Εντείνονται οι διαδηλώσεις στην Αργεντινή ενάντια στη λιτότητα


Εντείνονται οι διαδηλώσεις στην Αργεντινή ενάντια στη λιτότητα
Εργατικά συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις έκαναν πορεία και έκλεισαν δρόμους στο κέντρο του Μπουένος Άιρες την Τετάρτη, καθώς εντείνονται οι κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μαουρίσιο Μάκρι στο πλαίσιο της συμφωνίας του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
με στόχο "να μειωθεί το κρατικό χρέος" της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται, ειδικά διότι πλήττονται υπηρεσίες προς τους πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, την ώρα που ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 31% και συνεχίζει να ανεβαίνει.
Αψηφώντας τις διαδηλώσεις, ο πρόεδρος Μάκρι επιμένει ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα, που χαρακτηρίζει απαραίτητα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.
Οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες, που θα αναγκάσουν μεγάλο μέρος των πολιτών να πληρώνει περισσότερα για τις μετακινήσεις ή ακόμη για την ηλεκτροδότηση, αναμένεται πως θα συνεχίσουν να ασκούν ανοδική πίεση στον δείκτη τιμών καταναλωτή για το υπόλοιπο του 2018.
Διάφοροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η χρονιά θα κλείσει με τον πληθωρισμό στο 40%. Εκείνα που πλήττονται περισσότερο είναι τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, που ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων τους για τρόφιμα. Τα μέτρα έχουν βαθύ αντιλαϊκό χαρακτήρα ενώ προκρίνονται μέτρα υπέρ των "επενδυτών" και του κεφαλαίου.
Τα μέτρα με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, όπως η αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας στο 60%, ωθούν την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση, στραγγαλίζοντας τις χορηγήσεις πιστώσεων. Το να υπάρξει πακέτο τόνωσης της οικονομίας θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την υπόσχεση του Μάκρι να φέρει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα στο μηδέν το 2019. Ο προηγούμενος στόχος για το έλλειμμα το 2019 ήταν 1,3% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε έκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ήταν η αδυναμία της «δημοσιονομικής πτέρυγας» της Αργεντινής αυτή που προκάλεσε την ελεύθερη πτώση του πέσο τον Αύγουστο. Το νόμισμα της χώρας απώλεσε το 26% της αξίας του τον περασμένο μήνα και πλέον πάνω από τη μισή αξία του εντός του 2018.
Την Τρίτη, το πέσο υπέστη πτώση 1,4%, φθάνοντας σε μια ισοτιμία 38,5 προς ένα έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Η κυβέρνηση του Μάκρι, που υπέγραψε μια συμφωνία δανεισμού ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ τον Ιούνιο, δεσμεύθηκε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την επίθεση στο πέσο ότι θα προχωρήσει σε ακόμη πιο μεγάλες περικοπές δαπανών, προκειμένου να εξασφαλίσει την εσπευσμένη εκταμίευση δόσεων.
Οι νέοι στόχοι για τις δημοσιονομικές δαπάνες τελούν υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης και μια αποστολή του ΔΝΤ που βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες, ανέφερε ο θεσμός της Ουάσινγκτον σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη. «Ο κοινός μας στόχος είναι να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών ώστε να παρουσιαστεί μια πρόταση στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ», ανέφερε η ανακοίνωση.
"Οι φτωχότεροι στη χώρα βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας", δήλωσε ο Daniel Menendez, εκπρόσωπος του Barrios de Pie, μιας από τις οργανώσεις που βοήθησαν στην οργάνωση της πορείας.
Οι περικοπές έχουν υποκινήσει εκατοντάδες χιλιάδες να διαμαρτυρηθούν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου ήταν σε απεργία για τρεις εβδομάδες ζητώντας υψηλότερους μισθούς μέχρις ότου τα περισσότερα από τα μισά πανεπιστήμια κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση.
Τα συνδικάτα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν απεργήσει συνολικά δύο εβδομάδες από τότε που άρχισαν το σχολείο τον περασμένο Μάρτιο απαιτώντας μισθούς που να ανταγωνίζονται με το ποσοστό πληθωρισμού 30 τοις εκατό της χώρας.
 Πολλά παιδιά στην πόλη και την επαρχία του Μπουένος Άιρες δεν θα έχουν σήμερα όπως ούτε και χτες μαθήματα, καθώς τα συνδικάτα δασκάλων και από τις δύο περιφέρειες ξεκίνησαν χτες την 48ωρη απεργία τους. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους τους στη χώρα θα συμμετάσχουν αύριο, καθώς η Ctera, η μεγαλύτερη εθνική ένωση δασκάλων, ζήτησε απεργία και πορεία στο πρώην εθνικό υπουργείο Παιδείας - σήμερα Γραμματεία. 
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: telesur, the bubble, NewsroomHuffPost Greece, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχόλια