Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ: η κορυφαία αστροφυσικός δωρίζει βραβείο τριών εκατομμυρίων δολ. για να βοηθήσει γυναίκες, επιστήμονες από μειονότητες και πρόσφυγες, να γίνουν φυσικοί και ερευνητές.


Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ: η κορυφαία αστροφυσικός δωρίζει βραβείο τριών εκατομμυρίων δολ. για να βοηθήσει γυναίκες, επιστήμονες από μειονότητες και πρόσφυγες,  να γίνουν φυσικοί και ερευνητές.

Μια συμβολική και γενναιόδωρη κίνηση από μια γυναίκα πρωτοπόρο στις φυσικές επιστήμες.
Όπως αποκάλυψε η βρετανίδα αστροφυσικός Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ στην οποία και απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Φυσικής Breakthrough 2018, ένα τρόπαιο που άργησε κάποιες δεκαετίες, σκοπεύει να δωρίσει όλα τα χρήματα σε γυναίκες και πρόσφυγες για να γίνουν επιστήμονες.
Το φετινό Βραβείο Φυσικής Breakthrough 2018 απονέμεται στη βρετανίδα αστροφυσικό Τζόσελιν Μπελ Μπέρνελ, για την ανακάλυψη το 1967 των πρώτων ραδιοσημάτων από τους ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων, γνωστούς και ως πάλσαρ.
Τα επιστημονικά βραβεία Breakthrough, που απονέμονται εδώ και επτά χρόνια, δεν έχουν μεν το κύρος των Νόμπελ, αλλά είναι τα πιο πλουσιοπάροχα στον κόσμο, καθώς συνοδεύονται από το τεράστιο ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε μια εντυπωσιακή χειρονομία, η Μπέρνελ έκανε γνωστό ότι θα δωρίσει όλο το ποσό του βραβείου για να βοηθήσει γυναίκες, επιστήμονες από μειονότητες και πρόσφυγες, ώστε να γίνουν φυσικοί και ερευνητές.
«Δεν θέλω ούτε χρειάζομαι η ίδια αυτά τα χρήματα και μου φαίνεται ότι αυτή (η δωρεά) είναι ίσως η καλύτερη χρήση που θα μπορούσα να κάνω γι' αυτά», δήλωσε στο BBC.
Παρόλο που ήταν αυτή πρώτη, η οποία είχε ανακαλύψει τα πάλσαρ, το σχετικό βραβείο Νόμπελ του 1974 δεν δόθηκε σε αυτήν, κάτι που ανέκαθεν είχε θεωρηθεί αδικία.
Το έγγραφο που ανακοινώνει την ανακάλυψη των πάλσαρ είχε πέντε συγγραφείς. Το όνομα Hewish αναφέρθηκε πρώτα, το δεύτερο του Bell. Ο Hewish τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, μαζί με τον Martin Ryle, χωρίς να συμπεριληφθεί ο Bell ως συν-παραλήπτης.
Η Bell υποστήριξε αργότερα ότι έπρεπε να είναι επίμονη στην αναφορά της ανωμαλίας μπροστά στο σκεπτικισμό του Hewish, ο οποίος αρχικά επέμενε ότι οφείλεται σε παρεμβολές τεχνητές. Μίλησε για συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι Hewish και Ryle, στις οποίες δεν κλήθηκαν.  Το 1977, σχολίασε το θέμα:

"οι διαφορές οριοθέτησης μεταξύ επιβλέποντος και φοιτητή είναι πάντα δύσκολες, πιθανώς αδύνατες να επιλυθούν. Δεύτερον, ο επιβλέπων έχει την τελική ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία του έργου. Ακούμε περιπτώσεις όπου ένας επόπτης κατηγορεί τον φοιτητή του για μια αποτυχία, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό υπαιτιότητα του επιβλέποντος. Φαίνεται ότι είναι δίκαιο για μένα να επωφεληθεί και από τις επιτυχίες. Τρίτον, πιστεύω ότι θα υπονόμευε βραβεία Νόμπελ εάν απονεμήθηκαν σε ερευνητές, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από αυτά. Τέλος, δεν είμαι η ίδια αναστατωμένη γι 'αυτό - τελικά, είμαι σε καλή επιχείρηση, δεν είμαι!"
Αυτή ακριβώς η «μη συνειδητή μεροληψία» σε βάρος της, όπως είπε, είναι ένας βασικός λόγος που θέλει σήμερα να χρησιμοποιήσει το ποσό του βραβείου για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Η Μπέρνελ, που γεννήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1943, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και σήμερα είναι επισκέπτρια καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα παραλάβει το βραβείο της σε γκαλά στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας το Νοέμβριο.
Τα προηγούμενα βραβεία Φυσικής Breakthrough είχαν απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, στον αείμνηστο Στίβεν Χόκινγκ, στους ερευνητές του CERN που ανίχνευσαν το σωματίδιο του Χιγκς και στους επιστήμονες της κοινοπραξίας LIGO που ανίχνευσαν τα διαστημικά βαρυτικά κύματα.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
CNN Greece, Wikipedia

Σχόλια