Ο Assange των Wikileaks λέει ότι ο Ισημερινός επιδιώκει να τερματίσει το άσυλο του και να τον παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες


Ο Assange των Wikileaks λέει ότι ο Ισημερινός επιδιώκει να τερματίσει το άσυλο του και να τον παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ισημερινός επιδιώκει να τερματίσει το άσυλο του στην πρεσβεία του στο Λονδίνο και να τον παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ένας δικαστής απέρριψε την αγωγή του σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης της πρεσβείας.

Ο Assange μίλησε από την πρεσβεία μέσω τηλεδιάσκεψης σε ακρόαση στο Κίτο για μια δίκη που αμφισβήτησε την κυβέρνηση του Ecuadorean, που απαιτεί να πληρώσει ιατρικούς λογαριασμούς, και τηλεφωνήματα.
Βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία πριν από έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια του προοδευτικού προέδρου Κορέα, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία σε περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης που αργότερα αποσύρθηκε σαν κατηγορία. Παραμένει εκεί για να αποφύγει τη φυλάκισή του από τη Μεγάλη Βρετανία για παραβίαση των όρων της εγγύησης του, την οποία δήλωσε ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την παράδοσή του στην Ουάσινγκτον.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Άσανζ δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες ήταν ένα σημάδι πως το Εκουαδόρ προσπαθούσε να τον εκδιώξει και δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Εκουαδόρ Λένιν Μορένο είχε ήδη αποφασίσει να τερματίσει το άσυλο του αλλά δεν έχει δώσει επίσημα ακόμη την εντολή.
"Αν ο κ. Assange θέλει να μείνει και ακολουθεί τους κανόνες ... μπορεί να μείνει στην πρεσβεία όσο θέλει", δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Ίνιγκο Σαλβαδόρ, προσθέτοντας. Ο υπουργός Εξωτερικών Jose Valencia αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Assange ότι ο Ισημερινός προσπάθησε να τον παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δικαστής Karina Martinez απέρριψε την αγωγή, λέγοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν υπεύθυνο για τον καθορισμό των συνθηκών διαβίωσής του.
Η νομική ομάδα της Assange δήλωσε ότι άσκησε αμέσως προσφυγή κατά της απόφασης.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού αντιτάχθηκε επίσης στο να κάνει online σχόλια σχετικά με ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης απόψεων σχετικά με το αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας στην Ισπανία. Ουσιαστικά θέλουν με τους όρους που του βάζουν να σιωπήσει για πάντα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο "διαβεβαίωσε" τον Assange ότι δεν θα εκδοθεί εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία, όπως δήλωσε ο Σαλβαδόρ στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.
Η Βαλένθια δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι η κυβέρνηση "απογοητεύθηκε" από την αγωγή και ότι δεν θα παρέμβει πλέον στις βρετανικές αρχές για λογαριασμό της Assange.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια συνεχίζουν τις έρευνες για το WikiLeaks και σύμφωνα με μια πηγή περιλαμβάνει και μια έρευνα για διαρροές εγγράφων του Κεντρικού Γραφείου Πληροφοριών στην ιστοσελίδα.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Αλεξάνδρα Βαλένθια REUTERSΣχόλια