Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις και τους συμμάχους του


Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις και τους συμμάχους του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες ότι οι χώρες αλλά και οι εταιρείες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος του Ιράν θα υποστούν "βαριές συνέπειες".

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε για άλλη μία φορά τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι βοήθησε τη χώρα αυτή να "σπείρει το χάος" καθώς της παρείχε μια "γραμμή εισροής χρημάτων".
"Όποιο άτομο ή οντότητα δεν συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει βαριές συνέπειες", πρόσθεσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα οργισμένη με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα που στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσαν το σχέδιό τους για τη σύσταση ενός "μηχανισμού" που θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το Ιράν, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.
Και πριν Αλέκτωρ λαλήσει τρις βγήκε η Άγκυρα να τον προκαλέσει στα ίσια σε αυτό που αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής Τραμπ για την επανάκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ: Η  Άγκυρα δεν θα στηρίξει τις κυρώσεις της
Ουάσινγκτον ενάντια της Τεχεράνης και θα συνεχίσει το εμπόριο με το Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
"Δεν θα στηρίξουμε καμία από τις κυρώσεις. Ναι, βεβαίως (θα συνεχίσουμε το εμπόριο) με το Ιράν, με τη Ρωσία και άλλους. Η Τουρκία είναι κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος. Αν οι κυρώσεις επιβληθούν από τα Ηνωμένα Έθνη - τότε θα συμμετάσχουμε. Διαφορετικά, όχι", υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε ερώτηση αν η Άγκυρα σχεδιάζει να συμμετάσχει στα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ που έχουν στόχο την αγορά πετρελαίου του Ιράν.
Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.
«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Αυτό ήταν κάτι που για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια, η Ιαπωνία δεν ήταν πρόθυμη να κάνει και τώρα είναι διατεθειμένοι. Επομένως, είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα κι αν όχι...ωχ» σημείωσε ο μεγιστάνας.
Ενώ φαίνεται με κάποιους οι εκβιασμοί Τραμπ να πιάνουν τόπο οι αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις οξύνονται.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι η σχέση με το Ιράν δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια «πολιτική κυρώσεων», όπως αυτή την οποία έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πιο παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, διαφώνησε μαζί του κι αυτή.
"Η συμφωνία αυτή παραμένει το καλύτερο μέσο για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο και εμείς έχουμε δεσμευτεί να προασπίσουμε τη συμφωνία του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ ή JCPOA, από το ακρώνυμο στα αγγλικά της επίσημης ονομασίας της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) για όσο χρονικό διάστημα το Ιράν θα συνεχίσει να τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις του", δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενώπιον κυρίως του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε τον Μάιο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Για να δούμε τι θα γίνει αν γίνουν πράξη οι απειλές Τραμπ για κυρώσεις προς πάντες που αμφισβητούν την απομόνωση του Ιράν
Επιμέλεια-σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΣχόλια