Σουηδία: Τα νοσοκομεία στα πρόθυρα κρίσης εξαιτίας και της έλλειψης νοσηλευτών. Άλλη μια αιτία να τροφοδοτείται το ακροδεξιό ρεύμα.


Σουηδία: Τα νοσοκομεία στα πρόθυρα κρίσης εξαιτίας και της έλλειψης νοσηλευτών. Άλλη μια αιτία να τροφοδοτείται το ακροδεξιό ρεύμα.

Πλούσια χώρα της βόρειας Ευρώπης, περήφανη για την απονομή κάθε χρόνο του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής, η Σουηδία απολαμβάνει ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Ωστόσο... μερικές φορές χρειάζονται μήνες, ακόμα και χρόνια για ένα ραντεβού με έναν ειδικό.
Οι 10 εκατομμύρια Σουηδοί έχουν ένα από τα καλύτερα συστήματα περίθαλψης στον κόσμο απαριθμώντας εκατοντάδες αιωνόβιους ενώ το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Στον ελληνικό τύπο διαβάζαμε την άνοιξη για Ημέρα συνεντεύξεων με την επωνυμία “Swedish Week” σε ξενοδοχείο της πόλης της Λάρισας για την πρόσληψη εργαζομένων στην υγεία:
 Στα βόρεια της χώρας υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία όμως χρειάζονται γιατρούς, νοσηλευτές, επιστήμονες βιοϊατρικής, οδοντίατρους, ακουολόγους, μαίες και μηχανικούς ορθοπεδικών για κάποια από τα νοσοκομεία στο Norrbotten και ακόμη και για τα κέντρα υγείας σε άλλα μέρη του νομού. Υπάρχει ο όρος πως πρέπει ή να ξέρουν τη σουηδική γλώσσα ή να δεσμευθούν πως θα τη μάθουν.
Λίγο πιο νότια στην περιοχή της Στοκχόλμης, στο Karolinska είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης με περίπου 16.000 υπαλλήλους. Ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο κύρια αποστολή τους είναι η έρευνα, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης. Εκεί αναζητούν νοσηλευτές σε μερικά από τα τμήματά τους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της νευρολογίας, της ογκολογίας και της περίθαλψης έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, η απογοήτευση είναι τέτοια ώστε η επιδείνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των νοσοκομείων εξαιτίας και της μεγάλης έλλειψης νοσοκόμων, να αποτελεί κύριο θέμα ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου. Ενώ καταβάλλουν φόρο εισοδήματος 50% κατά μέσο όρο, «είναι ορατός ο κίνδυνος οι πολίτες να χάσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους στο κράτος πρόνοιας», εκτιμούν οι ειδικοί της ερευνητικής εταιρείας Arena Id. Ορισμένες δημοσκοπήσεις καθιστούν τη μετανάστευση ως την πρώτη προτεραιότητα για τους Σουηδούς, όμως τα δύο αυτά θέματα σχετίζονται.
Παρακαλώ, ορίστε! Ιδωτικοποιήσεις, ανεργία, δυσαρέσκεια...
Η άκρα δεξιά έχει επιβάλει την ατζέντα της και φυσικά καρπώνεται και τους καρπούς των επιτυχιών της. Αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 20% και να γίνει το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα.
Για αρκετούς Σουηδούς η άφιξη 400.000 αιτούντων άσυλο από το 2012 επιτείνει τα προβλήματα των νοσοκομείων που σχετίζονται με την έλλειψη νοσηλευτών και ειδικών. Για άλλους, ανταποκρίνεται στη δημογραφική πρόκληση μιας γηράσκουσας χώρας που θα χρειαστεί ολοένα και περισσότερα «νέα χέρια» για να φροντίσει τους ηλικιωμένους της.
«Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, ο πληθυσμός άνω των 75 ετών θα αυξηθεί κατά 70.000 άτομα (...), γεγονός που σημαίνει περισσότερες ασθένειες», προειδοποιεί ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.
Όμως οι ακροδεξιοί κραυγάζουν για την πρόσθετη επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος από τους ξένους αποφεύγοντας εντέχνως να απαντήσουν στο γεγονός ότι οι νέοι κάτοικοι ξενικής καταγωγής δεν κόστισαν ούτε μια κορόνα στη Σουηδία για να γίνουν νέο εργατικό δυναμικό που θα τροφοδοτήσει το κεφάλαιο με κέρδη και τη σουηδική κοινωνία με καύσιμα.
Το σύνθημα τους ότι Σουηδός είναι όποιος γεννιέται στη Σουηδία (σε αντιδιαστολή με αυτούς που αποκτούν τη σουηδική υπηκοότητα) και μόνο σε αυτούς πρέπει να "ανήκει" η χώρα παραβλέπει ότι και οι νέοι αφιχθέντες από τη μια θα περιθάλψουν φθηνά τους γέροντες και από την άλλη οι απόγονοι τους σε μια-δυο γενιές θα ενσωματωθούν στην σουηδική κοινωνία όπως έχει γίνει σε όλα τα μέρη και τις χώρες του κόσμου.
Για να επανέλθουμε όμως στο σύστημα υγείας.
Στη Σουηδία, ο νόμος προβλέπει ανώτατη περίοδο 90 ημερών για μια επέμβαση ή μία διαβούλευση με έναν ειδικό. Παρόλα αυτά, το ένα τρίτο των ασθενών περιμένει περισσότερο. 
 Η Ασια Ναντέρ είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Διαγνωσμένη με δυσμορφία της καρδιάς αναγκάστηκε να περιμένει ένα χρόνο προκειμένου να χειρουργηθεί.
«Έπεσα σε βαθειά κατάθλιψη όταν το έμαθα» θυμάται η νεαρή γυναίκα με συγγενή καρδιοπάθεια μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τελικά τον Ιούνιο, ένα μήνα πριν από τα 23α της γενέθλια.
Ο νόμος προβλέπει επίσης να συμβουλεύεσαι έναν γενικό γιατρό εντός ... επτά ημερών, τη μεγαλύτερη νόμιμη προθεσμία στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία (15 ημέρες), σύμφωνα με έκθεση της Health Consumer Powerhouse.
Στην αραιοκατοικημένη περιοχή του Jämtland (βορειοδυτικά) περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς πρέπει να περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για μία χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση ποσοστό 17% στη Στοκχόλμη.
Αν και η πρόσβαση σε έναν γενικό γιατρό είναι εξασφαλισμένη σχεδόν παντού, είναι δύσκολο ωστόσο να σε εξετάσει πάντα ο ίδιος. Σε μία προσπάθεια να ανεβάσουν την προσφορά, επαγγελματίες και νοσηλευτές προτιμούν να χρησιμοποιούν τα προσωρινά ιατρεία στα οποία πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους.
«Κάθε φορά που κάποιος έχει ανάγκη, μπορεί να δει έναν νέο γιατρό. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διάγνωση και τη θεραπεία» υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Σουηδίας.

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη έχουν κάνει την εμφάνισή τους συμβουλευτικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως στο διαδίκτυο. Περίπου το 80% των δομών υγείας στη Σουηδία έχει έλλειψη νοσηλευτών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας.
Κουρασμένοι από τις υπερωρίες έναντι εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών, δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές «κρέμασαν τις ποδιές τους» από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επαγγελματιών Υγείας. Και όπως και αλλού στην Ευρώπη, η Σουηδία βλέπει τη μείωση των ιατρικών δαπανών εξαιτίας δημοσιονομικών λόγων.
Στον σύγχρονο καπιταλισμό η υγεία από τη μια θεωρείται "κόστος" και μάλιστα δυσβάστακτο για τα δημοσιονομικά της χώρας και από την άλλη οι ελλείψεις και τα κενά που επίτηδες δημιουργούνται πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η λογική αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας με την ταυτόχρονη μετακύλιση του κόστους ατομικά στον ασθενή πελάτη είναι μια παγκόσμια τακτική που δεν αφήνει απέξω τη Σουηδία.
Στο Solleftea, τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού, το μοναδικό μαιευτήριο έκλεισε το 2017. Το πλησιέστερο μαιευτήριο βρίσκεται τώρα σε απόσταση 200 χλμ. και οι μαίες χρειάστηκε να ξεκινήσουν να δίνουν μαθήματα στις μέλλουσες μητέρες προκειμένου να τους μάθουν να γεννάνε... μέσα στο αυτοκίνητο, κάτι που αρκετές εγκυμονούσες αναγκάσθηκαν να κάνουν.
Η συζήτηση ωστόσο, αφορά λιγότερο την έλλειψη οικονομικών πόρων, και περισσότερο την κακή χρήση τους.
Έτσι στη Στοκχόλμη, η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νέας Καρολίνσκα προκάλεσε σκάνδαλο: ενώ ο φορολογούμενος έχει καταβάλει 61,4 δισεκατομμύρια κορώνες (5,8 δισεκ. ευρώ) για το πιο ακριβό νοσοκομείο του κόσμου, οι ασθενείς χρειάστηκε να διακομισθούν σε άλλες δομές, καθώς ορισμένες υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να τους δεχθούν.
Ναι, τίποτα δεν είναι τέλειο. Αλλά η Σουηδία απολαμβάνει το «τέταρτο καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο» δηλώνει ενοχλημένος ο πρωθυπουργός.
Πάνω στις δυσλειτουργίες του πατάνε οι ακροδεξιοί και για να διευρύνουν την επιρροή τους και για να δηλητηριάσουν το  κοινωνικό σώμα με τις αντιανθρώπινες λογικές τους. Αυτό που λείπει είναι η εργατική απάντηση σε όλα αυτά. Με εξωνημένα συνδικάτα και μια πραγματική αριστερά όλων των ρευμάτων κατηγορίας φτερού δύσκολα θα μπορέσει να αναστραφεί μεσοπρόθεσμα η κατάσταση.
Επιμέλεια-σχολιασμός: Α. Κ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελευθερία


Σχόλια