι ο Μάασεν έδωσε συμβουλές στην πολιτικό για το πώς θα μπορούσε να αποφύγει την παρακολούθηση του κόμματός της από όργανα των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών. Τέλος την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή για την τρομοκρατική επίθεση τον Δεκέμβριο του 2016 στο Βερολίνο, όπου η υπηρεσία του Μάασεν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση για την υπόθεση Ανίς Άμρι.
Ενώ τον Ιανουάριο του 2017 σε γραπτή ερώτηση των Πρασίνων η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι στο περιβάλλον του Αμρί δεν είχε τοποθετηθεί κατάσκοπος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, τον Μάιο η εφημερίδα die Welt έμαθε ότι η Υπηρεσία είχε τοποθετήσει άνθρωπό της στο τζαμί Φουσιλέτ, το επονομαζόμενο από την Bild «τζαμί του τρόμου», στο οποίο πήγαινε ο Αμρί συχνά και μάλιστα δρούσε ως ιμάμης. Ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν υποστήριζε ότι η περίπτωση του τρομοκράτη ανήκε ανέκαθεν στην αρμοδιότητα της αστυνομίας. Είπε όλη την αλήθεια;
Κρίσιμες λοιπόν αναμένονται οι επόμενες ημέρες για την μακροημέρευση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος σε αυτό το αξίωμα.
Συγκεκριμένα το περιοδικό Spiegel γράφει στην ιστοσελίδα του: «Ο Μάασεν έχασε την ευκαιρία για να κάνει στροφή. Μέχρι και τη Δευτέρα θα μπορούσε να είχε παραδεχτεί το λάθος του για να παραμείνει λαβωμένος μεν, αλλά έστω και μετά βίας όρθιος στο αξίωμά του. Ωστόσο όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της εξουσίας δίστασε και τώρα κάνει λόγο για δήθεν παρεξήγηση. Εάν θέλει να διατηρήσει την υπόληψή του δεν του μένει παρά να παραιτηθεί με δική του πρωτοβουλία, πριν τον παρασύρει το πολιτικό κύμα και τον πετάξει έξω από το γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος».
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung: «Τι ντροπή: όλος ο κόσμος μιλά για τις ξενοφοβικές επιθέσεις στο Κέμνιτς καθώς και για τα βίντεο που τραβήχτηκαν εκεί και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος σχετικοποιεί στα γρήγορα τα γεγονότα χωρίς να διερευνήσει πρώτα τι συνέβη. Αυτό ακριβώς όμως έπρεπε να περιμένει κανείς από τον Χανς-Γκέοργκ Μάασεν ως διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικού, να φροντίσει δηλαδή χωρίς προκαταλήψεις για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αντιθέτως έριξε λάδι στη φωτιά με τις εικασίες του. Ας δούμε τώρα πώς ο (σ.σ. υπουργός Εσωτερικών) Ζέεχοφερ θα εξηγήσει στην προϊστάμενή του Άγκελα Μέρκελ τα μπερδέματα του επικεφαλής της Υπηρεσίας και ποιον θα στηρίξει στο τέλος η γερμανίδα καγκελάριος».
 Επιμέλεια: Π.Ε.
Ειρήνη Αναστασοπούλου - Αλεξάνδρα Κοσμά
ΠΗΓΗ: DW

Σχόλια