Μετά από όργιο εκβιασμών και παρεμβάσεων των Αμερικανών το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την έναρξη της αναθεώρηση του Συντάγματος


Μετά από όργιο εκβιασμών και παρεμβάσεων των Αμερικανών το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την έναρξη της αναθεώρηση του Συντάγματος

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε οριακά, με τις 80 ψήφους που απαιτούνταν, σε σύνολο 117, το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας
- με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αποσπά τις 8 ψήφους της αντιπολίτευσης που χρειαζόταν. Σημειώνεται πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζονται δύο ακόμα ψηφοφορίες, με τη δεύτερη να απαιτεί 61 ψήφους και την τρίτη ξανά 80. 
Η συνεδρίαση αρχικά αναμενόταν να αρχίσει στις 12.00 τοπική ώρα, και αργότερα μετατέθηκε για τις 16.00 ώρα Ελλάδας (15.00 τοπική ώρα). Ωστόσο, υπήρξε νέα καθυστέρηση.  Εν τέλει συνεδρίαση ορίστηκε να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος), μα υπήρξε καθυστέρηση εκ νέου για να τελεσφορήσουν οι εκβιασμοί στους βουλευτές.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η ψηφοφορία, το VMRO επαναλάμβανε για άλλη μια φορά πως δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.
«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νεκρή, νομικά και πολιτικά. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο  είναι αντιπαραγωγική και παραβιάζει τη βούληση του λαού», αναφερόταν σε ανακοίνωση του κόμματος την Πέμπτη.
Σε καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ τη συνταγματικής αναθεώρησης προχώρησε ο γγ του αντιπολιτευόμενου VMRO, Ιγκόρ Γιανούσεφ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο κοινοβούλιο της χώρας. Όπως είπε, σε βουλευτή προσφέρθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου, ενώ σε άλλους δόθηκαν υποσχέσεις για 250.000 ευρώ, ακόμη και 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι βουλευτές, όπως είπε ο Γιανούσεφ απέρριψαν την πρόταση.
Οι Αμερικανοί οργίασαν με ένα μπαράζ πιέσεων που το ορατό τμήμα τους ήταν το εξής:  Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ,  έστειλε την Τρίτη επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VΜRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. 
Επίσης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες χτες το πρωί ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά. Είχε προηγηθεί ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις διεμήνυσε ότι πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. «Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  «Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», πρόσθεσε. μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι προχώρησαν με διάφορους τρόπους σε εξανδραποδισμό συνειδήσεων των βουλευτών και από πάνω ζητούσαν την ασυλία τους για να κάνουν το τελικό βήμα. Με κατηγορηματικό τρόπο έπεσε στο τραπέζι ο εκβιασμός ή ψηφίζεται για να μπείτε στο ΝΑΤΟ ή σας σπάζουμε στη μέση και παύεται να υπάρχετε σαν χώρα.
Η δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο… Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κατηγορούσαν τους Ρώσους για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας!
Την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωνε στην Telma TV ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι βουλευτές του θα συμμορφωθούν με την κομματική γραμμή και θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση του Ζάεφ. Το παιχνίδι όμως είχε υπονομευθεί και από τους ίδιους. Ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VΜRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι απάντησε την Τετάρτη στον Γοθές Μίτσελ τάχα οργισμένα, επαναλαμβάνοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών «είναι απαράδεκτη και επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «στρατηγικό συμφέρον για το λαό και για το κόμμα μου» είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «ως υπερήφανη και αξιοπρεπής χώρα και όχι ταπεινωμένη και ντροπιασμένη».
Μια χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία
Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, η διαδικασία για την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψει την υιοθέτηση της νέας συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. μπορεί να διαρκέσει τρεις ή περισσότερους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι βουλευτές θα έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες ψήφου, εν μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα εξετάζουν τις αλλαγές κάθε άρθρου του συντάγματος, με το κάθε άρθρο να παραμένει προς εξέταση 3 μέρες σε κάθε επιτροπή.
Η δεύτερη ψηφοφορία επί του σχεδίου των συνταγματικών αλλαγών απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, ενώ η τρίτη και τελική ψηφοφορία για τις αλλαγές απαιτεί και πάλι πλειοψηφία 2/3 (80/120 βουλευτές).
Συνεχίζονται οι δηλώσεις από το εξωτερικό
Πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία, τονίζει ο Μάθιου Πάλμερ, Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις.
«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.
Από πλευράς του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι πρόκειται για ημέρες «αποφασιστικής σημασίας» για την ΠΓΔΜ.
«Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει τον δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας. Είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της χώρας και τις θετικές προοπτικές για τους ανθρώπους της. Είμαι βέβαιος πως οι βουλευτές ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουν τη μεγάλη ευκαιρία και ευθύνη που αντιμετωπίζουν σήμερα. Είναι ώρα να αφήσουμε τα κομματικά συμφέροντα πίσω και να δράσουμε προς το συμφέρον της χώρας και του λαού της» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Αμερικανική βιασύνη. Οι διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν ήδη
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Βουλή των Σκοπίων, την Παρασκευή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν οι επίσημες ενταξιακές συνομιλίες ανάμεσα στην πολυάριθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον «εθνικό συντονιστή για το ΝΑΤΟ», Στέβο Πεντάροφσκι, και υψηλόβαθμους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, όπως ο βοηθός γγ του ΝΑΤΟ για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, πρέσβης Αλεχάνδρο Αλβαργκονζάλεθ.
Στις διήμερες αυτές συνομιλίες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρουσίασε ένα σχέδιο προγράμματος για πλειάδα μεταρρυθμίσεων, θέτοντας στο επίκεντρο αλλαγές που αφορούν την τήρηση της έννομης τάξης, το δικαστικό σώμα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, αλλά και νομικά ζητήματα που θα προκύψουν από την εντατική διαδικασία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εφόσον όλα εκτυλιχτούν κατά τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟικών, Αμερικανών και Ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστών.
Ακόμη άρχισαν οι πρώτες «ζυμώσεις» για το λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει στο ΝΑΤΟ η μικρή αυτή χώρα, αφενός καταβάλλοντας κονδύλια ίσα με το 2% του ΑΕΠ ώστε να συμμετάσχει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟικού προϋπολογισμού, αφετέρου με το να αυξήσει τις συμμετοχές σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του οργανισμού στο εξωτερικό (π.χ. Αφγανιστάν), στέλνοντας και άλλες δεκάδες στρατιώτες.
Οι Αμερικανοί για να βιάζονται τόσο, όπως και να προβαίνουν απροκάλυπτα μπρος στα μάτια όλου του κόσμου σε όργια σε βάρος μιας μικρής χώρας, πέρα από ότι αποκαλύπτουν ακόμη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο, ο ελληνικός λαός το θυμάται πάντ οι κυβερνώντες κάνουν ότι το ξεχνούν, φαίνεται ότι βιάζονται να προωθήσουν συγκεκριμένα σχέδια. Τα σχέδια αυτά βρωμοκοπάνε από μακριά πόλεμο!
Επιμέλεια-σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια