Η παιδεία ως πρόφαση και η απάτη για το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης


Η παιδεία ως πρόφαση και η απάτη για το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης

Αναφορά στην αγροτική εκπαίδευση και στην ανάγκη ο αγρότης να έχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να γνωρίζει όλη την κλίμακα της παραγωγής, έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα την αγροτική εκπαίδευση
που διοργανώνει το κόμμα των «Οικολόγων - Πράσινων» στις εγκαταστάσεις της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα.
Ο κ. Δημαράς είπε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η ανάγκη «η παιδεία να συνδεθεί πιο στενά με το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης» ενώ τόνισε πως «ένας από τους βασικούς λόγους που ανάγει την παιδεία σε ακρογωνιαίο λίθο εθνικής σημασίας, είναι η οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας που θα εξασφαλίζει την επιβίωση των νέων γενεών, αλλά και συνολικά την ζωή στον πλανήτη».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δημαράς τόνισε πως υπάρχει ανάγκη «για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα έχει ως πυρήνα την αειφορία, την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και δεν θα παράγει τα σκουπίδια του υπερκαταναλωτισμού».
Επίσης είπε πως υπάρχει ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων «για την οικοδόμηση μιας συνεκτικής και δίκαιης κοινωνίας όπου η ευημερία δεν θα μετριέται με δείκτες καταναλωτισμού, αλλά με δείκτες υγείας, πολιτισμού, πολιτιστικού επιπέδου, μακροβιότητας και άλλων συνθηκών επιβίωσης».
Τέλος ο κ. Δημαράς είπε πως στην ημερίδα που διεξάγεται στη Λάρισα, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει σύνθεση προτάσεων και πορισμάτων που θα αξιοποιηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις:
Πότε κάποια ελληνική κυβέρνηση, μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών οπότε έπαυσε και η πίεση, παρουσίασε κάποιο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας; Εκτός και εάν θεωρούν ως τέτοιο τη δράση και φυσικά την ενίσχυση με οιονδήποτε τρόπο των τυφλών δυνάμεων της αγοράς.
Πότε με τον πιο απλό ή και σύνθετο τρόπο διατυπώθηκαν οι λαϊκές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως κύριες συνισταμένες της όποιας παραγωγικής ανασυγκρότησης; Εκτός και αν εννοούν την ενίσχυση με φθηνό δανεισμό την αγορά-κατανάλωση ακριβών ξένων προϊόντων όπως τα αυτοκίνητα, την υποκατάσταση των προγραμμάτων εργατικής, λαϊκής και φοιτητικής στέγης από στεγαστικά δάνεια που έχουν στραγγαλίσει πλέον του δανειολήπτες.
Πότε πραγματικά προγραμματίσθηκαν μεγάλα έργα πραγματικών υποδομών για την παραγωγική ανάπτυξη εκπλήρωσης λαϊκών αναγκών; Εκτός και αν σαν τέτοια εννοούν τα δημόσια έργα όπου υπήρχαν εθνικοί εργολάβοι που απαιτούσαν την έγκριση και χρηματοδότηση τους για να αναλάβουν την πολυέξοδη και συνεχώς εκτρεπόμενη, πάντα προς τα επάνω δαπάνη, κατασκευή και εκμετάλλευση τους όπως το (κατ' όνομα "εθνικό")  ιδιωτικό οδικό δίκτυο.
Πότε σχεδίασαν και εφάρμοσαν κάτι που δεν είχε να κάνει με την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων με αποτέλεσμα να χρεώνουν τη χώρα και τις επόμενες γενιές, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πληρώνουν σκληρό τίμημα και τη χώρα να έχει χάσει ακόμη και τα ελάχιστα περιθώρια ανεξάρτητης πολιτικής που είχε; Εκτός και αν θεωρούν σχεδιασμό την ολυμπιάδα, ή το πάρτι στο φάρμακο. Να θυμηθούμε ότι επί Μητσοτάκη είχε απαγορευθεί στον δημόσιο τότε ΟΤΕ να μπει στην κινητή τηλεφωνία ώστε να φτιάξουν οι ιδιώτες με τις ακριβές χρεώσεις τζάμπα τα δίκτυα τους και να καταλάβουν μονοπωλιακή θέση στην αγορά;
Είναι σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής η παράδοση όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων στους ιδιώτες; Σώνει και καλά να πάρουν, και κατ' επιταγή της ΕΕ που πρεσβεύει ακριβώς τα ίδια, οι ιδιώτες στο τζάμπα και στο έτσι θέλουμε την ενέργεια και τη ΔΕΗ, την παιδεία και τα ΑΕΙ (τρυπώνουν από παντού τα ιδιωτικά συμφέροντα και γιγαντώνεται η απαίτηση τους για την ιδιωτικοποίηση τους).
Είναι σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης η "ανάπτυξη" της γεωργίας που πέταξε έξω σχεδόν όλο το προϋπάρχον παραγωγικό δυναμικό με τις συγκεκριμένες επιδοτήσεις της ΕΕ που προβάλουν και επιτάσσουν ένα μοντέλο κάθε άλλο παρά σύμφωνο με την ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας; Εκτός και αν νομίζουμε ότι ακόμη έχουμε μεγάλο αγροτικό πληθυσμό όταν διαστρέφονται οι στατιστικές για φορολογικούς και "επιδοτησιακούς" λόγους. Μια ματιά στους υποτιθέμενους υπέργηρους, νοικοκυρές και άλλους "αγρότες" φθάνει.
Θα θέλαμε να σας πούμε κ. Δημαρά ότι πολλοί μάς έχουν πετάξει κατάμουτρα εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα  και μάλιστα καλύτερα πολλές φορές από εσάς με αυτό που όλοι οι εργαζόμενοι βλέπουν σαν την πραγματική σωτηρία τους. Την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας όπου οι ίδιοι θα σχεδιάζουν με βάση τις ανάγκες τους και τις δυνατότητες του τόπου και του μέλλοντος και οι ίδιοι θα δρέπουν τους καρπούς των κόπων τους.
Νίκος Πυλιώτης
Πηγή της είδησης: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια