Οι πρόεδροι του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας τόνισαν την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης


Οι πρόεδροι του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας τόνισαν την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης

Οι πρόεδροι του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν συνάντηση στην Τεχεράνη την Παρασκευή και δημοσίευσαν δήλωση σχετικά με τα αποτελέσματά της. Σε αυτήν, οι πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης και την ανάγκη για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών στα εδάφη της Συρίας.

Στη δήλωση αναφέρεται, ότι "η συριακή κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και μπορεί να επιλυθεί μόνο με ειρηνικά πολιτικά μέσα". Όλες οι πολιτικές ομάδες της Συρίας πρέπει να ξεκινήσουν τον πολιτικό διάλογο.
Τονίζεται η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας · να τηρηθεί ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
Σχετικά με τις πολεμικές ενέργειες στην επαρχία Idlib, σημειώνεται, ότι οι μαχητές των εξτρεμιστικών ομάδων και οι τρομοκράτες πρέπει να συντριβούν, αλλά τα κόμματα θα πρέπει να τηρούν και να διαφυλάσσουν το καθεστώς των ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση σημείωσε, ότι οι τρομοκράτες στην Idlib πραγματοποιούν και προετοιμάζουν προβοκάτσιες. Ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, δήλωσε, ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Idlib είναι μέρος του αντιτρομοκρατικού πολέμου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε, ότι η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να δεχτεί τα αιματηρά γεγονότα στην επαρχία Idlib. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση σε αυτήν την επαρχία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες αμάχων, και πολλοί άστεγοι Σύριοι θα περάσουν στην Τουρκία, που συνορεύει με την επαρχία της Idlib.
Προσθέτουμε, ότι η επαρχία Idlib βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των εξτρεμιστικών ομάδων. Από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να μεταβιβάζουν συριακά στρατεύματα στις περιοχές που γειτνιάζουν με την επαρχία Idlib, προετοιμαζόμενες για την τελική επίθεση. Τις τελευταίες ημέρες, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προκαλούν σφοδρούς πυροβολισμούς με το πυροβολικό σε προπύργια των ένοπλων ομάδων σε αυτήν την επαρχία
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: Xinhua

Σχόλια