Γιατί όλοι αγαπούν τις μέλισσες και μισούν τις σφήκες; Γιατί οι σφήκες ευθύνονται για το καλό κρασί; Οι επιστήμονες απαντούν


Γιατί όλοι αγαπούν τις μέλισσες και μισούν τις σφήκες; Γιατί οι σφήκες ευθύνονται για το καλό κρασί; Οι επιστήμονες απαντούν.

Αν συμπαθείτε τις μέλισσες, αλλά απεχθάνεστε τις σφήκες (εφόσον βέβαια μπορείτε να τις ξεχωρίσετε, που δεν είναι και εύκολο), δεν είστε εξαίρεση. Αγνοείτε όμως βασικά πράγματα για ένα πολύ ωφέλιμο έντομο.

Πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, ακόμα και οι επιστήμονες, αγαπούν τις μέλισσες, αλλά δεν θέλουν βλέπουν ούτε ζωγραφιστές τις σφήκες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
 Όμως αυτό είναι κακό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BBC, επειδή προδίδει μια έλλειψη κατανόησης για το σημαντικό ρόλο που οι αντιπαθείς σφήκες παίζουν διεθνώς στα οικοσυστήματα και στην οικονομία.
Οι μέλισσες και οι σφήκες είναι δύο από τους σπουδαιότερους για την ανθρωπότητα οργανισμούς, τόσο από οικολογική, όσο και από οικονομική σκοπιά. Και τα δύο είδη εντόμων επικονιάζουν τα άνθη και τις καλλιέργειες, ενώ ειδικά οι σφήκες ελέγχουν τους πληθυσμούς των παρασίτων και των άλλων εντόμων που κάνουν κακό στην υγεία τόσο των φυτών όσο και των ανθρώπων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίριαν Σάμνερ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογικής εντομολογίας «Ecological Entomology», πραγματοποίησαν μια δειγματοληπτική έρευνα σε 46 χώρες και επιβεβαίωσαν ότι η αγάπη για τις μέλισσες και το μίσος για τις σφήκες έχει…οικουμενικές διαστάσεις.
Από την προκατάληψη αυτή δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι -υποτίθεται αμερόληπτοι - επιστήμονες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι από το 1980 έχουν δημοσιευθεί μόνο 22 επιστημονικές μελέτες (2,4%) για τις σφήκες έναντι 886 για τις μέλισσες (97,6%). Από τις παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια κατά την τελευταία εικοσαετία, το 81,3% αφορούσε τις μέλισσες και το 18,7% τις σφήκες.
«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μια πολύ διαφορετική συναισθηματική σύνδεση με τις μέλισσες από ό,τι με τις σφήκες. Έχουμε ζήσει σε αρμονία με τις μέλισσες για πολύ καιρό, έχοντας εξημερώσει μερικά είδη τους, ενώ αντίθετα οι σχέσεις ανθρώπων-σφηκών συχνά έχουν υπάρξει δυσάρεστες, καθώς π.χ. καταστρέφουν ένα πικ-νικ ή κάνουν φωλιά σε ένα σπίτι (σ.σ. και μετά άντε να ξεμπλέξεις…)», δήλωσε η Σάμνερ.
«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «πρέπει να δράσουμε, έτσι ώστε να αλλάξουμε αυτή την αρνητική εικόνα για τις σφήκες, προκειμένου να προστατεύσουμε τα οικολογικά οφέλη που φέρνουν στον πλανήτη μας. Αντιμετωπίζουν παρόμοια συρρίκνωση πληθυσμού με τις μέλισσες και αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποδεχθούμε».
Νέα μελέτη, η οποία θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της επιθεώρησης PNAS, αποκαλύπτει ότι ο μύκητας της μαγιάς ζει και μέσα στο έντερο ορισμένων κοινωνικών σφηκών όπως το ευρωπαϊκό είδος Polistes dominula, το οποίο τρέφεται μεταξύ άλλων με ώριμα σταφύλια.

Και όπως φαίνεται, το έντερο της σφήκας λειτουργεί ως αφροδισιακό για τους μύκητες και τους ενθαρρύνει να διασταυρωθούν και να δημιουργήσουν εντελώς νέα στελέχη.
Κάπου εκεί έξω στους αμπελώνες, ένας μικρός, ιπτάμενος σομελιέ φροντίζει για μια καλή παραγωγή κρασιού.
Είναι μια σφήκα που παρασκευάζει νέες ποικιλίες μαγιάς για τη ζύμωση του μούστου.

Η κακή φήμη των σφηκών οφείλεται σε ένα μικρό αριθμό «κοινωνικών» σφηκών (ούτε το 1% του συνόλου), που είναι πιθανό να έλθουν σε επαφή με τους ανθρώπους και να τους τσιμπήσουν. Υπάρχουν τουλάχιστον 75.000 είδη σφηκών στη Γη και η συντριπτική πλειονότητά τους δεν πλησιάζει τους ανθρώπους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πιο επικίνδυνες τις σφήκες από τις μέλισσες, παρόλο το τσίμπημα και των δύο εντόμων είναι εξίσου επώδυνο.
Η μελέτη δείχνει ότι, από όλα τα έντομα, οι άνθρωποι συμπαθούν περισσότερο τις πεταλούδες, ενώ έπονται -σε όχι μεγάλη απόσταση- οι μέλισσες. Πιο πίσω στην κλίμακα των «συναισθημάτων» είναι οι μύγες και τελευταίες οι σφήκες.
Όλα τα έντομα απειλούνται λόγω κλιματικής αλλαγής, καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους και χημικών ουσιών στο περιβάλλον.
Επιμέλεια; Α.Κ.
ΠΗΓΗ: NewsroomHuffPost Greece, Το Βήμα

Το ξέρατε ότι στη Γερμανία υπάρχει νόμος που αν σκοτώσεις σφήκα απειλείσαι με πρόστιμο ύψους ακόμη και 50.000 ευρώ;

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, όλο και περισσότερα έντομα -και πιο συγκεκριμένα μέλισσες και σφήκες- μας προσεγγίζουν για να απολαύσουν τη δροσιά του ποτού μας. Αν η αντίδρασή μας όμως είναι να σκοτώσουμε το ζωντανό, και αν βρισκόμαστε στη Γερμανία, τότε μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση στο... πορτοφόλι μας. Αυτό γιατί καλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμο που ξεκινά από 5.000 ευρώ (στη Βαυαρία για παράδειγμα) και φτάνει κατά μέσο όρο τις 50.000 ευρώ (εκτός αν είστε στο Brandenburg που θα πληρώσετε το διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο των 65.000).
Τι ισχύει όμως πραγματικά; Το Εuronews εξηγεί.
Ο νόμος
Ο νόμος ισχύει από το 1976 και περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα πρόστιμα  για την πανίδα της Γερμανίας που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από ανθρώπινη παρέμβαση. Ειδικότερα, στον κατάλογο των προστίμων συμπεριλαμβάνονται και ζώα όπως οι μύγες, οι πεταλούδες και τα σαλιγκάρια και σε περίπτωση παρανομίας το πρόστιμο είναι χιλιάδες ευρώ.
Τι πραγματικά ισχύει
Ο δικηγόρος, Andreas Ackenheil, ειδικός στην προστασία των ζώων,  ανέφερε ότι καμία τέτοια υπόθεση (δηλαδή άτομο που να σκότωσε σφήκα) δεν έχει φτάσει στα δικαστήρια. Τα πρόστιμα φτάνουν τόσο ψηλά συνήθως όταν πρόκειται για θανάτωση ζώου υπό εξαφάνιση. Ωστόσο με αυτό το νόμο γίνεται μια σημαντική προσπάθεια μετάδοσης της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Επίσης ανέφερε ότι αρκετές φορές οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αν πραγματικά είναι επικίνδυνα αυτά τα έντομα για τη σωματική τους ακεραιότητα. Για παράδειγμα, από τα δεκάδες είδη σφήκας που υπάρχουν στην Γερμανία, μόνο δύο είναι επικίνδυνα για την ζωή του ανθρώπου. Όμως φυσικά δεν είναι εύκολο για κάποιον να τα αναγνωρίσει. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αλλεργίες και για αυτούς είναι αυξημένος ο κίνδυνος για αυτό. Έτσι νόμος επιτρέπει εξαιρέσεις για αυτές περιπτώσεις.
Ωστόσο, όπως τόνισε είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστούν τελικά αυτά τα πρόστιμα και ο συγκεκριμένος νόμος, όχι γιατί δεν είναι νομοταγείς αλλά γιατί είναι λίγο υπερβολικός από την φύση του.


Σχόλια