Το ακροδεξιό κόμμα AfD στρατολογεί χαφιέδες στα σχολεία


Το ακροδεξιό κόμμα AfD στρατολογεί χαφιέδες στα σχολεία

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η δημιουργία ιστοσελίδας από το ακροδεξιό κόμμα AfD, στο οποίο μαθητές και γονείς μπορούν να καταγγέλλουν καθηγητές που εκφράζουν - εχθρικές - πολιτικές θέσεις στις σχολικές αίθουσες.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο Αμβούργο τον περασμένο μήνα και είναι πιθανό να «εξαπλωθεί» και σε άλλες περιφέρειες της Γερμανίας. Το AfD υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 καταγγελίες, μεταξύ των οποίων και παραινέσεις δασκάλων προς τους μαθητές για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του κόμματος. Κάνει, παράλληλα, λόγο για «ένα ουσιώδες εργαλείο υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης εντός των σχολικών αιθουσών».
Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόκειται για μια κίνηση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. «Πρόκειται για ένα μέτρο που θυμίζει δικτατορικές μεθόδους και μπορεί να οδηγήσει σε κλίμα αναστάτωσης και συνεχούς καχυποψίας», ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα FAZ, η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Καταρίνα Μπάρλεϊ, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι μια πολιτική παράταξη με αυτόν τον τρόπο ελέγχει τους... αντιφρονούντες καθηγητές, αποκαλύπτει πολλά και για τον τρόπο που η ίδια αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία».
Η Υπουργός Παιδείας Susanne Eisenmann προειδοποίησε επίσης ότι η ιδέα ήταν "εντελώς λάθος και επιβλαβής", προσθέτοντας ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσουν αντιτιθέμενες απόψεις στην τάξη, προκειμένου να διδάξουν στους μαθητές πώς λειτουργεί η δημοκρατία.
Το AfD κέρδισε θέση στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά φέτος, αποτελώντας πλέον τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα και ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου


Σχόλια