Άγρια καταστολή στην Καταλονία. Το κίνημα ανεξαρτησίας της είναι ενεργό.


Άγρια καταστολή στην Καταλονία. Το κίνημα ανεξαρτησίας της είναι ενεργό.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη χθες, καθώς διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας, δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος για την απόσχιση.

Διάφορες οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας μεταξύ των οποίων τι αριστερό ριζοσπαστικό CUP αποφάσισαν χθες να δώσουν απάντηση στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ένωση Jusapol, εκπροσωπώντας τα μέλη της ισπανικής αστυνομίας και της Guardia Civil, να "αποτίσουν φόρο τιμής" στους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην αστυνομική καταστολή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας τον Οκτώβριο.

Η διαδήλωση άρχισε με πυροτεχνήματα και χρώματα που θυμίζουν ένα ινδικό φεστιβάλ χορού που ρίχτηκαν ενάντια στην αστυνομία και τις ειδικές μονάδες της "ενάντια στις ταραχές" και τα οχήματά τους, ενώ οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Καταλούνια για να διαταράξουν την αστυνομική διαδήλωση που περιελάμβανε επίσης μέλη του πολιτικού κόμματος Ciutadans και το ακροδεξιό κόμμα VOX.
Οι στιγμές της μεγαλύτερης έντασης έλαβαν χώρα στην κεφαλή των διαδηλωτών, κοντά στην πλατεία Καταλαούνια, με τα γκλοπ της αστυνομίας της Καταλονίας να ξυλοφορτώνουν τα πλήθη, αφήνοντας 25 άτομα τραυματίες, ενώ έξι άνθρωποι, όλοι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, συνελήφθησαν.
Το αριστερό κόμμα CUP, το οποίο συμμετείχε στην οργάνωση των διαμαρτυριών, ζήτησε την αποδοχή του προέδρου Quim Torra και του υπουργού Εσωτερικών Miquel Buch της απαίτησης για να επιτρέψει μια διαδήλωση  «γιορτής και μνήμης για την καταστολή την 1η Οκτωβρίου».
Σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για τραύματα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όλα τους ελαφρά, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.
Το κλίμα παραμένει τεταμένο στην ισπανική περιφέρεια έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου που κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη όπου ο λαός της Καταλονίας καλούνταν να αποφασίσει για την ανεξαρτησία του.
Ομάδες διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής στους δρόμους προκειμένου να αποτρέψουν μια διαδήλωση συμπαράστασης στους αστυνομικούς που είχαν κινητοποιηθεί πέρυσι στην Καταλονία. Η διαδήλωση τελικά πραγματοποιήθηκε αλλά οι συμμετέχοντες ακολούθησαν άλλη διαδρομή.
Οι ψηφοφόροι επέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτησία, αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, περίπου 1000 άνθρωποι τραυματίστηκαν πέρυσι αφού η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει την ψηφοφορία σε εκλογικά κέντρα της περιφέρειας. Παρόλη την καταστολή και τους εκατοντάδες τραυματίες ψήφισαν σύμφωνα με τις τοπικές αρχές περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες με ποσοστό συμμετοχής 42,3% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της Καταλονίας, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά την μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και υπέρ του ναι τάχθηκε το 90% περίπου των ψηφοφόρων.
Ο 68χρονος Ναρκίς Τέρμες, ένας ηλεκτρολόγος που συμμετείχε στην διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας με τη σύζυγό του, δήλωσε πως δεν ελπίζει πλέον ότι η Καταλονία θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της. «Πέρυσι ζήσαμε μία από τις καλύτερες στιγμές. Έβλεπα τους γονείς μου να κλαίνε από χαρά που μπόρεσαν και ψήφισαν, τώρα όμως τα πάντα έχουν παγώσει» είπε.
Για πολλές ώρες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που φώναζαν συνθήματα όπως «Ούτε ξεχνάμε ούτε συγχωρούμε» βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές υπέρ της ενότητας της χώρας που φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία».
Οι φωνές "1η Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε ούτε συγχωρούμε"  των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο ήταν τόσο ισχυρές που ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

ΠΗΓΗ: Cataloniatoday, cnn Greece

Σχόλια